امید محمدی; بازار: خرید و تامین قطعات یدکی خودرو به یکی از چالش های جدی مالکان تبدیل شده است. افزایش چشمگیر نرخ ارز و نوسانات اقتصادی در سال های اخیر فشار زیادی را بر بازار لوازم یدکی وارد کرده است. هم تولیدکنندگان و هم مصرف کنندگان با مشکلاتی مانند افزایش قیمت و ناتوانی در تامین قطعات مواجه هستند. از سوی دیگر کمبود انرژی و مشکلات زیرساختی در بخش تولید باعث اختلال بیشتر در تامین و تامین قطعات داخلی شده است. در این بین خودروهای چینی که تقریبا 25 درصد از بازار خودروی کشور را به خود اختصاص داده بودند، در زمینه تامین قطعات چالش های ویژه ای را برای صاحبان خود ایجاد کردند. با این نظرات با «بابک کریمخان» از اعضای هیأت مدیره انجمن صنایع همگن قطعه سازان کشور و رئیس کمیته لوازم یدکی و مبارزه با قاچاق این انجمن درباره مشکلات به گفت وگو نشستیم. قطعه سازان و بازار لوازم یدکی خودرو که در نظر خواهید گرفت. قرار دادن:
همزمان با افزایش قیمت دلار در بازار، بسیاری از تامین کنندگان تجهیزات و مواد اولیه به تولیدکنندگان اعلام کردند که محصولاتشان 30 درصد افزایش قیمت داشته است.
*با توجه به افزایش قیمت ارز، بازار لوازم یدکی و خرید مواد اولیه قطعه سازان با چالش مواجه شده است؟
افزایش قیمت ارز باعث رشد قیمت لوازم یدکی می شود، زیرا قیمت کالاها و تجهیزات به نرخ ارز بستگی دارد. همزمان با افزایش قیمت دلار در بازار، بسیاری از تامین کنندگان تجهیزات و مواد اولیه به تولیدکنندگان اعلام کردند که محصولاتشان 30 درصد افزایش قیمت داشته است. بازار لوازم یدکی نیز مانند هر بازار دیگری متاثر از رشد قیمت ارز است به طوری که شناور بودن قیمت ارز منجر به افزایش قیمت تمام شده مواد اولیه شده است. فروش قطعات وارداتی به کشور به دلیل وابستگی به ارز متوقف شده است.
در حال حاضر بسیاری از قطعات خودروهای چینی به صورت CKD به کشور وارد می شود. زیرا خودروسازان چینی اجازه داخلی سازی آنها را نمی دهند
* یکی از چالش های اصلی مالکان خودروهای چینی تامین قطعات است. آیا قطعه سازان حاضر به داخلی سازی قطعات یدکی این خودروها هستند؟
داخلی سازی قطعات یدکی خودروهای چینی منوط به عرضه و تقاضا است. به این معنا که اگر قطعه ای وجود داشته باشد که تیراژ آن برای سرمایه گذاری کافی نباشد، داخلی سازی توجیه اقتصادی ندارد. همچنین تنوع خودروهای چینی نیز به علت اضافه شده است، البته خودروهایی که دارای پلت فرم و قطعات مشترک هستند را می توان به سمت داخلی سازی قطعات یا قطعات یدکی سوق داد. در حال حاضر بسیاری از قطعات خودروهای چینی به صورت CKD به کشور وارد می شود. زیرا خودروسازان چینی اجازه داخلی سازی آنها را نمی دهند. این قطعات سازنده داخلی ندارند و با قیمت های متفاوت در بازار موجود می باشند. این موضوع در راستای سیاست چینی هایی است که خودرو ارزان و قطعات گران می فروشند.
* نرخ ارز طی روزهای گذشته مسیر صعودی را طی کرده و احتمالا به زودی تک نرخی می شود. آیا این امر می تواند باعث رقابت بین قطعات تولیدی و وارداتی در بازار لوازم یدکی خودرو شود؟
در شرایط فعلی وضعیت بازار لوازم یدکی خودرو نسبت به گذشته بهتر شده است. در گذشته قیمت ارز نیمایی به دلیل تفاوت زیاد با بازار آزاد، واردات را مقرون به صرفه می کرد. بنابراین خودروسازان و تجار تمایل زیادی به خرید قطعات خارجی داشتند. اما زمانی که قیمت ارز رشد می کند و به قیمت بازار آزاد نزدیک می شود، واردات قطعات مقرون به صرفه نیست و توجه به تولید داخل معطوف می شود. این موضوع می تواند در آینده رقابتی را در بازار لوازم یدکی ایجاد کند.
با توجه به کمبود انرژی باید انتظار کاهش تولید و افزایش قیمت را همزمان با رشد نرخ ارز داشت.
* وضعیت بازار لوازم یدکی خودرو چگونه است و آیا اعضای این صنف افت فروش را تجربه کردند؟
رکود تورمی در بازار لوازم یدکی حاکم است، در حالی که در دو ماه اخیر افزایش تورم و کاهش فروش مشاهده شده است. قیمت ها به دلیل رشد ارز افزایش یافته و قدرت خرید مشتریان کاهش یافته است. بر اساس اعلام توزیع کنندگان و فروشندگان عمده، فروش قطعات خودرو حداقل 30 درصد کاهش یافته است. با توجه به مصادف شدن پایان سال با ماه مبارک رمضان، قطعا فروش قطعات در دی و بهمن امسال تحت تاثیر قرار می گیرد. با توجه به کمبود انرژی باید انتظار کاهش تولید و افزایش قیمت را همزمان با رشد نرخ ارز داشت.