محمد شمس دبیر هنری بازنشسته و ساکن شهرستان ساوه است. او بیش از یک دهه از عمر خود را صرف تولید آثار سفالی کرده است و هنردوستی است که نمی داند خشت پخته شده در کوره قدیمی ترین هنر دست بشر است و قدمتی به قدمت حضور او در زمین دارد.
شمس ابتدا فعالیت خود را با کوزه های سفالی آغاز کرد اما به مرور زمان با کوزه هایی که بی آب مانده اند عطش ساکنان منطقه خود را لمس می کند.
همین موضوع بهانه ای می شود تا او آثار جدیدی خلق کند که این بار نه در مورد آب بلکه بی آبی و خشکسالی و سیلاب است.
به گزارش شمس، آثاری که نزدیک به سه سال روی آن ها متمرکز بوده بر اساس دغدغه ای جدی به ذهنش خطور کرده است. هر اثری که از پنج کوزه در کنار هم تشکیل شده است با عنوان بانوی آب به موضوع کم آبی می پردازد. بانوی آب نشان ملی را نیز به دست آورده است و فرم زنانه اثر به اعتقاد بانوی آب اشاره دارد.
وی به خبرنگار فوریت نیوز کوزه های مختلفی را نشان داد که نشان دهنده تشنگی موجودات زنده است و افزود: از دیگر آثار می توان به چاه آبی که چوپان روی آن نشسته و به آن خیره شده و یا چوپان بالای کوزه نشسته و گوسفند در کنار کوزه اشاره کرد. ته شیشه منتظر آب هستند یا گاوی که روی کوزه خم شده و دنبال آب می گردد، همه به موضوع کم آبی اشاره دارند.
به گفته این هنرمند، فرونشست آب در منطقه ساوه به معضلی جدی تبدیل شده است و چاه های آرتزینی که با لوله گذاری آب را بیرون می کشند در گذشته ای نه چندان دور 70 متر بوده اما در مدت نزدیک به 10 ماه به این میزان رسیده است. 192 متر. 120 متر فرونشست آب دغدغه جدی بود که سعی کردم به آن رسیدگی کنم.
کار به اینجا ختم نمی شود. سیل های ویرانگر موضوع دیگر آثار شمس است. در دوران کرونا، او سه سال را وقف ساختن سازه هایی از بقایای سیل کرد و حتی مواد مورد نیاز خود را از بقایای سیل تهیه کرد.
این هنرمند می گوید با این کار می خواستم این ذهنیت را ایجاد کنم که شاید این رفتار انسان است که باعث سیل شده است. تمام مصالح این فیگورها چوب و گل به جا مانده از سیل است و من حتی گل های لایه سیلاب را به عنوان پایه فیگورها به تنور بردم. .
تمام فیگورهای ساخته شده توسط این هنرمند قدیمی و غم انگیز است. او می گوید دلیل قدیمی بودن ارقام بیشتر این است که تاکید می کنم از این قشر به راحتی نگذریم. بیشتر روی جامعه روستایی تاکید دارم و می خواهم این شخصیت ها را به نوعی ثبت کنم.
اما مشکلی که این سفالگر در آثارش به آن اشاره کرده چقدر جدی است؟ مدیرکل مدیریت بحران استانداری مرکزی سال گذشته گفته بود بر اساس بررسی های سازمان نقشه برداری کشور زنگ خطر این موضوع با آغاز فرونشست در محدوده شهر آوه تا شهر جعفریه قم در سال جاری به صدا درآمده است. شهرستان ساوه.
امید مزیدی اظهار داشت: میزان فرونشست در شهرستان ساوه نسبت به سایر نقاط کشور که درگیر این معضل هستند مطلوبتر است و شاید اگر اقدام عاجل برای مقابله با آن انجام نشود در سال های بعد مشکلاتی را به همراه داشته باشد.
وی افزود: در شهرستان ساوه در مناطق شهری (شهرستان های ساوه، قره آباد و نوبران) میزان فرونشست تقریباً صفر است اما در محدوده خارج از شهرستان ساوه و حدفاصل شهر آوه، روستای ترزانهید تا شهر جعفریه استان قم. (محدوده آزادراه سلفچگان) – ساوه) با این پدیده مواجه هستیم.
مزمدی افزود: نتایج بررسی های سازمان نقشه برداری کشور نشان می دهد که این قسمت از دشت مرکزی ساوه از سال 1400 تا کنون هر سال حداکثر 12 سانتی متر دچار فرونشست زمین شده است.
وی با بیان اینکه موضوع فرونشست زمین در شهرستان ساوه جای نگرانی ندارد، اما زنگ خطری است که اگر اقدامات کنترلی در این زمینه تشدید نشود، می تواند خطر بزرگی برای منطقه در آینده باشد، افزود: در برای جلوگیری از تشدید فرونشست در این منطقه اقدامات کنترلی باید تشدید شود. و مدیریت بهره وری آب ضروری است.
آیا زنگ خطری که به اظهارات یک مسئول و دغدغه یک هنرمند تبدیل شده است، قرار نیست ما را متوجه آن کند؟
آثار این هنرمند در سی و هفتمین دوره نمایشگاه صنایع دستی تهران در نمایشگاه های بین المللی تهران به نمایش درآمد.