آخرین مطالب

همکاران

چگونه از خودروهای برقی باید نگهداری کرد| نکاتی که عمرمفید تاکسی های برقی را افزایش می دهد

امید محمدی; بازار: از زمان ورود خودروهای برقی به کشور، بیشترین توجه به ایستگاه های شارژ، مشخصات فنی و ناوبری خودروهای برقی بوده است. متولیان امر، سیاست گذاران، تامین کنندگان انرژی و شرکت های خودروسازی کمترین توجه را به آموزش صاحبان خودروهای برقی که عمدتاً «راننده تاکسی» هستند، داشتند. تغییر فناوری در حمل و نقل نیازمند «ایجاد زیرساخت»، «ایجاد شبکه خدمات پس از فروش قوی» و «آموزش تکنسین و رانندگان تاکسی» است. فقدان این سه مولفه در حمل و نقل کشور به زودی صاحبان خودروهای برقی را با چالش جدی مواجه خواهد کرد، از این رو در ادامه به بررسی چند نکته مهم برای افزایش عمر خودروهای برقی بر اساس آخرین استانداردهای سال 2025 می پردازیم.

توصیه می شود از تخلیه کامل شارژ خودروهای برقی خودداری کنید و همچنین سطح انرژی باتری را تا 100% شارژ نکنید.

توجه به باتری خودروهای برقی

گران ترین قطعه در خودروهای الکتریکی باتری آن است. بر اساس پیش بینی آزمایشگاه ملی انرژی های تجدیدپذیر ایالات متحده، روش شارژ و شرایط آب و هوایی تأثیر بسزایی در کاهش یا افزایش عمر مفید باتری خودروهای برقی دارد. بنابراین توصیه می شود از تخلیه کامل شارژ خودروهای برقی خودداری کنید و همچنین سطح انرژی باتری را تا 100 درصد شارژ نکنید. دارندگان تاکسی های برقی توجه داشته باشند که اگر شارژ باتری خودروی آنها به 20 درصد برسد، سطح انرژی باتری را تا 90 درصد شارژ کنند.

عدم استفاده از شارژرهای سریع برای افزایش سطح انرژی خودروهای برقی از دیگر نکات مهم برای افزایش عمر باتری این محصولات است. بهترین راه برای نگهداری صحیح از باتری خودروهای برقی استفاده از شارژر آهسته برای افزایش سطح انرژی این محصولات است. معمولاً در دنیا از شارژرهای سریع در مسافرت استفاده می شود، عموماً برای رفت و آمد در شهر از شارژرهای کند استفاده می شود.

دارندگان خودروهای برقی باید هر 5000 کیلومتر تایرها را تعویض کنند تا سایش متعادل شود

تاثیر لاستیک خودرو در کاهش استهلاک خودروهای برقی

با توجه به باتری، وزن خودروهای برقی بیشتر از خودروهای سوخت فسیلی است، این مشکل باعث افزایش فشار روی تایرها و رشد فرسایش در سطح آنها می شود. بنابراین دارندگان خودروهای برقی باید همیشه ماهی یک بار فشار باد لاستیک ها را تنظیم کنند. دارندگان خودروهای برقی باید هر 5000 کیلومتر تایرها را تعویض کنند تا سایش متعادل شود.

با توجه به وزن، عملکرد و ویژگی های خودروهای برقی، فناوری مورد استفاده در تولید لاستیک خودروهای برقی با سایر لاستیک های خودروهای سوخت فسیلی متفاوت است. بنابراین دارندگان خودروهای برقی باید از لاستیک های مخصوص این محصولات استفاده کنند. البته در اینجا لازم به ذکر است که دارندگان خودروهای برقی برای جلوگیری از فرسودگی لاستیک از تردد در جاده های ناهموار خودداری کنند.

با توجه به اینکه میزان بارش برف و باران در فصل سرد سال افزایش می یابد، مالکان خودروهای برقی جهت روغن گیری و تمیزکردن کالیپر و دیسک ترمز به نمایندگی های مربوطه مراجعه کنند.

اهمیت ترمز در کاهش استهلاک

سیستم ترمز احیا کننده یا بازیابی انرژی در خودروهای برقی استفاده می شود، در این سیستم انرژی جنبشی از دست رفته در اثر اصطکاک به انرژی مورد نیاز باتری برای حرکت خودرو تبدیل می شود. با توجه به اینکه در فصل سرد سال میزان بارش برف و باران افزایش می یابد، مالکان خودروهای برقی جهت روغن گیری و تمیزکردن کالیپر و دیسک ترمز به نمایندگی های مربوطه مراجعه کنند. همچنین مالکان باید در بازرسی و تعویض لنت ترمز نهایت دقت را به خرج دهند. در زمان شنیدن صدای اضافی از سیستم ترمز باید به نمایندگی خودرو مربوطه مراجعه کرد.

مایعات خودروهای الکتریکی را فراموش نکنید

خودروهای برقی بر خلاف خودروهای سوخت فسیلی نیازی به تعویض روغن ندارند. اما در این خودروها سه سیال مهم وجود دارد که مالکان هنگام مراجعه به نمایندگی خودروی مربوطه باید سطح آن را همیشه کنترل کنند. ابتدا خنک کننده سطح باتری عملکردی مشابه خنک کننده موتور دارد و از افزایش دمای سطح باتری جلوگیری می کند. بنابراین در صورت بروز هر نوع نشتی یا مشکل در این مایع، باتری خودرو آسیب می بیند، بنابراین سطح آن باید همیشه کنترل شود. دوم اینکه روغن ترمز خودروهای برقی باید سالی یکبار تعویض شود. ثالثاً سطح مایع شیشه نمک باید توسط مالکان کنترل شود، با توجه به اینکه شرایط آب و هوایی در فصل جاری ناپایدار است، وجود این مایع بسیار ضروری است.

خودروهای الکتریکی برای عملکرد بهتر و مدیریت شارژ بهینه نیاز به به روز رسانی نرم افزاری منظم دارند

اهمیت به روز رسانی نرم افزار در خودروها

خودروهای الکتریکی برای عملکرد بهتر و مدیریت شارژ بهینه نیاز به به روز رسانی نرم افزاری منظم دارند. مالکان خودرو باید نرم افزار را طبق دستورالعمل سازنده خودرو مربوطه به روز کنند. در برخی خودروهای برقی آپدیت این نرم افزار به صورت خودکار فعال می شود.

بررسی دوره ای خودروهای الکتریکی

خودروهای برقی باید به صورت دوره ای چک شوند، اولین نکته در این بازدیدها بررسی سلامت و عملکرد صحیح باتری توسط تکنسین های نمایندگی خودرو مربوطه است. در این محصولات سیستم الکتریکی خودرو باید به طور کامل توسط نمایندگی ارزیابی و بررسی شود. قبلا در مورد به روز رسانی نرم افزار خودروهای برقی اشاره شد، یکی از مزیت های مهم این مشکل عیب یابی ساده یا یافتن عیوب فنی پنهان در خودروهای برقی است.

در پایان لازم به ذکر است برخی از عرضه کنندگان خودروهای برقی به بازار کشور هنوز شبکه خدمات پس از فروش یا نمایندگی مربوطه را برای ارائه خدمات فنی این محصولات آماده نکرده اند. نبود این زیرساخت در کنار عدم آگاهی مالکان یا تعمیرکاران مستقل در شهرها از نحوه نگهداری خودروهای برقی می تواند در حمل و نقل با بحران جدی مواجه شود. شاید وقت آن رسیده است که شرکت های خودروسازی برای حفظ اعتبار خود در بازار تغییراتی در خدمات پس از فروش خودروهای برقی ایجاد کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *