به گفته تالبی ، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و فناوری ، در تجزیه و تحلیل قیمت گذاری ناعادلانه خودرو در ایران ، قیمت گذاری در صنعت خودرو با الگوی جهانی صنعت مطابقت ندارد ، زیرا شرکت های بزرگ در سراسر جهان هزینه هایی را برای ارائه قیمت و کیفیت رقابتی کاهش داده اند.
وی با اشاره به تفاوت بین بازار خودرو در ایران و جهان ، وی افزود: “در بازارهای آزاد ، خریدار در مورد کیفیت و قیمت مناسب تصمیم می گیرد ، اما در ایران به دلیل عدم رقابت واقعی ، خودروسازان هیچ انگیزه ای برای بهبود کیفیت و کاهش قیمت ندارند.”
وی افزود: تولید پایین تولید در ایران (حدود 1.5 میلیون واحد در سال توسط همه خودروسازان) قیمت و کاهش کیفیت را افزایش داده است ، در حالی که تولید انبوه در جهان این مشکل را حل کرده است. خودروسازان در سراسر جهان با افزایش تولید ، قیمت ها را کاهش می دهند که باید در ایران یکسان باشد.
طالبی تأکید کرد: باید نظارت منصفانه بر قیمت گذاری وجود داشته باشد ، اما باید متخصص و مبتنی بر فرمول های اقتصادی باشد ، نه دستور زبان.
وی گفت: شورای رقابت یا آژانس های نظارتی باید با بررسی متغیرهایی از قبیل تعرفه ، گردش تولید و شرایط تحریم ، قیمت تعادل را تعیین کنند ، نه قیمت گذاری رایگان یا کاملاً کنترل شده. با این حال ، شورای رقابت اکنون هیچ تعادل ندارد.
به گفته این متخصص ، وضعیت خودروهای ایران بی نظیر و غیرمعمول است و برای دستیابی به قیمت گذاری منطقی ، یا بازار باید کاملاً رایگان باشد یا با نظارت متخصص ، تعادل بین پشتیبانی تولید کننده و حقوق مصرف کننده باشد.