امید محمد ؛ بازار: خصوصی سازی در صنعت خودروهای ایران یکی از اصلی ترین راهکارهای اصلاح ساختار اقتصادی کشور برای سالها بوده است. در اواخر سال گذشته ، قطار خصوصی سازی در جاده ویژه به ایستگاه گروه صنعتی ایران خمرو رسید. این خبر یک روز پس از انتشار خبری منتشر شد مبنی بر بررسی سهام سایپا. انتشار این خبر حاکی از آن است که قطار خصوصی سازی به ایستگاه گروه خودرو SAIPA رسیده است. مدیران این شرکت معتقدند که آنها راه را برای خصوصی سازی مشروط به حفظ منافع سهامداران و ارزش واحد صنعتی هموار کرده اند ، اما اگر برنامه ریزی دقیق و نظارت هوشمندانه وجود نداشته باشد ، می تواند عواقب جبران ناپذیری برای صنعت خودرو داشته باشد. در همین راستا ، ما با سعید مادانی ، مدیرعامل گروه خودرو سایپا گفتگو کردیم.
خصوصی سازی مشاغل بزرگ مانند سایپا وقتی به درستی و با یک رویکرد خاص انجام می شود ، معقول می شود. خریداران این شرکت ها معمولاً باید شخصیت های حقوقی و مشاغل بزرگی باشند که قادر به خرید و اداره آنها هستند.
* با توجه به اینکه شما مدتهاست که مدیرعامل گروه خودرو Saipa بوده اید ، نقشه راه خصوصی سازی دومین خودروساز بزرگ کشور چه باید باشد؟
خصوصی سازی مشاغل بزرگ مانند سایپا وقتی به درستی و با یک رویکرد خاص انجام می شود ، معقول می شود. خریداران این شرکت ها معمولاً باید شخصیت های حقوقی و مشاغل بزرگی باشند که قابل خریداری و مدیریت هستند. اما مهمترین شرط ، داشتن صلاحیت ها است. یعنی خریداران باید در صنعت خودرو پیش زمینه داشته باشند ، جاده و چاه صنعت را بدانند و تجربه کافی داخلی و بین المللی داشته باشند. این برای شرکت های داخلی یا حتی خریداران خارجی ممکن است صادق است.
* کارشناسان و شما بارها به متقاضیان مراجعه کرده اید ، برای این امر چه شرایط دیگری باید برآورده شود؟
خریداران باید یک برنامه پنج ساله را به دولت ارائه دهند. طرحی برای خروج از بحران ، تولید ، درونی سازی ، صادرات و غیره. این برنامه باید به وزارت SEMITIC یا سازمان توسعه و نوسازی صنعتی ایران (IDRO) و پس از تصویب روند انتقال ارسال شود. دولت نباید در تعیین قیمت یا شیوه دخالت کند ، بلکه فقط باید کنترل و نظارت شود.
* قبلاً به روند انتقال اشاره شده بود ، این روند توسط دولت چه باید کرد؟
من معتقدم که انتقال نباید یک بار انجام شود ، این روند باید به تدریج و مشروط به دستیابی به اهداف برنامه های ارائه شده باشد. به عنوان مثال ، اگر بخش خصوصی موافقت خود را برای انتقال 2 ٪ از سهام ، این روند باید سالانه و به تدریج باشد. در سال اول ، در سال اول ، مدیریت بخش خصوصی باید به 5 ٪ به 5 ٪ از هدف ارائه برنامه ارائه منتقل شود و این روند باید اجرا شود.
مهمترین بخش هایی که باید در برنامه بخش خصوصی برای هدایت گروه خودرو SAIPA دنبال شود شامل توسعه سیستم عامل های داخلی ، نحوه شرکت با شرکت های خارجی ، نقش سازندگان قطعات ، درصد درونی سازی و غیره است.
* به طور کلی ، شما به برنامه های بخش خصوصی که باید در جاده نارنجی اجرا شود ، اشاره کردید. در گذشته شما این واحد خودرو را که این برنامه را داشتید ، این برنامه ها را تشکیل می داد؟
مهمترین بخش هایی که باید در برنامه بخش خصوصی برای هدایت گروه خودرو SAIPA دنبال شود شامل توسعه سیستم عامل های داخلی ، نحوه شرکت با شرکت های خارجی ، نقش سازندگان قطعات ، درصد درونی سازی و غیره است. بخش خصوصی باید درونی سازی محصولات مونتاژ احتمالی را با درونی 2 ٪ آغاز کند و سالانه آن را همراه با حضور بازار منطقه ای و بازارهای صادراتی اضافه کند.
* به نظر می رسد که وزارت شفافیت در فرآیند انتقال خودروسازان فرآیند “شفافیت” ندارد ، این امر باید در فرآیند انتقال SAIPA- خصوصی باشد؟
شفافیت برای خصوصی سازی ایران Khodro و SAIPA از اهمیت زیادی برخوردار است ، با نگرانی در انتقال ایران خمرو از دولت به ادعاهای بخش خصوصی به منافع سهامداران ، انتقاد پارلمان از دولت و وزارت بهداشت. زیرا برخی از سهامداران این واحد خودرو سازنده قطعات هستند. بنابراین این نگرانی به دلیل انحصار احتمالی بود. اما در انتقال سایپا ، به نظر می رسد که بحث در مورد ورود کنسرسیوم وجود دارد. این می تواند از انحصار جلوگیری کند ، زیرا فقط یک سازنده یک قطعه نیست. کلیه متقاضیان سهام SAIPA ، از جمله خودروسازان ، سازندگان قطعات یا سایر سرمایه گذاران ، باید الزامات دقت را برآورده کرده و یک برنامه دقیق ارائه دهند. متأسفانه یکی از اصلی ترین مشکلات کشور عدم شفافیت است. تا زمانی که شفافیت وجود نداشته باشد ، چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی ، مشکلات باقی خواهد ماند و باید با شفاف سازی و سیستماتیک از فرآیندها جلوگیری شود.
* آیا فکر می کنید وزارت Semitic یا سازمان توسعه صنعتی و نوسازی ایران باید بر اجرای فرایند خصوصی سازی SAIPA نظارت داشته باشد؟
معمولاً این مسئولیت سازمان توسعه و نوسازی صنعتی ایران (IDRO) است. من امیدوارم که این سازمان و وزارت بهداشت با تکیه بر نیروهای قدرتمند ، بتوانند برنامه ها را به درستی دریافت ، بررسی ، نظارت و هدایت برنامه ها انجام دهند. شرکت های خصوصی نمی توانند یکباره تفاوت بزرگی ایجاد کنند. این شرکت ها بسیار بزرگ هستند و برای تغییر و بهبود نیاز به حمایت دولت دارند ، اما این پشتیبانی باید مستقیماً درگیر شود. اشتغال ، درونی سازی ، صادرات ، وضعیت و نقش سازندگان قطعات باید در برنامه ها مشخص و نوشته شود.