علی میرزی سیسن ؛ بازار: در مواجهه با تغییرات ژئوپلیتیکی و افزایش نگرانی های امنیتی ، اروپا شروع به تغییر آموزه اساسی خود در مورد اولویت های صنعتی خود کرده است. این قاره که به ابتکارات رشد اقتصادی و تحول صنعتی متمرکز شده است ، اکنون به سمت تقویت قابلیت های نظامی و دفاعی حرکت می کند. اعلامیه بسته مالی 5 میلیارد یورویی برای امور دفاعی اروپا نه تنها نشانه تغییر اولویت های اقتصادی اروپا است ، بلکه نشان دهنده بازآرایی استراتژیک موضع قاره در جهان است. در همین زمان ، صنایع قدیمی اروپایی ، به ویژه “خودرو” با چین با چالش های رقابتی روبرو هستند.
شرکت رک آلمانی ، Rheinmetall ، آمادگی خود را برای استفاده از کارخانه های استفاده نشده خودرو از فولکس واگن مانند اوسنابروک برای تولید تجهیزات دفاعی اعلام کرده است.
فولکس واگن تجهیزات دفاعی تولید می کند
در 5 مارس ، اورسولا فون در صف ، رئیس کمیسیون اروپا ، یک برنامه بلندپروازانه 5 میلیارد یورویی به نام “مجدداً اروپایی” را معرفی کرد. این پروژه که یکی از بزرگترین تعهدات مالی دفاعی در تاریخ معاصر قاره است و به دنبال افزایش سریع هزینه های دفاعی در سراسر اروپا است. فون در صف تأکید کرد که اروپا وارد دوره ای از مجدداً Weapons شده است و آماده است تا بودجه دفاعی خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. این پروژه شامل مکانیسم های مالی بیشماری از جمله تخصیص وام 5 میلیارد یورو برای سرمایه گذاری های دفاعی و فعال کردن بندهای ویژه در مقررات مالی اتحادیه اروپا است که این امر باعث افزایش بودجه دفاعی بدون نقض قوانین کسری بودجه می شود. همچنین ، سرمایه گذاری در بخش خصوصی نقش مهمی در تأمین مالی برنامه خواهد داشت.
یکی از تظاهرات برجسته این تغییر رویکرد ، تحول صنعتی به سمت تولید تجهیزات نظامی است. در آلمان ، صنعت خودرو که ستون فقرات اقتصاد این کشور است ، اکنون با چالش هایی مانند برق و رقابت جهانی روبرو است. به عنوان مثال ، تولید کننده سلاح های آلمانی ، Rheinmetall ، آمادگی خود را برای استفاده از کارخانه های استفاده نشده خودرو از فولکس واگن ، مانند اوسنابروک ، برای تولید تجهیزات دفاعی اعلام کرده است. این اقدام مطابق با تلاش های گسترده اروپا برای افزایش توانایی نظامی و هزینه های دفاعی در میان تنش های ژئوپلیتیکی است. این احتمال وجود دارد که تاریخ دوباره برای خودروسازان اروپایی تکرار شود.
از آنجا که صنعت خودرو در اروپا با تولید کنندگان چینی با مشکلات اساسی روبرو است ، استفاده مجدد از مهندسی خودرو برای تولید دفاعی می تواند فرصت هایی را برای رشد اقتصادی در اروپا فراهم کند. حداقل اروپایی ها تصور می کردند که رشد سلاح ها به رشد اقتصادی اروپا کمک می کند. برخی از اقتصاددانان خاطرنشان كردند كه چنین تغییراتی می تواند به كاهش ظرفیت استفاده نشده از بخش خودروهای آلمان كمك كند و همزمان نیازهای دفاعی فزاینده كشور را برآورده سازد. هانسولت همچنین با جذب کارمندان تخصصی از صنعت خودرو ، سیستم های رادار خود را گسترش داده است. علاوه بر این ، ZF Friedrichshafen ، یکی از اصلی ترین تأمین کنندگان صنعت خودرو ، همکاری با بخش دفاعی را برای انتقال نیروی کار خود به این زمینه آغاز کرده است.
منطقه لومباردی ایتالیا ، با زیرساخت های قوی در تولید هلیکوپترها و قطعات خودرو ، نمونه بارز همگرایی صنعتی بین بخش های اتومبیل و دفاعی است. فرانسه همچنین نقش مهمی در توسعه ظرفیت دفاعی اروپا و راه اندازی پروژه های مشترک با سایر کشورها برای تولید تجهیزات نظامی داشته است.
خودروسازان ایتالیایی و فرانسوی سلاح تولید می کنند
این تغییرات محدود به آلمان نیست و سایر مناطق صنعتی در اروپا شاهد چنین تحولات مشابهی هستند. منطقه لومباردی ایتالیا ، با زیرساخت های قوی در تولید هلیکوپترها و قطعات خودرو ، نمونه بارز همگرایی صنعتی بین بخش های اتومبیل و دفاعی است. فرانسه همچنین نقش مهمی در توسعه ظرفیت دفاعی اروپا و راه اندازی پروژه های مشترک با سایر کشورها برای تولید تجهیزات نظامی داشته است. کشورهای مختلف اروپایی نظم گسترده ای برای تانک ها ، توپخانه ها و سایر سیستم های نظامی ثبت شده دارند که تقاضای صنعتی زیادی ایجاد کرده اند.
علاوه بر الزامات امنیتی اروپا علیه روسیه ، انگیزه های اقتصادی مهمترین نقش در این نوبت را ایفا می کند. در حقیقت ، اروپا به عادت بد قدیمی خود باز می گردد ، که به دنبال افزایش هزینه های دفاعی به عنوان محرک رشد اقتصادی است. اروپایی ها فکر می کنند که سرمایه گذاری در فناوری ارتش پیشرفته نه تنها باعث افزایش بهره وری اقتصادی می شود بلکه رشد طولانی مدت را نیز فراهم می کند. با این حال ، این سرمایه گذاری ها بدون ریسک نیستند و نیاز به مدیریت دقیق منابع مالی دارند.
نوبت اروپا به هزینه های نظامی نگرانی هایی در مورد اولویت سرمایه گذاری آنها نسبت به اهداف اقلیمی و گسترش اقتصاد و صنعت با پایداری ایجاد کرده است. اتحادیه اروپا اهداف بلندپروازانه ای را برای دستیابی به اهداف آب و هوایی تا سال 2 تعیین کرده بود. اما تخصیص منابع گسترده به دفاع ممکن است بر این برنامه ها تأثیر بگذارد. کاهش بودجه پروژه های انرژی تجدید پذیر نمونه ای از مبادله بین اولویت های آب و هوایی و امنیتی است. با این حال ، برخی بر این باورند که اهداف آب و هوایی و امنیتی می توانند یکدیگر را تکمیل کنند.
جنگ روسیه -کلین هشدار دهنده برای برنامه ریزی دفاع اروپا بود ، وابستگی صنایع اروپایی ، به ویژه زنجیره تأمین خودرو ، آسیب پذیری هایی را برای مارک های اروپایی ایجاد کرده است. چین کنترل قابل توجهی بر مواد اولیه حیاتی مانند لیتیوم و فلزات نادر زمین دارد که برای تولید تجهیزات نظامی ضروری است. یعنی حتی برای رشد صنعت نظامی ، اروپا ممکن است زنجیره تأمین کامل برای تأمین قطعات و مجبور به واردات از چین نداشته باشد. بنابراین ، یکی از اهداف اصلی استراتژی جدید اروپا کاهش وابستگی به چین و تقویت حاکمیت صنعتی کلان آن است که یک چالش و هزینه طولانی مدت است.
اروپا در تولید خودروهای برقی ، مخازن پیشرفته یا هواپیماهای بدون سرنشین و مبارزان با چین امکان پذیر نیست
عدم توانایی در رقابت با اروپا با چین در صنایع مختلف
سرانجام ، تغییرات ژئوپلیتیکی و فشارهای اقتصادی باعث شده است که اروپا اولویت های خود را زیر سوال ببرد. اگرچه هیچ انتخاب روشنی برای اروپا با فشار ایالات متحده و چین وجود ندارد ، اما مشخص است که تمرکز قاره بر تقویت توانایی های نظامی بیشتر و بیشتر جایگزین ابتکارات پایدار شده است. تغییری که عواقب عمیقی برای اهداف تنظیم مجدد “سیاسی-اقتصادی” آینده و محیط زیست اروپا به همراه خواهد داشت.
با این حال ، واضح است که وضعیت فعلی در اروپا اولویت های قاره را تغییر داده است. در سالهای آینده ، اروپا ممکن است بیشتر به جای تأکید بر پایداری ، روی موضوعاتی مانند تانک ها تمرکز کند. اما نکته قطعی این است که صنعت چین در حوزه خودرو و نظامی با سرعت غافلگیرانه پیشرفت خواهد کرد و اروپا برای رسیدن به چین به زمان و سرمایه گذاری قابل توجهی نیاز دارد. بنابراین رقابت اروپا با چین در تولید اتومبیل های برقی ، تانک های پیشرفته یا هواپیماهای بدون سرنشین و مبارزان جدید امکان پذیر نیست.