آخرین مطالب

همکاران

ماجرای حراج سکه‌های تاریخی ایران در آمریکا

در روزهای اخیر تعدادی از سکه های تاریخی ایران در حراج تخصصی سکه های باستانی به نام CNG به فروش رسید. پیش از این وزارت میراث فرهنگی اعلام کرده بود که از این روند جلوگیری می کند اما این اتفاق نیفتاد.

پیش از این کارشناسان اداره کل موزه‌های کشور در گفت‌وگوهای غیررسمی اعلام کرده بودند که به زودی سکه‌های تاریخی در حراج‌های بین‌المللی به فروش می‌رسد. که قرار است در بین اشیای تاریخی ایران به فروش برسد اما اقدام عاجل برای آن انجام ندادند. تا اینکه بالاخره چکش بالا رفت و سکه ها فروخته شد. در روزهای اخیر چهار سکه ساسانی و هخامنشی از ایران ضرب شد و تنها یک سکه به فروش نرسید.

این سکه ها با قیمت پایه 12 هزار دلار در نهایت به قیمت 22 هزار و 500 دلار و سکه اول طلای هرمز با اعلام قیمت 65 هزار دلار در نهایت 80 هزار دلار فروخته شد.

نکته مهم در مورد این سکه ها این است که بحث قاچاق سکه با آثار تاریخی متفاوت است. باید در نظر گرفت که آیا واقعاً این سکه ها از ایران خارج شده اند یا به دلیل روابط تجاری بین ایرانیان و سایر کشورها ممکن است این سکه ها در جایی غیر از ایران پیدا شده باشد. به طور دقیق تر، آیا تمام سکه هایی که در کشورهای دیگر حراج می شوند یا فروخته می شوند؟ امکانش هست از ایران رفته اند؟ یا اینکه ممکن است سکه هایی از ایران وجود داشته باشد یا در ایران سکه هایی ضرب شده که به نحوی طبق معاملات تجاری به کشور دیگری رفته و از آنجا کشف شده و به دست حراج داران یا گالری ها و مجموعه داران رسیده است. این سوالی است که کارشناسان نمی توانند پاسخ دقیقی به آن بدهند.

ماجرای حراج سکه های تاریخی ایران در آمریکا

تنها دو سکه وجود داشته است که مبدأ ایران و خروج از این کشور شناسایی شده است و مابقی تا کنون ثابت نشده است. از سوی دیگر کشورها تمایلی به اعلام یک سکه متعلق به تمدن یا کشور دیگری ندارند، مگر اینکه مطمئن باشند که این سکه از کشورشان خارج نخواهد شد و همچنان در اختیار آنهاست. بنابراین آن را به موزه ها منتقل می کنند.

لیلا خسروی، سرپرست اداره کل موزه های کشور نیز با بیان اینکه زمانی که معاونت میراث فرهنگی این موضوع را در جریان قرار گرفت، گفت: با توجه به این موضوع، این موضوع در حال انجام است. وی مکاتبات لازم را برای درخواست توقیف فروش دو سکه که به گفته وی منسوب به محوطه های باستانی است، انجام داده است.

خسروی همچنین از داشتن وکیل در خصوص استرداد این سکه ها خبر داد و گفت: با وجود اقدامات قانونی، یکی از سکه ها فروخته شد و فروش سکه دیگر در حال انجام است. با این حال، ما همچنان در حال کار هستیم.

فاطمه داوری، سخنگوی معاونت میراث فرهنگی پیش از این گفته بود: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با مواجهه با این گونه اقدامات مجرمانه و اطلاع از حراج آثار ایرانی در خارج از کشور، اقدام به تشکیل پرونده و ارسال مربوطه کرده است. اطلاعات و اسناد برای مصادره آثار. در مزایده ها و در مرحله بعد اقدامات قانونی برای استرداد آنها انجام می دهد.

داوری تصریح کرد: با توجه به اینکه این سکه ها به صورت غیرقانونی و قاچاق به خارج از کشور کشف شده و بررسی های اولیه حاکی از اصالت این 2 سکه و تعلق آنها به یکی از محوطه های تاریخی جنوب ایران است، موضوع قاچاق و غیرقانونی است. حراج این آثار توسط وزارت میراث فرهنگی بررسی شده و تلاش های لازم برای جلوگیری از حراج و بازگرداندن آنها به کشور

داوری تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهایی که به کنوانسیون 1970 ” اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوعیت و جلوگیری از ورود، صادرات و انتقال غیرقانونی اموال فرهنگی” یونسکو پیوسته است، تلاش های بسیاری را برای جلوگیری از آن انجام داده است. ورود، خروج و فروش اموال فرهنگی تاریخی و با همکاری سایر نهادها تلاش های زیادی برای پیگیری نظارت و بازگرداندن اموال فرهنگی که به صورت غیرقانونی از محدوده خارج شده اند انجام داده است. کشور امیدواریم شاهد مصادره و بازگرداندن آثار تاریخی کشور به ویژه این سکه ها باشیم.

جالب اینجاست که گفته می شود حدود 600 سکه تاریخی از ایران به این حراج راه یافته است و سکه هایی که توسط دو جوان 17 ساله در جنوب ایران پیدا شده است، قرار است به فروش برسد. اما هیچ منبع موثقی برای اثبات این موضوع وجود ندارد!

سوال دیگر این است که نهادی که این سکه های تاریخی را به حراج می گذارد چگونه کار می کند؟ مؤسسه CNG آمریکا که خود را در خدمت مشتریان خود در زمینه سکه شناسی می داند. ادعا می کند که برای خدمت به نیازهای مشتریان اختصاص یافته است. هدف آن نیز کمک به مجموعه داران برای افزایش مجموعه سکه های خود است. این موسسه که نمایندگانی در انگلستان و هلند نیز دارد، سکه شناسان را استخدام می کند و برای برگزاری یک حراج عمومی سالانه در نیویورک خدمت می کند.

در این محوطه هنوز سکه‌های تاریخی زیادی وجود دارد که گفته می‌شود منشأ آن‌ها از محوطه‌های باستانی ایران است، از جمله سکه‌هایی که متعلق به عبدالملک عبدالله بن عامر است که در بیشاپور یافت شده و به قیمت 350 دلار است. تا زمان فروش این سکه ها با خرید از سایت قابل ارسال است. برخی از این سکه ها تا 4250 دلار فروخته شده است، سکه های بهرام و شاپور دوم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *