دلالان ارز از افزایش تقاضا برای خرید ارز می گویند. دلیل اصلی این موضوع عوامل سیاسی است که انتظارات تورمی را افزایش داده است. میراث شومی که چندین سال است گریبان اقتصاد ایران را گرفته است.
این فضا باعث می شود حتی افرادی که واقعاً نیازی به ارز ندارند وارد بازار شوند که فشار تقاضا را به خصوص در روزهای پایانی هفته که عمق بازار آزاد به میزان قابل توجهی کمتر می شود، افزایش می دهد.
تلاش بازارساز برای کاهش نرخ غیررسمی ارز
بر اساس گزارش ها، بازارساز در تلاش است تا قیمت ارز غیررسمی را به کانال 70 هزار تومان بازگرداند. عرضه مستقیم و غیرمستقیم در بازار ارز آغاز شد. موضوعی که در ماه های اخیر بارها مورد تاکید کارشناسان قرار گرفته است. کارشناسان ارزی تاکید دارند که بانک مرکزی تنها با اتکا به کنترل نرخ ارز در بازار توافقی نمی تواند قیمت ها را کنترل کند. اکثر آنها از رویه بانک مرکزی انتقاد کرده اند که نمی توان با کنار گذاشتن نرخ دلار بازار آزاد یا دلار تلگرام، نرخ دلار را در بازار رسمی کنترل کرد که از قضا تاثیر بیشتری نیز بر اقتصاد کشور دارد. بنابراین با توجه به بررسی های انجام شده توجه بانک مرکزی به کنترل نرخ ارز در بازار آزاد جلب شده است. حال باید دید کدام نیرو در نبرد عرضه و تقاضای ارز پیروز می شود.
کنترل نرخ غیررسمی دلار با ارز توافقی امکان پذیر نیست
در هر صورت به گفته بسیاری از کارشناسان صنعت مالی، اقدام بانک مرکزی در حذف دلار نیما و ایجاد بازار اجماع در شرایط کنونی اگرچه در راستای کاهش رانت است، اما اقدام درستی نیست. و زمینه را برای افزایش نرخ ارز فراهم کرده است.
واقعیت این است که تا زمانی که نرخ دلار در بازار آزاد کنترل نشود، شرکت هایی که درآمد ارزی دارند از جمله پتروشیمی ها نیز از عرضه ارز خودداری می کنند.
از شنبه 3 آذرماه با تصمیم بانک مرکزی معاملات در سامانه نیما با نرخ توافقی انجام می شود و بر این اساس قیمت دلار در نیما که تا این لحظه در کانال 54 هزار تومان بود. 31 آذر ناگهان افزایش یافت و در عرض یک روز از 60 هزار تومان گذشت.
قیمت دلار حواله در معاملات نیما روز گذشته در حالی به ۶۶ هزار تومان افزایش یافت که در ابتدای تشکیل دولت چهاردهم این نرخ ۴۵ هزار تومان بود.
بانک مرکزی و وزارت اقتصاد با استدلال کاهش رانت تصمیم به افزایش قیمت دلار نیما گرفتند و با افزایش مستمر نرخ دلار نیما سعی داشتند قیمت ارز نیما و آزاد را به یکدیگر نزدیک کنند. .
آخرین قیمت معامله توافقی در سامانه نیما که مربوط به معاملات روز کاری قبل در این سامانه است، نشان می دهد که قیمت توافقی هر اسکناس دلار آمریکا نسبت به روز کاری قبل به ۶۸ هزار و ۴۱۶ تومان افزایش یافته است و قیمت توافقی حواله دلاری نیز به 66 هزار و 553 تومان رسیده است. .
قیمت توافقی هر اسکناس یورو در صرافی ایران نسبت به روز کاری گذشته به 70 هزار و 47 تومان کاهش یافته و نرخ حواله یورو نیز به 68 هزار و 139 تومان رسیده است.
از سوی دیگر، دیروز اسکناس درهم امارات با افزایش نسبت به روز کاری قبل ۱۸ هزار و ۶۲۹ تومان و نرخ حواله درهم با افزایش نسبت به روز گذشته ۱۸ هزار و ۱۲۲ تومان بود.
رکورد 5 میلیون و 345 هزار تومان طلای 18 عیار
در حالی که دیروز مرکز مبادلات ارزی حراج سکه داشت، قیمت هر گرم طلای 18 عیار با 48 هزار و 187 تومان افزایش به رکورد 5 میلیون و 345 هزار و 400 تومان رسید.
قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با 700 هزار تومان افزایش به 57 میلیون و 200 هزار تومان رسید. سکه طرح قدیم نیز با 700 هزار تومان افزایش به قله 55 میلیون و 150 هزار تومان صعود کرد. نیم سکه 400 هزار تومان مثبت شد و در جایگاه 31 میلیون و 900 هزار تومان قرار گرفت. ربع سکه با 150 هزار تومان افزایش به قیمت 17 میلیون و 950 هزار تومان رسید و در آستانه ثبت رکورد جدید قرار گرفت. همچنین سکه یک گرمی 100 هزار تومان افزایش قیمت داشت و برای اولین بار رکورد 9 میلیون تومان را به نام خود ثبت کرد.