در حالی که دولت در حال تهیه بسته پشتیبانی به نام 2 میلیون Tomans برای حذف بخشی از فشار اجاره کم درآمد است ، تاریخ مشابه عملکرد مشابه در سالهای گذشته کارشناسان و تحلیلگران مسکن را ترک نکرده است. بسیاری بر این باورند که این بیشتر شبیه به وجدان متقاطع است تا یک راه حل ثابت برای حل بحران مسکن و اجاره.
تجربیات قبلی پروژه های مشابه نشان می دهد که همیشه در اجرای مؤثر چنین امکاناتی مشکلات زیادی وجود داشته است. از عدم شفافیت در فرآیند پرداخت و انتخاب موضوعات واقعی به اختلال بانکها در تخصیص منابع و ارائه خدمات ، همه آنها جمع شده اند تا وعده های پشتیبانی را فقط در نظر بگیرند. در کنار این ضعف ساختاری ، یکی از موانع جدی برای اهداف این بسته ، قیمت گذاری غیر ضروری و بازار اجاره است. بازاری که نه تنها مورد نظارت قرار می گیرد ، بلکه عملاً تابعی از خواسته های صاحبان و فشارهای تورمی روزمره است.
به همین دلیل ، اگرچه تصمیم دولت برای کمک به مستاجران قابل تحسین است ، اما در صورت عدم وجود اصلاحات اساسی در ساختار اقتصاد مسکن ، کنترل تورم ، ایجاد یک چارچوب خاص برای نرخ اجاره و قدرت واقعی بانک ها در تأمین امکانات ، احتمال این بسته بندی بسیار کم است. سرانجام ، مستاجران هنوز هم با نگرانی های جدی به آینده نگاه می کنند ، حتی با قول وام ، تأمین یک مسکن خوب با قیمت ، رویای غیرقابل دستیابی برای بسیاری از آنها وجود دارد.
دولت اخیراً بسته پشتیبانی برای دهک های پایین جامعه را معرفی کرده است که شامل تسهیلات 5 میلیون تومان در جلسه دوم شورای عالی مسکن است. با این حال ، به نظر می رسد که اجرای این پروژه به دلیل عملکرد ضعیف بانک ها در گذشته بسیار آسان نیست و نمی تواند مشکلات مستاجران را کاملاً غافل کند.
سخنگوی کمیته Majlis در امور مدنی گفت: “در بسته پشتیبانی خود ، دولت امکاناتی را برای مستاجرین فراهم کرده است که از نظر ظاهری می توانند مفید باشند ، اما تجربه بانک ها در گذشته نشان می دهد که چنین پروژه هایی به سادگی برای گروه های کم درآمد اجرا می شوند و مؤثر نیستند.”
بسیاری از مفاد این بسته نیز در دولت های قبلی تجربه شده است ، اما به دلیل عدم شفافیت و اطلاعات کافی ، نتیجه مطلوب نبوده است. ایری معتقد است که قانون اجرای قانون که در مجلس اجرا می شود ، در صورت اجرای صحیح ، می تواند راه حل خوبی برای مستاجران باشد. با این حال ، عدم وجود داده های دقیق و ابزارهای کنترل ، امکان اجرای مؤثر این قانون را محدود کرده است.
یکی دیگر از چالش های بازار مسکن ، قیمت گذاری سلیقه ها و عدم اطمینان توسط صاحبان املاک و مستغلات و مشاوران است. به گفته کارشناسان ، تنظیم قیمت ها به صورت سیستم های هوشمند می تواند از قیمت گذاری غیر واقعی جلوگیری کند و به ثبات بازار کمک کند. تأمین خانه های خالی و زمین مناسب برای مسکن اجاره نیز در قوانین ارائه شده است ، اما هنوز به طور کامل اجرا نشده است.
یکی از نکات مثبت بسته پشتیبانی دولت ، مشوق هایی برای صاحبان حقوقی است که به سقف اجاره ها پایبند هستند. اما کارشناسان می گویند تا زمانی که اجرای قانون به درستی اجرا نشود و شفافیت اطلاعات ایجاد شود ، مصوبات نمی توانند تأثیر ملموس و پایدار بر جامعه داشته باشند.
در همین راستا ، داوود بیگینجد ، معاون اول اتحادیه املاک و مستغلات ، گفت: “صاحبان باید بدانند که اگر اجاره ها بیش از نرخ مصوب دریافت کنند ، مستاجران می توانند تا پنج سال شکایت کنند و پرداخت های اضافی را بپردازند.”
وی همچنین تأکید کرد که در این موارد ، تخفیف های قانونی و معافیت ها لغو می شود و صاحبان جریمه می شوند. به گفته بیگی نژاد ، اکنون قراردادهای اجاره ای از طریق دو سیستم “خود نویسندگی” و “کاتب” انجام می شود ، زیرا سیستم املاک و مستغلات ، که قبلاً مرجع اصلی ثبت نام قرارداد بود ، سال گذشته غیرفعال شده است.
کارشناسان معتقدند که برای حل بحران طولانی مدت مسکن در کشور ، تمام تلاش ها باید بر رونق ساخت و ساز و استفاده از ظرفیت داخلی برای تولید مسکن متمرکز شود. از آنجا که ریشه اصلی سوء استفاده از بازار عدم تعادل بین عرضه و تقاضا است.