روح الله سهرابی مدیرعامل سازمان سینمایی دولت سیزدهم درباره این طرح گفت: با موافقت رئیس سازمان سینمایی کشور از 20 دی ماه بلیت سینماها در روزهای دوشنبه و سه شنبه نیم بها می شود. این طرح به نفع مخاطبان و اقتصاد سینما است، در غیر این صورت پس از اجرای آزمایشی، به همان شکل قبلی بازمی گردد یک روز در هفته نیم بها.»
اکنون با گذشت کمتر از یک سال از اجرای این ایده، قیمت های درج شده در سایت های فروش بلیت سینما از اختلال در این طرح حتی در سکوت خبر می دهد. موضوعی که در رسانه ها مطرح نشد و طبق پیگیری های خبرنگار «فرهیختگان» در قالب اطلاعیه ای از سوی سامانه سمفا برای اهالی سینما ارسال شده است.
چه کسی طرح بلیت نیم بها را لغو کرد؟
وقتی طرح نیم بها دو روزه بلیت سینما مطرح شد، همایون اسعدیان، دبیر شورای صنفی نمایش، افت فروش گیشه در روزهای ابتدایی هفته را دلیل این تصمیم عنوان کرد. وی گفت: تئاترها در روزهای پنج شنبه و جمعه فروش خوبی دارند و شنبه ها و تا حدودی یکشنبه ها فروش افت می کند و بسیاری از مخاطبان منتظر حضور روز سه شنبه و خرید بلیت نیم بها هستند. اجرای طرح نیم بها به مدت دو روز.
البته به نظر می رسد موضوع قیمت بلیت سینما همیشه برای این مدیر سینما معمایی حل نشدنی است. وی اگرچه از سه شنبه های شلوغ سینما به دلیل نیم بها بودن بلیت خبر داد، اما در گفتگویی دیگر قیمت بلیت سینما را شوخی دانست و معتقد است که باید افزایش یابد. وی گفت: در بسیاری از پردیس های سینمایی اگر بلیت را 150 هزار تومان بفروشید هیچ کس اعتراضی نمی کند و حتی بر اساس آمار فروش مشخص است که تماشاگران برخی سینماهای شمال تهران به نصف کاهش می یابد. روزهای قیمتی، چون مخاطبان آن منطقه دوست ندارند بلیط های نیم بها به سینما بروند، بنابراین باید مناطق را بسنجیم و قیمت بلیت را بر اساس مناطق مختلف به صورت پلکانی منتشر کنیم.
اسعدیان همچنین معتقد است خانواده 5 نفره ای که 600 تومان برای صرف شام در رستوران خرج می کنند نباید نسبت به پرداخت 400 تومان بلیط سینما حساس باشند. به نظر می رسد وی که هم اکنون دبیر شورای صنفی اکران سینماها است با همین تفکر لغو طرح نیم بها بلیت روزهای دوشنبه را تایید کرده است. البته برای اطلاع از دلایل شورای صنفی نمایش برای لغو طرح دو روز نیم بها در سینما با همایون اسعدیان تماس گرفتیم که پاسخی دریافت نکردیم.
پس از گذشت کرونا و پاییز 1401، صنعت سینما به کمک برخی آثار جانی دوباره گرفته است و چنین تصمیماتی از سوی مدیران آن در توجیه شرایط اقتصادی و تورم می تواند چالش هایی را به همراه داشته باشد. در شرایطی که کشمکش های روزمره سینما رفتن را برای مردم سخت کرده و شرایط اقتصادی سینما را آرام آرام از مجموعه فرهنگی خانواده خارج کرده است، به نظر می رسد مدیران سینما باید با دقت بیشتری تصمیم بگیرند.
قیمت بلیت سینما و تاثیر آن در کاهش مخاطب
25 اسفند 1402 بود که اسعدیان اعلام کرد علیرغم درخواست سینماداران و پیشنهاد شورای صنفی به سازمان سینمایی مبنی بر افزایش قیمت بلیت سینماها، رئیس سازمان با این امر موافقت نکرده و نگرانی هایی دارد. در مورد این موضوع و فکر می کند که قیمت نباید تغییر کند. با وجود این صحبت ها، پس از کمتر از دو ماه، قیمت بلیت سینما بی سر و صدا و بدون اطلاع رسمی افزایش یافت.
در دی ماه 1402 اعلام شد که قیمت بلیت سینما در ساعات اوج مصرف و در ساعات طلایی روزهای پنجشنبه و جمعه در سینماهای مدرن تا 80 هزار تومان و در سینماهای ممتاز تا 60 هزار تومان در اختیار سینما شناور خواهد بود. مدیر
اما پس از گذشت دو ماه گذشته و درست زمانی که قرار بود تغییری در قیمت ایجاد نشود، آگهی فروش بلیت 80 هزار تومانی در ساعات طلایی حذف شد و سینماها در پنج روز هفته بلیت را 80 هزار تومان می فروشند. ، از چهارشنبه تا یکشنبه. برای فروش نکته اینجاست که این موضوع مانند لغو طرح دو روزه بلیت نیم بها سینما در سکوت خبری اتفاق افتاده است.
این تغییرات در شرایطی اتفاق می افتد که تجربه ارائه بلیت های نیم بها در برخی روزها نشان می دهد که به جای گران شدن بلیت، می توان با ارزان شدن آن به فروش بیشتری دست یافت. دلیلش هم این است که با ارزانتر شدن بلیتها، تعداد تماشاگران افزایش مییابد و سود بیشتری برای تماشاگران سینما به همراه خواهد داشت.
حال باید دید پس از لغو طرح دو روزه نیم بها تلویزیون، اقدامات مدیران سینما چگونه خواهد بود و آیا این موضوع می تواند شروعی برای تصمیم گیری برای افزایش قیمت بلیت سینماها باشد یا خیر؟ اما نکاتی وجود دارد که در وهله اول مدیران سازمان سینمایی باید به آن توجه کنند. اول اینکه با سیاست های خود سینما را به سبد فرهنگی خانواده برگردانند. شناور بودن قیمت بلیط، افزایش روزهای نیم بها، ثابت نگه داشتن بلیط و … می تواند به این موضوع کمک کند.
موضوع دوم این است که مدیران شورای اصناف باید در نظر داشته باشند که درآمد تهران با شهرستان ها متفاوت است و با افزایش قیمت بلیت، سینما رفتن در برخی شهرها حاشیه ساز می شود. نکته سوم این است که مدیران سینما این نکته را در نظر بگیرند که درآمد صنعت سینما از فروش آثار باشد نه افزایش قیمت بلیت! در سال 1400 امیر قدری منتقد سینما در گفت و گو با خبرنگار فرهیختگان با اشاره به بحث افزایش قیمت بلیت برای کسب درآمد گفت: سینمای ایران می داند که مخاطب گسترده و عام ندارد و با این تصمیمات می خواهد قبضهایش را از افرادی که از سینما میآیند بپردازد.» آنها انتظار دارند تجربه خوبی در زندگی خود داشته باشند و همچنین از معدود مخاطبانی که به هر دلیلی به سینما می روند، پول بیشتری دریافت کنند. بسیاری از هنرها به دلیل ماهیت وجودی خود نمی توانند مخاطب گسترده ای داشته باشند، در نتیجه روی مخاطبان معدودی حساب می کنند که حاضر به پرداخت هزینه هستند.
در نهایت گرانی بلیت سینما رابطه مستقیمی با کاهش تعداد مخاطب دارد و به نظر می رسد مدیران سینما باید سیاست مناسبی داشته باشند تا هم صنعت سینما حفظ شود و هم مخاطبان سینما.