گرانی بنزین نماینده مردم مشهد در شورای اسلامی در واکنش به تصمیمات دولت در خصوص قیمت ارز ترجیحی و بنزین گفت: مجلس در این موضوعات تنها نقش نظارتی دارد و تا زمانی که دولت تصمیمی ارائه نکند. در قالب یک لایحه به مجلس، ابزاری برای تأثیرگذاری بر این تصمیمات ندارد. مجلس به اجماع ملی در این زمینه دست یابد.
افزایش قیمت ارز ترجیحی در سال های آینده
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص افزایش قیمت ارز ترجیحی اظهار داشت: قیمت ارز ترجیحی به تدریج و متناسب با نرخ تورم بر اساس لایحه بودجه افزایش می یابد. به گفته وی، در حال حاضر نرخ ترجیحی ارز 28 هزار تومان است و با توجه به پیش بینی تورم 30 درصدی در سال آینده، این نرخ به حدود 40 هزار تومان خواهد رسید. اما این افزایش به تدریج انجام می شود و در نهایت در سال 1404 ارز ترجیحی به 40 هزار تومان می رسد.
سیگنال های دولت برای افزایش قیمت بنزین
این نماینده مجلس به موضوع افزایش قیمت بنزین نیز اشاره کرد و گفت: هنوز برنامه رسمی از سوی دولت به مجلس ارائه نشده است. وی افزود: اگر در شورای سران قوا تصمیمی گرفته شود یا لایحه ای از سوی دولت ارائه شود، مجلس می تواند نظارت داشته باشد و در این زمینه تصمیم گیری کند. به گفته وی، احتمالاً هرگونه تغییر قیمت بنزین پس از اجماع در سطوح بالای دولت و در نهایت با ارائه لایحه به مجلس انجام خواهد شد.
این اظهارات نشان می دهد که تصمیمات مهم اقتصادی مانند تغییر قیمت ارز ترجیحی و بنزین عمدتاً در سطح کلان در بین دولتمردان اتخاذ می شود و تنها در این صورت است که مجلس می تواند نگاهی به گذشته داشته باشد. بنابراین ممکن است در آینده نزدیک شاهد تغییراتی در قیمت این اقلام باشیم اما این تغییرات پس از ایجاد اجماع در بالاترین سطوح دولتی انجام خواهد شد.
قیمت بنزین از امشب
در ایران، یارانه بنزین یکی از سیاست های اقتصادی است که دولت برای حمایت از مصرف کنندگان اتخاذ کرده است. این یارانه عمدتاً برای کاهش هزینه بنزین برای خانواده ها و افراد در نظر گرفته شده است. معاون اجرایی رئیس جمهور اخیرا اعلام کرد؛ دولت به ازای هر لیتر بنزین 40 هزار تومان یارانه پرداخت می کند، در حالی که این اقدام در کوتاه مدت ممکن است مزایایی از جمله کاهش فشار اقتصادی بر مردم به ویژه اقشار کم درآمد را به همراه داشته باشد، اما در درازمدت منفی بسیاری را به دنبال دارد. اثرات اقتصادی و اجتماعی به ویژه مصرف بی رویه. بنزین و تشویق به مصرف بی رویه افراد ثروتمند موضوعی است که به طور جدی منابع مالی کشور را تحت فشار قرار می دهد. یکی از نتایج اصلی یارانه بنزین در ایران افزایش بی رویه مصرف سوخت بوده است. قیمت هر لیتر بنزین (غیر مظنه) در ایران 3 هزار تومان است در حالی که در بسیاری از کشورهای دیگر این رقم چندین برابر است. به عنوان مثال قیمت بنزین در ترکیه 25 برابر ایران و نزدیک به 10 برابر عراق است.
قیمت بنزین در سال 1403
آبان 1403: مسعود مزیکیان رئیس جمهور کشور قیمت بنزین را 8 هزار تومان اعلام کرد و توضیح داد که چالش دیگر اصلاح یارانه انرژی است. در حال حاضر مصرف بنزین 40 درصد بیشتر از سال 2018 است.
قیمت هر لیتر بنزین امروز
در حالی که همواره صحبت از افزایش قیمت بنزین در بودجه سال آینده در روزهای پایانی سال است؛ اما از سال 2018 تاکنون قیمت بنزین افزایش نیافته است. برای سال 1403 نیز گفته شده بود که کارت سوخت رایگان جمع آوری می شود و پس از اتمام سهمیه 1500 تومانی و سهمیه 3000 تومانی آزاد هر کارت سوخت خودرو، به افرادی که بیش از دولت نیاز دارند و سهمیه آزاد بنزین می دهند. به قیمت 8 هزار تومان. تحویل داده شود البته این کار انجام نشده است.
این روشی که چندین سال مطرح شده امکان قاچاق سوخت را کم نمی کند چرا که اختلاف قیمت بنزین در داخل کشور با کشورهای اطراف زیاد است که حتی با قیمت 8 هزار تومان هم باز هم قابل توجیه است. تومان. با این حال می تواند تاثیر کمی در کاهش مصرف سوخت داشته باشد و افرادی که مصرف سوخت بالایی دارند هزینه بیشتری را پرداخت خواهند کرد.
قیمت بنزین در ایران امروز
دولت ایران معادل 40 هزار تومان به ازای هر لیتر بنزین یارانه پرداخت می کند و این بار مالی سنگینی را بر دوش دولت وارد می کند. براساس اظهارات محمدجعفر قیم پناه معاون اجرایی رئیس جمهور، دولت روزانه حدود 6 هزار میلیارد تومان برای یارانه بنزین هزینه می کند. این میزان هزینه در حالی است که درآمدهای نفتی کشور به دلیل تحریم ها و کاهش صادرات نفت کاهش یافته و دولت در تامین این یارانه ها با مشکل مواجه است. یکی از آثار منفی این سیاست کسری بودجه است. برای پوشش این کسری بودجه ممکن است دولت مجبور به چاپ پول و افزایش نقدینگی شود که یکی از عوامل اصلی تورم در کشور است. به طور کلی یارانه های سنگین نه تنها باعث افزایش نقدینگی و تورم می شود، بلکه با کاهش کارایی اقتصادی، مشکلات ساختاری را در اقتصاد به دنبال دارد. در این میان دولت میتواند با استفاده از این منابع مالی برای سرمایهگذاری در پروژههای زیربنایی یا حمایت از بخشهای تولیدی، رشد اقتصادی کشور را تحریک کند. پرداخت یارانه بنزین نیز باعث بی ثباتی مالی در کشور می شود. این یارانه ها عمدتاً برای تأمین سوخت مصرف داخلی استفاده می شود، اما از آنجایی که منابع نفتی کشور محدود است، این پرداخت ها می تواند در بلندمدت به بار مالی سنگینی تبدیل شود و این در حالی است که بسیاری از دولت ها در سراسر جهان به دنبال راهکارهایی برای کاهش یارانه انرژی و افزایش درآمد هستند. مالیات هستند، ایران همچنان در دام یارانه های سنگین گرفتار است.