امید محمد ؛ بازار: با وجود اصلاح و اطلاع رسانی مقررات واردات خودرو ، وضعیت این سیاست در وضعیت عدم اطمینان باقی مانده است. در حالی که ابزارهای وارداتی ، از جمله تعرفه ، شرکت های وارد کننده ، ثبت نام گمرک و مکانیسم های گمرکی شناسایی شده اند ، نه ورود رسمی خودروهای موعود هنوز آماده نشده است و نه زیرساخت های مورد نیاز خدمات پس از فروش و عرضه قطعات. این در شرایطی است که انواع بی سابقه ای از مدل های وارد شده از اتومبیل های بنزینی به اتومبیل های برقی و هیبریدی به زودی تشدید می شوند. بنابراین یک سؤال مطرح می شود ؛ آیا بازار اتومبیل کشور برای پذیرش این حجم و تنوع اتومبیل های وارداتی آماده است؟
چند ماه بعد ، امسال و وعده واردات 6000 وسیله نقلیه به کشور ، مقررات واردات خودرو اصلاح شده و به دستگاه های مربوطه ابلاغ شده است ، اما در عمل هیچ تغییری در ثبت نام ایجاد نشده است. واردات همچنان با موانع و نگرانی های اجرایی جدی روبرو هستند. این چالش ها شامل عدم وجود خدمات مؤثر پس از فروش ، کمبود قطعات یدکی و همچنین آموزش ناکافی از تعمیرکاران داخلی برای اتومبیل های جدید است. موضوعاتی که در صورت نادیده گرفتن ، می توانند تجربه واردات را برای مصرف کننده نهایی به کابوس تبدیل کنند.
واردات ماشین کیست؟
با توجه به آیین نامه جدید واردات خودرو ، دو گروه می توانند وارد کنند. سازندگان خودروهای داخلی که تجربه بیشتری در ارائه خدمات پس از فروش و شرکت های وارد کننده مستقل دارند که به دو دسته از فعالان با تجربه و نوپا تقسیم می شوند. سازندگان خودروهای داخلی به دلیل شبکه خدمات پس از فروش و تجربه بیشتر در ارائه پشتیبانی فنی نسبت به شرکت های وارد کننده خصوصی ، مزیت نسبی دارند. با این حال ، تنوع اتومبیل های وارداتی ، اغلب از چین (با مارک های چینی و غیر چینی) ، از جمله مدل های برقی ، ترکیبی و گاز ، یک چالش جدی برای هر دو گروه است. زیرساخت های ارائه چنین طیف وسیعی از محصولات در کشور ما هنوز وجود ندارد.
بیشتر اتومبیل هایی که با مارک های چینی و غیر چینی وارد کشور می شوند از چین می آیند و قطعات یدکی از بازارهای منطقه ای مانند کشورهای خلیج فارس دارند ، زیرا این اتومبیل ها اساساً در این بازارها تأمین نمی شوند.
چین منبع اصلی واردات ؛ اما نامناسب!
بیشتر اتومبیل هایی که با مارک های چینی و غیر چینی وارد کشور می شوند از چین می آیند. این اتومبیل ها از مارک های مختلف و گاه ناشناخته ای هستند که برای بازار چین تولید شده اند. در نتیجه ، تهیه قطعات یدکی از بازارهای منطقه ای مانند کشورهای خلیج فارس امکان پذیر نیست ، زیرا این اتومبیل ها اساساً در این بازارها ارائه نمی شوند.
در حالی که واردات خودرو می شود ، یکی از الزامات اساسی اطمینان از خدمات پس از فروش و تهیه قطعات است. اما برخی از شرکت های وارد کننده غالباً برای عرضه مداوم قطعات از چین از زیرساخت های مناسب برخوردار نیستند و در صورت عدم موفقیت خودرو یا تعمیرات اساسی ، مشتری ممکن است ماه ها منتظر بماند. لازم به ذکر است که اکنون چالش تهیه قطعات برای چندین شرکت “مونتاژ اتومبیل” در کشور ایجاد شده است.
مطابق اعلام رسمی چین در مورد مقررات صادرات “صفر -کیلومتر سنج ماشین دوم”مشخص نیست که چه مدت امکان وارد کردن خودروهای صفر -کیلومتر با یک مارک غیر چینی از این مسیر وجود دارد
واردات اتومبیل های صفر -کیلومتری به نام استفاده شده ؛ با نام بازی کنید
مسئله دیگر واردات اتومبیل هایی است که به طور رسمی “دست دوم” هستند اما تقریباً صفر کیلومتر هستند. طبق اعلام اخیر وزارت بازرگانی چین سیاست جدید مقابله با پدیده رو به رشد “صفر -کیلومتر شدن اتومبیل” است. این اتومبیل ها که با وجود ثبت نام در سیستم فروش ، نزدیک به صفر هستند ، معمولاً به عنوان یک ماشین دست دوم وارد بازار می شوند و در آمار رسمی فروش خودروهای جدید گنجانده نشده اند. بازرگانان ایرانی همچنین از همان دهانه استفاده می کنند تا اتومبیل های صفر -کیلومتری را به کشور بیاورند. اما طبق اعلامیه رسمی چین مبنی بر صادرات این نوع خودروها ، مشخص نیست که چه مدت امکان وارد کردن خودروهای صفر -کیلومتری با یک برند غیر چینی وجود دارد.
اگر چین کنترل بیشتری بر صادرات دارد “صفر -کیلومتر سنج ماشین دوم” اعمال کنید ، مسیر واردات به کشور احتمالاً محدودتر خواهد بود. این البته بیشتر مربوط به “مارک های غیر بریده شده” است و مارک های چینی مشمول چنین وضعیتی نیستند. این ، به ویژه هنگامی که واردکنندگان ایرانی به شدت به بازار چین وابسته هستند ، می توانند تأثیر مستقیمی در بازار داخلی داشته باشند.
6000 ماشین در راه ؛ اما با چه خدماتی؟
فارشاد مغیمی ، رئیس هیئت مدیره IDRO ، ماه گذشته اعلام کرد که قصد دارد 6000 وسیله نقلیه را تا پایان سال جاری وارد کند. همانطور که قبلاً ذکر شد ، ترکیب این واردات شامل اتومبیل های برقی ، بنزین و هیبریدی است. اگرچه تنوع بالا می تواند برای مصرف کننده جذاب باشد ، سوال مهم این است که آیا زیرساخت های مورد نیاز برای خدمت به این حجم و تنوع اتومبیل ارائه شده است. پس از خدمات ، عرضه ، آموزش نیروی انسانی فنی ، تسکین جاده و به روزرسانی های نرم افزار اتومبیل هوشمند ، همه به یک ساختار منسجم احتیاج دارند که اکنون وجود ندارد. این خلاء بزرگترین خطر واردات خودرو در وضعیت فعلی است.
تعمیرگرهای بی طرفانه ، بازار بی بازار
یکی دیگر از چالش های مهم واردات گسترده خودروها از چین عدم وجود تعمیرکاران آموزش دیده برای خدمت به این اتومبیل ها است. بیشتر تعمیرکاران داخلی با فناوری های اتومبیل های چینی آشنا نیستند. به خصوص در مورد اتومبیل های برقی و ترکیبی ، دانش فنی ، تجهیزات تعمیر و آموزش های دقیق لازم است. در صورت عدم وجود این آموزش ها ، حتی خرابی های ساده می تواند زمان و زمان زیادی را برای مصرف کننده هزینه کند. از طرف دیگر ، فقدان مراکز تخصصی برای خدمات فنی ، مصرف کننده را در شرایطی قرار می دهد که باید برای وارد کردن قطعه برای هر مشکل کوچک به وارد کننده یا صبر برای وارد کردن قطعه مراجعه کند.
وضعیت خدمات پس از فروش در تعدادی از شرکت های اتومبیلرانی داخلی که در این زمینه فعالیت می کنند بسیار بهتر از سایر شرکت های وارد کننده است ، شاید بهتر است اتومبیل های وارداتی را از شرکت هایی با خدمات گسترده و قوی پس از فروش در کشور انتخاب کنید.
سوال کلیدی ؛ از چه اتومبیل انتخاب کنید؟
با توجه به همه این چالش ها ، سوال مهم این است که مصرف کننده در وضعیت فعلی چیست؟ آیا داشتن یک ماشین وارداتی باید خطر کمبود خدمات را در نظر بگیرد؟ یا هنوز گزینه های داخلی محدود خواهد بود؟
واقعیت این است که برای بسیاری از مصرف کنندگان ، واردات خودرو تنها راه مقابله با کیفیت پایین اتومبیل های خانگی است. اما بدون ایجاد یک ساختار خدمات منسجم پس از فروش ، آموزش فنی گسترده و شفافیت در فرآیند واردات ، تجربه واردات خودرو برای مصرف کننده ممکن است به یک تجربه پرهزینه و استرس زا تبدیل شود. البته وضعیت خدمات پس از فروش در چندین شرکت اتومبیلرانی داخلی که در این زمینه فعالیت می کنند بسیار بهتر از سایر شرکت های وارد کننده است. بنابراین ، بهتر است محصول را از اتومبیل های وارداتی از شرکت هایی با خدمات گسترده و قوی پس از فروش در کشور انتخاب کنید.
با وجود اعلام کد واردات و ابزارهای لازم ، واردات خودروها در مرحله اجرای هنوز مبهم است. از طرف دیگر ، تنوع زیادی از اتومبیل های وارد شده از چین بدون پشتیبانی فنی ، خدماتی و آموزش می تواند باعث بحران بازار خودرو کشور شود. ضروری است که معتمدین ، به ویژه وزارت گمرک و آداب و رسوم ، به طور دقیق به الزامات فنی ، زیرساخت و خدمات بپردازند. واردات وسیله نقلیه به تنهایی کافی نیست ؛ بازار همچنین باید برای حمایت از این اتومبیل ها آماده باشد. در غیر این صورت ، واردات به جای اینکه راه حلی برای مشکلات بازار خودرو باشد ، به یک مشکل جدید تبدیل می شود.