سینما و جشنواره فجر باید سم‌زدایی شوند

این سینماگر که سابقه مدیریت جشنواره های سینمایی از جمله جشنواره جهانی فجر را در کارنامه دارد و اخیراً توسط رئیس سازمان سینمایی به عضویت شورای سیاست گذاری جشنواره فیلم فجر درآمده است، در گفت وگویی درباره فعالیت های این شورا و رویکردهای نوین در جشنواره ملی و بین المللی فجر. نکاتی را بیان کرد.

آیا جشنواره فجر امسال متفاوت خواهد بود؟

وی ابتدا در پاسخ به اینکه آیا دستاورد شورای سیاستگذاری که شامل نام های شناخته شده است به برگزاری جشنواره ویژه فجر می انجامد، گفت: بله، فکر می کنم با توجه به شرایطی که داریم طبیعتا جشنواره ویژه ای خواهیم داشت. اما هنوز مشخص نیست چه فرمی و چگونه برگزار می شود. البته نمی توان در این مدت کوتاه جشنواره متفاوتی داشت و حتی اگر زمان زیادی هم بود باز هم نمی شد سریع تصمیم گرفت چرا که باید سم زدایی از سینما و جشنواره فجر انجام شود. انجام شد تا به تدریج به سمت یک جشنواره متوازن حرکت کنیم تا عزت مردم و سینمای ایران را داشته باشیم. بنابراین آنچه در این دوره خواهیم دید قطعا با آنچه تاکنون بوده متفاوت خواهد بود اما هنوز به قالب خاصی نرسیده ایم.
شجاعی درباره پیش بینی خود از جشنواره فجر امسال با حضور این شورای سیاست گذاری با توجه به تجربیات قبلی خود گفت: چیزی که در حال حاضر به یقین می توانم بگویم این است که در حال حاضر مردمی که صمیمانه سینما را دوست دارند و می خواهند هر کاری انجام دهند. آنها می توانند برای بهبود این سینما، دور هم جمع شده اند. این بزرگترین اتفاقی است که در حال حاضر رخ داده است و از آنجایی که من این گروه را به خوبی می شناسم و می دانم که همه آنها نیت خوبی دارند و نظر دارند، می توان به نتیجه خوب و قابل قبول امیدوار بود. ما در شورا جلسه گذاشته ایم و این جلسات باید ادامه پیدا کند تا هرکس آنچه را که در ذهن دارد تعریف کند تا بر اساس قالبی که آقای شهسواری به عنوان دبیر جشنواره در نظر دارند، جهت گیری را پیدا کنیم. در نهایت باید تلاش شود تا مسئولان، مخاطبان و هنرمندان بار دیگر یک گردهمایی دلپذیر فیلم ملی داشته باشند.

وی افزود: همه ما صمیمانه می خواهیم اهالی سینما دور هم جمع شوند و سینما را دغدغه خود بدانند. با پراکنده شدن سینماگران از یکدیگر، اصلاً نمی توانیم سینما داشته باشیم. همه سینماگران باید حضور داشته باشند زیرا هر کدام با هر فکر و رویکردی رنگ و بوی خاص خود را دارد. در این راستا باید به فیلمسازان کمک کرد تا بدون دخالت فیلم بسازند.

آیا بخش ملی جشنواره فجر می تواند بین المللی باشد؟

وی در پاسخ به اظهارات وزیر ارشاد مبنی بر اینکه چگونه می توان جشنواره ملی فیلم فجر را با روایتی بین المللی برگزار کرد و به گونه ای پیش رفت که جشنواره جهانی سرنوشت مشخص تری داشته باشد، گفت: معتقدم جشنواره بین المللی فجر جشنواره فیلم در آن چند دوره که برگزار شد، برگزار می‌شود، موفقیت‌آمیز بود و باید زندگی‌اش دوباره به بهترین شکل ادامه پیدا کند. به نظر من آنچه آقای صالحی در جلسه شورای سیاستگذاری مطرح کرد، دعوت از مهمانان و سینماگران خارجی علاقمند به سینمای فرهنگی ایران بود. جشنواره ملی فجر فرصتی برای آنهاست تا در این جشن سالانه و جشن سینمای ایران شرکت کنند، هرچند در سال های اول که جشنواره فجر بین المللی نبود، دست اندرکاران جشنواره ها و بازارهای بین المللی فیلم، منتقدان، سینماگران و چهره های سینمایی بین المللی دعوت شدند و با برپایی جشنواره فجر فیلم های ایرانی را تماشا کردند و از نزدیک با فضای سینمای ایران آشنا شدند.

این هنرمند در پاسخ به اینکه آیا می توان به فرمول خاصی برای حفظ جشنواره جهانی در قالب استاندارد رسید تا با جابجایی دولت ها و مدیران امکان تغییر آن وجود نداشته باشد، تصریح کرد: قطعا به چنین فرمولی می رسیم زیرا این دو بخش از جشنواره دو کارکرد و تعریف دارند. جدا می شوند و هر کدام می توانند با استقلال و درخشش کامل بدون ایجاد مزاحمت یا تداخل با سایر ماموریت ها به راه خود ادامه دهند.

ادغام مجدد در عرصه ملی و جهانی طلوع کار سیاسی بود

علیرضا شجاع نوری در پایان تاکید کرد: به نظر من اتفاقی که در ادغام مجدد جشنواره ملی و جهانی فجر افتاد یک اقدام سیاسی بود و پشتوانه فکری چندانی نداشت. به نظر می رسد مسئولان وقت تصور می کردند که رسالت جشنواره ملی فجر که در دهه فجر برگزار می شود به قدری سردرگم شده و هویت خود را از دست داده است که تصمیم گرفتند بخش بین المللی را کنار بگذارند تا ضعف های آن جبران شود. زیرا اگر موضوع را بنیادی بررسی می کردند و متوجه می شدند که هر یک از این دو بخش مجزا می تواند در خدمت سینمای ایران باشد. با تاکید بر اینکه جشنواره ملی فجر پرمخاطب تر و جشنواره بین المللی تخصصی تر است، اما هر دو می توانند مسیر روشنی به سوی تعالی داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *