امید محمدی; بازار: عدم تعادل انرژی به زودی به صنعت و بازار خودرو خواهد رسید. با توجه به اینکه خودرو یک محصول استراتژیک و چند وجهی در جامعه است، ناهماهنگی در این بخش می تواند اثرات منفی عمیقی بر اقتصاد ملی داشته باشد. تحریم های ظالمانه، کمبود انرژی و تورم روزافزون فشار بی سابقه ای بر این صنعت وارد کرده و آن را به سمت ناهماهنگی می کشاند. این چالش ها در صورت مدیریت نادرست می توانند ترکیبی برای توقف تولید صنعت خودرو و قطعه تلقی شوند. اگر دولت چهاردهم میخواهد صنعت خودروسازی کشور را مانند دهه 80 خورشیدی به سمت سودآوری و پیشرفت و البته به شرط بومیسازی فناوریها سوق دهد، باید هدایت و اداره این صنعت را به بخش خصوصی بسپارد. در چنین شرایطی «گروه صنعتی ایران خودرو» می تواند بار دیگر جایگاه خود را به عنوان بزرگترین خودروساز خاورمیانه تثبیت کند و با هدف ارزآوری حضوری پر رنگ در بازارهای منطقه داشته باشد.
به گفته کارشناسان، عدم تعادل عرضه و تقاضا در دو خودروساز بزرگ کشور حاکی از ناکارآمدی مدیریت و مدیریت دولت در این واحدهای تولیدی است، این مشکل بحران «عدم تعادل» در صنعت خودرو را پر رنگتر از گذشته میکند. .
نگاهی به ناهماهنگی در صنعت خودرو
به گفته کارشناسان، عدم تعادل عرضه و تقاضا در دو خودروساز بزرگ کشور نشان از ناکارآمدی مدیریت و مدیریت دولت در این واحدهای تولیدی دارد. در حال حاضر، دو خودروساز بزرگ کشور با «مشکلات» عرضه، کیفیت، قیمت گذاری و مدیریت مواجه هستند. این چهار عامل در کنار رشد نهادهای تولیدی، ایجاد زیان روزافزون، بدهی به زنجیره تامین و دخالت دولت در قیمتگذاری، بحران «نارضایتی» در این صنعت را پر رنگتر از گذشته میکند.
عقب ماندگی خودروسازان بزرگ کشور ناشی از تصمیمات مردمی و تغییر مکرر مدیران و سیاستگذاران در جاده ویژه بوده است. چینی ها در بازار داخلی ثابت کردند که با یک استراتژی مدون و پایدار توانستند بازارهای جهانی را در اختیار بگیرند و صاحب سبک شوند.
سرمایه گذاری و توسعه در خودروسازان بزرگ کشور تقریباً متوقف شده است، این موضوع می تواند چرخه رشد صنعت خودرو را که با کمک نقدینگی ایجاد می شود، متوقف کند. واگذاری مدیریت خودروسازان بزرگ کشور به بخش خصوصی می تواند به عامل اصلی توسعه سبد محصولات، تنوع فناوری، به روز رسانی خطوط تولید و عرضه خودرو با هدف رقابت در بازارهای جهانی تبدیل شود. زیرا بخش خصوصی می تواند سرمایه گذاران داخلی و خارجی را برای رشد صنعت خودرو جذب کند.
مشکل قیمت گذاری دستوری که به عنوان محرک اصلی «نارضایتی» در صنعت خودرو شناخته می شود، با واگذاری مدیریت دو خودروساز بزرگ کشور به بخش خصوصی حل می شود. سیاست های اجباری قیمت گذاری برای بخش خصوصی به شکل فعلی از نظر قانونی قابل اجرا نیست، همکاری دولت با بخش خصوصی در این زمینه می تواند جریان سرمایه در گردش تولید میلیون ها خودرو را فراهم کند.
بررسی های «بازار» نشان می دهد که هیچ دولتی در دنیا مانند دولت های داخلی در امور خودروسازان دخالت نمی کند. دولتها در کشورهایی که صنایع خودروسازی پیشرو دارند، سیاستهای صنعتی-اقتصادی، توسعه فناوری و نوآوری، حمایت صنعت و بازار را از تولیدکنندگان خودرو تعریف میکنند. چنین رویکردی یک استراتژی موفق صنعت خودرو ایجاد می کند و باعث توسعه بازارهای هدف برای تولیدکنندگان و رشد رضایت مشتریان از عرضه محصولات با کیفیت و نوآورانه می شود.
بخش خصوصی با برنامه ریزی و سیاست های مدون می تواند بخشی از ناهماهنگی صنعت خودرو را حل کند
از تایید سران قوا تا رفع اختلافات
اسفندماه سال گذشته یکی از مدیران عامل دو واحد بزرگ خودروسازی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار «بازار» از موافقت سران قوا با واگذاری یک واحد بزرگ خودروسازی (ایران خودرو) به وزارت نفت خبر داد. بخش خصوصی بر اساس این خبر قرار بود این واگذاری در بهار سال جاری انجام شود اما تاکنون بنا به دلایل زیادی این امر محقق نشده است.
دولت چهاردهم با کمبودهای زیادی در منابع مالی و انرژی مواجه است، با توجه به اینکه خودرو بازیگر مهم اقتصاد ملی و نماد پیشرفت صنعتی است، ایجاد چالش جدیدی به نام «نارضایتی» در صنعت خودرو می تواند بحران جدیدی در صنعت خودرو ایجاد کند. صنعت
بخش خصوصی می تواند بخشی از نارضایتی های صنعت خودرو را با برنامه ریزی ها و سیاست گذاری ها برطرف کند، اولین گام در واگذاری خودروسازان بزرگ به بخش خصوصی کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری است. این موضوع منجر به ساختار مدیریتی منسجم و کارآمد با تصمیمات رقابتی مبتنی بر رضایت مشتری خواهد شد. ضمن اینکه کیفیت خودروها بر اساس نوآوری و رشد بر اساس نیاز مشتریان توسعه و عرضه می شود. سیستم مالی خودروسازان بزرگ با مدیریت بخش خصوصی شفاف است و این موضوع باعث جذب سرمایه گذاران خارجی و داخلی می شود.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا دولت چهاردهم برای جلوگیری از «نارضایتی» در صنعت خودرو، روند واگذاری خودروسازان بزرگ به بخش خصوصی را به گونهای هدایت میکند که صنعت را سودآور و توسعه دهد؟ یا با به تاخیر انداختن آن، چالش های جدیدی را به خودروسازان اضافه می کند. انجام خواهد داد