به گزارش بازار، اتوبوسرانی شهر تهران به عنوان یکی از بخش های مهم حمل و نقل عمومی پایتخت می تواند نقش اساسی در کاهش مشکلات ترافیکی و افزایش سهولت تردد روزانه شهروندان داشته باشد، اما متاسفانه روند بهبود وضعیت در حال افزایش است. با آمدن پنجمین اتوبوس، مدیریت شهری از سال 1395 با افت مواجه شد و به تدریج هزاران اتوبوس فرسوده نیازمند تعمیر راهی ایستگاه های اتوبوس تهران شدند.
وضعیت بحرانی اتوبوس ها مسئولان فعلی تهران را بر آن داشت تا برای جبران افت در حوزه حمل و نقل عمومی از جمله اتوبوس، آستین ها را بالا بزنند. از این رو نوسازی و بازسازی ناوگان به یکی از اولویت های جدی مدیریت شهری تبدیل شد.
بر این اساس شورای شهر تهران حدود نیمی از بودجه سالانه شهرداری را به حمل و نقل عمومی اختصاص داد و شهرداری برای تامین 2500 دستگاه اتوبوس با سازندگان داخلی و 2500 اتوبوس برقی با چین قرارداد امضا کرد.
البته تهران به حدود 9 هزار دستگاه اتوبوس نیاز دارد و تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد، اما اکنون با تدابیر مدیریت شهری، هزار دستگاه اتوبوس فعال در دوره قبلی مدیریت شهری با نوسازی و تعمیرات اساسی به حدود 3 هزار دستگاه افزایش یافته است.
بیش از 500 دستگاه اتوبوس از قرارداد 2500 دستگاهی که با سازندگان داخلی منعقد و از سال گذشته تا نیمه اول امسال اجرایی شده است دریافت شده است و احتمالاً طبق وعده های داده شده این تعداد در ادامه سال جاری به 1000 دستگاه برسد. از خودروسازان
از محل قرارداد شهرداری تهران با چین، با سنگ اندازی ها و موانعی که در مسیر تحقق قرارداد ایجاد شد، تعدادی اتوبوس وارد کشور شدند، اما با وجود نیاز مبرم شهر تهران به اتوبوس. ، گمرک بندرعباس انجام امور پیش ترخیص را به تاخیر انداخت. بودند
حجت الاسلام سید محمد آقامیری; یکی از اعضای کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران در این باره به تسنیم گفت: حدود 2 ماه و نیم پیش 119 دستگاه اتوبوس برقی و حدود 3 هفته پیش 60 دستگاه اتوبوس دیگر وارد گمرکات بندرعباس شدند.
وی ادامه داد: در مجموع 179 دستگاه اتوبوس برقی با وجود اینکه فاکتور اولیه خرید اتوبوس از سوی معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران ارائه شده بود، در انتظار ارزش گذاری گمرکی بودند.
احمد قیومی; مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران همچنین بیان کرد: مرحله ارزیابی اتوبوس ها را پشت سر گذاشتیم و از امشب انتقال اتوبوس ها به تهران با 6 دستگاه آغاز می شود. در ادامه این روند روزانه حدود 10 اتوبوس بارگیری می شود و فکر می کنم تمام اتوبوس ها تا پایان دهه فجر به تهران برسند.