امید محمدی; بازار: افزایش نرخ ارز در چند روز اخیر صنعت خودرو و صنایع وابسته را با چالش های جدی مواجه کرده است. بحران ناشی از رشد نرخ ارز منجر به کاهش نقدینگی صنعتگران و کاهش قدرت خرید مشتریان شده است که اثرات منفی بر صنعت خودرو و بازار قطعات مصرفی به ویژه لاستیک خودرو داشته است. با توجه به اینکه قیمت گذاری دستوری لاستیک خودرو همچنان پابرجاست، رشد نرخ ارز می تواند مشکلات بیشتری را در این بازار ایجاد کند. البته این افزایش قیمت ممکن است گمانه زنی ها را در بازار تایر از بین ببرد. در همین راستا با جمال میرزایی از اعضای اتحادیه صنف صنعت تایر ایران و مدیرعامل گروه صنعتی بارز برای بررسی وضعیت این صنعت گفت وگویی انجام دادیم.
قیمت مواد اولیه صنعت تایر بین 15 تا 23 درصد افزایش یافته است
* با توجه به افزایش نرخ ارز، قیمت لاستیک در کارخانه و بازار چند درصد افزایش می یابد؟
با توجه به رشد نرخ ارز، قیمت لاستیک خودرو بر اساس گروه مصرف متفاوت خواهد بود. در گروه خودروهای سواری، قیمت لاستیک باید به طور متوسط 25 درصد افزایش یابد. برای خودروهای سنگین این افزایش به حدود 45 درصد می رسد. این در حالی است که قبل از افزایش نرخ ارز، وزارت صلح وعده هایی برای اصلاح قیمت ها داده بود که متاسفانه این وعده ها محقق نشد. همچنین لازم به ذکر است که قیمت مواد اولیه این صنعت نیز بین 15 تا 23 درصد افزایش یافته است.
* پیش از این در گفت و گو با این رسانه اعلام کرده بودید که آزادسازی قیمت لاستیک منوط به تایید وزارت حراست است. با توجه به رشد نرخ ارز، آیا امکان آزادسازی قیمت وجود دارد؟
قیمت گذاری اجباری منطقی نیست. با توجه به عدم پرداخت یارانه به تولیدکنندگان و همچنین عدم انحصار در حوزه تایر، چرا باید چنین روشی ادامه یابد؟ این در حالی است که دولت چهاردهم بارها شعار آزادسازی قیمت ها را مطرح کرده است اما در عمل چنین چیزی مشاهده نمی شود.
در حال حاضر مواد اولیه داخلی صنعت تایر بین 20 تا 50 درصد گرانتر از همتایان جهانی خود است.
* صنعت خودرو از گرانی صنایع بالادستی و تامین مواد اولیه گلایه دارد، آیا تایرسازان هم چنین چالشی دارند؟
بله، متاسفانه مواد اولیه ای که در داخل کشور عرضه می شود، اغلب با قیمتی بالاتر از قیمت بین المللی خریداری می شود. در حال حاضر مواد اولیه داخلی صنعت تایر بین 20 تا 50 درصد گرانتر از همتایان جهانی خود هستند. اگر این مشکلات به درستی مدیریت نشود، مصرف کننده قادر به خرید لاستیک از بازار نخواهد بود.