امید محمدی; بازار: سید محمد اتابک امروز در حاشیه نوزدهمین اجلاس هیأت نمایندگان اتاق تهران در دهمین دوره در جمع خبرنگاران گفت: وی افزود: امیدواریم آرامش در بازار خودرو حاکم شود و همچنین باید با خودروسازان برای افزایش تولید صحبت کنیم، برنامه ریزی در حال انجام است، ارز دارند و ارز بدهیم تا تولید را افزایش دهند. از سوی دیگر واردات خودرو نیز انجام شده است. امیدواریم ارز واردات خودرو از منبع بانک مرکزی تامین شود صنعت خودرو، اما باید به خاطر داشت که در شرایط فعلی، بحران ارزی به سرعت صنعت خودرو را به رکود می کشاند، اگر این وعده ها به زودی عملی نشود، باید منتظر کاهش تولید و افزایش قیمت ها در بازار باشیم از این رو به منظور بررسی وضعیت ارزی صنعت تایر که اخیرا با بحران جدی مواجه شده است، گفت وگویی اختصاصی با جمال میرزایی از اعضای اتحادیه صنف صنعت تایر ایران و مدیرعامل گروه صنعتی بارز داشته ایم.
* صبح امروز سید محمد اتابک وزیر صلح مدعی تخصیص ارز به خودروسازان و واردات شد، شرایط تامین ارز تایرسازان چیست؟
صنعت تایر اکنون برای تامین ماشین آلات و توسعه پروژه های خود در بحران ارزی قرار دارد. عدم تخصیص ارز به این صنعت باعث تاخیر در تامین مواد اولیه شده است. متأسفانه روش تخصیص ارز به صنعت تایر به این صورت است که ارز سه ماهه به یکباره تخصیص می یابد، سپس این روند به مدت دو ماه متوقف می شود. این در حالی است که تخصیص ارز به صنعت تایر یا سایر صنایع باید مستمر باشد تا خللی در روند تولید ایجاد نشود.
صنعت تایر در 6 ماهه امسال باید 100 میلیون یورو ارز به صنعت تایر اختصاص می یافت که کمی بیش از 50 میلیون یورو ارز دریافت کردیم.
* با توجه به اینکه وزیر کشور برنامه تخصیص ارز برای خودروسازان و واردات را دنبال می کند، تایرسازان در شش ماهه نخست امسال چقدر ارز دریافت کردند؟
صنعت تایر بر اساس میزان تخصیص و جذب بانک مرکزی در شش ماهه نخست امسال کمی بیش از 50 میلیون یورو ارز دریافت کرده است. این در حالی است که باید در 6 ماهه امسال 100 میلیون یورو تخصیص داده شود.
متاسفانه تعرفه واردات لاستیک بار و اتوبوس به کشور صفر است. تایرسازان برای خرید مواد اولیه باید ارز 70 هزار تومانی تهیه کنند اما واردکنندگان 28 هزار و 500 تومان ارز دریافت می کنند، در چنین شرایطی تولیدکننده نمی تواند با محصولات وارداتی رقابت کند.
* تایرسازان بحث آزادسازی قیمت گذاری دستوری را در دو سال گذشته پیگیری کرده اند.
تایرسازان با ارسال نامه ای از شرکت های خود و انجمن صنفی خواستار ملاقات با وزیر ایمنی برای رفع چالش ها و موانع تولید شدند. متأسفانه تاکنون موفق به دیدار با مقام عالی وزارت صمت نشده ایم. از سید محمد اتابک به عنوان اولین سیاستگذار صنعتی کشور انتظار حذف قیمت گذاری دستوری و اصلاح تعرفه واردات تایر را داریم. متاسفانه تعرفه واردات لاستیک بار و اتوبوس به کشور صفر است. تایرسازان برای خرید مواد اولیه باید ارز 70 هزار تومانی تهیه کنند اما واردکنندگان 28 هزار و 500 تومان دریافت می کنند. در حال حاضر واردات تایر به صورت بی رویه در کشور انجام می شود، در چنین شرایطی تولیدکننده توان رقابت با محصولات وارداتی را ندارد.
اگر کمبود منابع ارزی برای تولید لاستیک خودرو وجود دارد، پس چرا برای واردات لاستیک اینطور نیست؟ دلیل اجرای این تبعیض بین واردات و تولید در تخصیص ارز چیست؟
* در بالا اشاره کردید که کمی بیش از 50 میلیون یورو دریافت کرده اید، واردکنندگان چقدر ارز دریافت کرده اند؟
همانطور که اشاره کردم صنعت تایر که ارزش افزوده ای نیز برای کشور ایجاد می کند، در 6 ماهه امسال کمی بیش از 50 میلیون یورو ارز دریافت کرده است. اما واردکنندگان در همین مدت 270 میلیون دلار ارز دریافت کردند. اگر کمبود منابع ارزی برای تولید لاستیک خودرو وجود دارد، پس چرا برای واردات لاستیک اینطور نیست؟ دلیل اجرای این تبعیض بین واردات و تولید در تخصیص ارز چیست؟ متاسفانه این مشکلات ناشی از تاثیرات سیاست های صنعتی دولت سیزدهم بوده و همچنان ادامه دارد.
در گروه صنعتی برز به دلیل عدم تامین به موقع مواد اولیه تولید به مدت 10 روز متوقف شد که معادل از دست دادن 3 هزار تن تولید تایر بود.
* در حال حاضر وضعیت تولید تایر در گروه صنعتی بارز چگونه است؟
در گروه صنعتی برز به دلیل عدم تامین به موقع لاستیک ناشی از تاخیر در تخصیص و چالش در حمل کالا توسط کشتیرانی کشور، تولید به مدت 10 روز متوقف شد. این میزان توقف تولید معادل زیان 3 هزار تنی تولید تایر در گروه صنعتی برز است.
* به توقف 10 روزه تولید و از دست رفتن 3000 تن تایر اشاره کردید. آیا وزارت ایمنی یا سازمان حمایت از مصرف کننده و تولیدکننده برای جبران این ضرر قیمت ها را تغییر می دهند؟
خیر، قیمت لاستیک به صورت دستوری تعیین می شود و این ضرر در نهایت از جیب سهامداران پوشش و پرداخت می شود.
* وضعیت تولید و بازار لاستیک خودرو در نیمه دوم امسال چگونه خواهد بود؟
اگر وزارت بهداشت برنامه حمایت از تولیدکنندگان و رفع موانع تولید را دنبال کند، بازار تایر در نیمه دوم امسال آرام خواهد بود.