Hojjatoleslam Seyed Hassan Khomeini در طی سخنرانی در مورد 14/10/19 در مورد موضوع “اندیشه فقهی” در موسسه تحقیقات امام خمینی و انقلاب اسلامی (مفصل. در اینجا بخوانید) این استدلال را تأکید کرد که ما در دوره خاصی از تاریخ بشر با گسترش فضای مجازی هستیم و گفت: “روز ما یک انقلاب بسیار بزرگ است. روزهایی که ما زندگی می کنیم به اندازه آغاز صنعتی شدن مهم است. پوسته نظم اجتماعی به دلیل مسائل فضای مجازی “رابطه و دنیای دیگری وجود دارد.
از همین منظر ، نظم جدیدی به جامعه بشری تحمیل می شود ، وی پیشنهاد کرد که در مقایسه با تخصص دانش (به عنوان مثال در مراجعه به پزشکان متخصص برای هر رشته) در فقه تخصص داشته باشد.
سید حسن خمینی ، بزرگداشت مرحوم هاشمی رافسانجانی ، که موضوع “شورای ijtihad” را مطرح کرده است ، گفت: “اگر بحث شورا در حوزه ایجتحاد ، آن بحث بین رشته ای به نوعی به خودی خود داشته باشد. این می گوید ، کسانی که در رشته های مختلف هستند می تواند در کنار هم بنشیند و یک بحث تجمعی داشته باشد و یک فاتوا تجمعی ارائه دهد و سپس از یک شورا از جامعه تقلید کند. “
خاطرات امام در موضوع “Ijtihad در فکر امام” اظهار داشت: “Ijtihad در اندیشه امام به معنای آنچه ما با دین فقه انجام می دهیم که می بینیم و در آن ما آن جتهاد را می نامیم ، و آن را مدرسه می دانیم ، و این را در یک مدرسه بدانید. بشر
اگرچه بحث در مورد تخصص فقه ، همانطور که خود سید حسن خمینی خاطرنشان می کند ، در گذشته مورد تأکید قرار گرفته است ، اما تأکید امروز بر یادگیری دنیای ارتباطی که باعث شده افراد بیشتر با فضای مجازی و دنیای بی نهایت اینترنت آشنا شوند ، حتی تلفن های همراه مدرن. هوشمند نیز در دست روحانیت فراوان است و در ملاء عام مورد استفاده قرار می گیرد.
اواخر هاشمی رافسانجانی در طولانی ترین مصاحبه خود با رسانه ای در قالب گفتگوی نوشتاری 4 صفحه ای با شفاکانا ، این نکته را به یادآوری این نکته تاریخی که “مسلمانان مرکز دانش و تولید علم و فناوری بودند” تا زمانی که آنها Sadr Sadr بودند ، یادآوری کرد. “. او پشیمان شد که” باریک و تعصب جایگزین نظرات و تحمل نظرات شد ، و سازه های گفتگو و بحث به انتشار ، طرد ، نفرین تبدیل شد و سپس از بین رفت ، اغراق آمیز و کشته شد. ”
اگر فقه تخصصی و استفاده از علوم و فقه مدرن بر اساس یافته های علمی جدید باشد ، باید ببینیم که چگونه می تواند با آنچه در دین بدون تغییر ، ادغام یا پذیرفته شده ارتباط برقرار می کند.
هاشمی گفت: “چگونه می توانیم تمام علوم جهان را در حقوق بین الملل ، حقوق کودک ، حقوق زنان ، حقوق جامعه و ده ها رشته دیگر در حقوق بین الملل یاد بگیریم؟” پیامبر ، او قطعاً یک متخصص متخصص است. “و او گفت ،” تخصص Ijtihad منجر به تخصص تقلید می شود و نباید به گونه ای باشد که حوزه های علمیه چیزی در مورد علم جهان نمی دانند. “
وی اظهار داشت که “دانشجویان باید مانند دانشگاه ها باید یک دوره کلی را سپری کنند ، و وقتی پایان نامه تخصصی خود را نوشتند ، سپس به آنها یک پایان نامه آموزشی بدهید. اینها می توانند یک شورای فقهی برای حل مسائل کشور تشکیل دهند. “
البته ، کسانی مانند آیت الله یازی با او با دنیای سیاسی مخالفت کردند و یزدی که ریاست جامعه حوزه های علمیه را بر عهده داشت ، نوشت: مسائل فقهی ، مذهبی و اجتماعی هیچ ijtihad یا ضعف نمی تواند بر مسلمانان حاکم باشد. چنین دیدگاهی خلاف ضرورت فقه است. “
البته ، اعتراض آیت الله یزدی به بحث در مورد شورای فقه نیز به شورای رهبری کمک کرد ، که خاتمه یافته است زیرا موضوع شورای رهبری (به جای رهبری فردی) ، اگرچه در قانون اساسی 1989 حذف شد ، اما در این کشور فسخ شد. اصلاحات 1989. بشر
با این حال ، امروز ، به دلیل فن آوری های عمومی مانند تلفن های همراه ، بیش از هر زمان دیگری در زندگی خصوصی افراد ، مذهبی و غیر مذهبی و عمومی و خاصیت ، همه آنها از دنیای مجازی و حس مفهومی و معنادار می دانند دوران ارتباطات و ظهور ظهور قدرتمند. هوش مصنوعی نشان داده است ، مخالفان تخصص فقه دیگر صدای قدرتمند خود را ندارند. اما سؤال این است که چگونه این تخصص فقه خود را در رابطه با دانش تخصصی روز قرار می دهد؟
به نظر می رسد این موضوع بحث در مورد افرادی مانند حسن خمینی به عنوان کسی است که از یک سو نگران دین است و نگرانی فقه ها از سوی دیگر. دانش با یک رویکرد مدرن و مترقی هیچ محدودیتی برای یافتن و در هر زمینه ای از کوچک تا بزرگ ، از اتم تا کهکشان ، از جامعه شناسی جنگل از راه دور آمازون گرفته تا چنین کلانشهرهای پیشرفته امروز ، از کلاس جهان ندارد. تمدن به فرهنگ جهانی. گسترش در دورافتاده ترین روستاها ، از اقتصاد مرغداری تا یک سوپراسپرت با هزاران کارمند و میلیون ها کاربر ، نه تنها در مورد تأثیرات عملی حضور وی امروز صحبت می کند.
اگر فقه تخصصی و استفاده از علوم و فقه مدرن بر اساس یافته های علمی جدید است ، باید دید که چگونه می تواند با آنچه در دین بدون تغییر ، ادغام یا پذیرفته شده ارتباط برقرار می کند. با این حال ، این چالش امروز موضوع نیست و روشنفکران مذهبی بیش از صد سال است که سعی در یافتن پاسخ دارند ، که به نظر می رسد در تلاش برای پاسخگویی به چنین نادر است.
این روزها ما در سالگرد 46 جمهوری اسلامی هستیم و یک دولت مذهبی داریم که تجربه قرار گرفتن در معرض حاکمیت اسلامی و واقعیت های سیاسی را دارد و در آینده ، موضوعات اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی در این موضوعات است در اثربخشی دولت مذهبی مؤثر است. آنها مشکوک هستند شک و تردیدی که علاوه بر تأمل در رای گیری و بی اعتمادی به سیاستمداران ، در سبک زندگی آنها آشکارتر شده است که خود را از سبکی که روحانیت از ابتدای انقلاب از مدرسه به رسانه دیگر تبلیغ کرده اند ، فاصله گرفته است.
اظهارات سید حسن خمینی باید در این میان خوانده شود ، که ممکن است تلاشی برای تغییر فقه روحانیت به الزامات جهان جدید باشد. تغییراتی که ، اگر آنها حق دانش و عقل بشر امروز را درک کنند و در زمینه سیاست عمل کنند ، الزامات موجود در زمینه سیاست را نیز بیان می کنند که حاکمان امروز باید دیده شوند ، آماده و فرصت هایی برای این تغییرات در این تغییرات داشته باشند سطح اجتماعی و سیاسی. یا نه؟
هاشمی رافسانجانی بر دانش روز در فقه تأکید کرده است ، و اکنون در سال 1403 ، حسن خمینی ، که درباره هاشمی می گوید ، گفت: “من در 5 سال آخر عمر او برای تقریباً یک هفته موفقیت داشتم که چند ساعت را نگذاشتم. ” همان چیز را تکرار می کند. آیا این بار ، در سطح بیشتری از دولت ، دانش دانش روز (علوم انسانی مدرن و علوم تجربی) محدود خواهد شد؟
نویسنده: امین پاکزاد