مصطفی انتظیری تصریح کرد: شبکه تلویزیونی «ترکیه» اگرچه در حال حاضر در حوزه گردشگری و فرهنگی فعالیت می کند و وارد مسائل تنش زا نمی شود، اما در مرحله بعد وارد لایه های سیاسی و امنیتی می شود که عبارت است از در تضاد مستقیم با منافع ملی ایران.
این پژوهشگر رسانه افزود: همانطور که کشورها دارای نیابت های نظامی و امنیتی هستند، برای پیگیری مسائل و منافع سیاسی خود نیز نمایندگی های رسانه ای خود را راه اندازی می کنند. زبان فارسی زبانی جذاب برای رسانه هاست. زیرا می توانند مخاطبانی را از افغانستان، تاجیکستان و ایران جذب کنند.
اعتزیری با تاکید بر اینکه غربی ها می خواهند نگاه ایرانی ها به حوادث منطقه را تغییر دهند، گفت: به صراحت گفتند که قرار است نقشه منطقه تغییر کند. کند و منافع جدیدی در منطقه ایجاد کند. این رسانه ها در دو دهه اخیر موفق بودند. زیرا دیدگاه بخش بزرگی از ایرانیان، دیدگاه رسمی غالب رسانه های دولتی نیست.
کارگردان مسئول «خبرگرافی» افزود: سریال های ترکی سالهاست که با زبان نرم و سبک زندگی همین خط را دنبال می کنند. آنها در این سریال سبک زندگی و تاریخ خود را ارائه کردند و به دنبال ایجاد اشتراک فرهنگی بین ایران و ترکیه بودند. اکنون به وضوح وارد عرصه خبر و تحلیل سیاسی شده اند و نفوذ رسانه ای آنها از لایه پنهان آمده و وارد لایه نمایان شده است.
خیلی واضح وارد عرصه اخبار و تحلیل سیاسی شدند و نفوذ رسانه ای آنها از لایه پنهان آمده و وارد لایه مرئی شده است.
نیازی با اشاره به تاکید شبکه TRT فارسی بر گردشگری گفت: این شبکه بر روی طیف افرادی متمرکز شده است که می توانند در ترکیه خانه بخرند، به این کشور سفر کنند و یا در آنجا کار کنند. در این شرایط اگر ترکیه بخواهد پیشرفت کند، عده ای از ایرانیان خوشحال خواهند شد. این بدان معناست که اگر اقتصاد ترکیه رشد کند، ایرانی ها سود خواهند برد. در مرحله بعد اما وارد لایه های سیاسی و امنیتی می شوند که در تضاد مستقیم با منافع ملی ایران است.
مصطفی انتظیری، مدرس علوم سیاسی
اعتزیری با بیان اینکه دیدگاه آنها تاکید بر قرابت ها و اشتراکات است، گفت: در این شبکه می خواهند به ایران بگویند ما و شما یکی هستیم و هیچ تناقضی نداریم. در واقع آنها قصد دارند نسبت به فعالیت هایی که ترکیه می خواهد پس از سقوط دولت سوریه داشته باشد، حساسیت زدایی کنند. در شرایط کنونی، اقدامات کنونی ترکیه با منافع ایران در تضاد است. آنها این بستر رسانه ای را فراهم می کنند تا نشان دهند که در منطقه دخالتی ندارند و اقدامات آنها به نفع مردم ایران و سوریه است. در واقع سعی می کنند تنش ناخواسته ای که شکل می گیرد را مدیریت کنند.
وی با اشاره به سابقه این شبکه در ایران گفت: خبرنگار تی آر تی فارسی اولین خبرنگاری بود که از سقوط بالگرد شهید رئیسی خبر داد.
لازم به ذکر است که شبکه تلویزیونی TRT که طبق تعریف خود «سازمان پخش ملی ترکیه» است، به تازگی بخش فارسی زبان خود را افتتاح کرده است.