آخرین مطالب

همکاران

عرضه ربع سکه طلای ضرب ۱۴۰۳ /منتظر ریزش گسترده حباب سکه باشیم؟

بانک مرکزی به منظور کاهش حباب سکه اقدام به ضرب سکه با تاریخ جدید و حراج سکه در مرکز مبادلات ارزی طلا و ارز ایران کرده است و این حراج هم اکنون در روزهای شنبه، دوشنبه و چهارشنبه برگزار می شود.

به گزارش خبرنگار مهر ، بر اساس بند ج ماده ۴۴ قانون بانک مرکزی، خرید و فروش شمش، طلای خالص و سایر فلزات گرانبها با رعایت قوانین مربوط به روش های مجاز مدیریت بر عهده بانک مرکزی است. ذخایر ارزی بر این اساس، نظارت بر نوسانات بازار و عرضه به موقع بر عهده بانک مرکزی است. مدیریت سکه و شمش طلا توسط بانک مرکزی انجام می شود، تکلیف قانونی که بانک مرکزی را از سال گذشته به منظور پاسخگویی به تقاضای سکه در بازار و کاهش حباب قیمت سکه و کاهش فعالیت های سفته بازی، به عرضه سکه و شمش طلا رساند. . در مرکز مبادلات ارز و طلای ایران.

عرضه ربع سکه طلا 1403

بر اساس اعلام رئیس مرکز مبادلات طلا و ارز ایران، اولین عرضه ربع سکه طلای ضرب 1403 از امروز (28 آبان) آغاز می شود. ضمناً مقرر شده است که از 24 اسفند ماه هر سال سکه های سال آینده ضرب شود، بنابراین ضرب سکه با تاریخ 1404 از اواسط اسفندماه آغاز می شود. این یکی از اقدامات بانک مرکزی با هدف کاهش حباب سکه در بازار است.

شروع ضرب سکه با تاریخ سال بعد از 15 اسفند / کاهش حباب سکه

بر اساس اعلام مرکز مبادلات طلا و ارز ایران، از 22 اسفند ماه 1402 تاکنون 30 مورد مزایده از طریق سامانه معاملات سکه طلای مرکز مبادلات ارزی طلای ایران برگزار شده است که در این مدت در مجموع 430 هزار و 678 قطعه سکه طلا صادر شده است. سهم ربع سکه 225 هزار و 51 قطعه، نیم سکه 81 هزار و 288 قطعه و سهم ربع سکه 124 هزار و 339 قطعه به متقاضیان اختصاص یافت. همچنین طی 65 حراج شمش طلا در مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران در مجموع 11 هزار و 781 گرم شمش معامله شد که در نتیجه آن بیش از 54.2 هزار میلیارد تومان ارز حاصل از صادرات وارد اقتصاد کشور شد.

در راستای تکالیف مقرر در قانون جدید بانک مرکزی، به منظور مدیریت بازار سکه و طلا و پاسخگویی به نیاز متقاضیان، بانک مرکزی عرضه سکه جدید بهار آزادی مورخ آبان ماه بانک مرکزی را آغاز می کند. 19 1403 در مرکز مبادلات ارز و طلای ایران.

همزمان بانک مرکزی به منظور کاهش حباب سکه حراج سکه را در مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران آغاز کرده است که هم اکنون در روزهای شنبه، دوشنبه و چهارشنبه برگزار می شود. در این حراجی ها کلیه اشخاص حقیقی دارای تابعیت ایرانی بالای 18 سال می توانند در این حراج شرکت کنند و حداکثر سفارش و حجم خرید برای هر متقاضی در مجموع 5 قطعه سکه می باشد به طوری که می توانید 5 قطعه ربع سکه خریداری کنید. یا 5 قطعه نیم سکه یا 5 قطعه سکه کامل یا ترکیبی از هر سه اعم از سکه کامل و نیم سکه و ربع سکه و مجموع هر سه آن از 5 قطعه بیشتر نباشد.

کارشناسان اقتصادی معتقدند با سیاست جدید بانک مرکزی مبنی بر عرضه مستمر سکه با ضرب سکه هر ساله، حباب شمش طلا به سرعت تخلیه می شود، بنابراین پیش بینی می شود با آغاز عرضه سه ماهه 1403 سکه در نیمه دوم آبان ماه و ادامه آن تا پایان سال 50 تا 70 درصد حباب سکه تخلیه می شود.

حباب چگونه تشکیل می شود؟

قیمت مشک در ایران متاثر از نرخ جهانی طلا، نرخ ارز و ایجاد حباب قیمتی ناشی از عوامل غیراقتصادی است. این بدان معناست که قیمت جهانی به هر میزانی که افزایش یابد، بر قیمت طلای داخلی و در نتیجه بر قیمت طلا تأثیر می گذارد.

دومین عامل موثر در قیمت طلا، نرخ ارز است. بنابراین هر چه نرخ ارز افزایش یا کاهش یابد، همان تاثیر را بر قیمت شمش طلا و طلای آب شده در بازار داخلی می گذارد.

عامل سوم در قیمت شمش طلا مربوط به حباب آنهاست. قیمت شمش طلا از مجموع نرخ ذاتی به اضافه یک حباب به دست می آید، به طوری که نرخ ذاتی با حاصلضرب نرخ ارز جهانی و نرخ مبادله ای که نسبتی از ضرب سکه است، تعیین می شود. اما در شرایط هیجانی بازار، نرخ حباب افزایش می یابد و در صورت تخلیه هیجان از بازار، احتمال کاهش حباب افزایش می یابد و قطعا خریداران قربانیان اصلی این بازار هستند.

نقش تنش های سیاسی در تورم حباب قیمتی

تاثیر برخی متغیرهای غیراقتصادی یکی از رایج ترین عوامل تورم حباب قیمت طلا است که مهمترین عامل آن در حال حاضر انتظارات تورمی ناشی از تنش های سیاسی و منطقه ای است. همچنین در شرایط کنونی تنها خبر انتخابات آمریکا و پیروزی ترامپ به عاملی موثر بر انتظارات تورمی و عاملی برای افزایش این حباب تبدیل شده است. بنابراین هر چه انتظارات بدبینانه‌تر شود، حباب قیمت شمش طلا افزایش می‌یابد و قیمت سکه نیز بر همین اساس افزایش می‌یابد.

تشکیل حباب سکه به دلیل رشد تقاضا و تبدیل دارایی ها به سکه

یکی دیگر از عوامل موثر بر حباب سکه، نقش بانک مرکزی به عنوان عرضه کننده انحصاری آن در بازار است. بنابراین از این منظر و در شرایطی که مردم برای حفظ اموال خود بیشتر به طلا تمایل دارند و در زمینه طلا نیز تمایل به خرید سکه هایی دارند که یک کالای استاندارد با وزن و ارزش مشخصی است. ضمن اینکه همیشه تقاضا برای سکه وجود دارد و عرضه کننده که بانک مرکزی است باید همیشه در بازار حضور داشته باشد تا بر اساس تقاضا سکه عرضه کند. بنابراین در این مراحل نوع عملکرد بانک مرکزی بر شکل گیری حباب تاثیر می گذارد.

رشد 40 درصدی قیمت جهانی طلا

نوسانات قیمت جهانی طلا از دیگر عوامل موثر بر قیمت طلا است، در هشت ماه گذشته از اسفند 1402 تا به امروز، نزدیک به 40 درصد قیمت جهانی رشد داشته است و قیمت جهانی در حال حاضر حدود 2740 دلار است. عددی بسیار بالا و سقف تاریخی محسوب می شود. خود را شکسته است یعنی با نادیده گرفتن همه تحولات ایران، قیمت طلا، سکه، طلای آب شده و… بدون توجه به معادلات داخلی باید در این هشت ماه 40 درصد رشد می کرد.

کارشناسان علت افزایش انس جهانی را تشدید ریسک‌ها و تنش‌های سیاسی و تصمیم فدرال رزرو برای کاهش نرخ بهره آمریکا می‌دانند، زیرا در این موارد بانک‌های مرکزی طلا خریداری می‌کنند و تقاضا برای خرید را افزایش می‌دهند. آن، و این منجر به افزایش نرخ آناس می شود. جهانی می شود.

توقف رشد قیمت جهانی طلا در مرز منطقه مقاومت

قیمت جهانی آناس به نزدیک به 2800 دلار رسید و سپس 107 دلار کاهش یافت و قیمت به زیر 2700 دلار بازگشت، در حالی که امسال پس از 4 تلاش (به ترتیب در سال های 2011، 2020، 2022 و 2023) برای شکستن سقف تاریخی و منطقه مقاومت 1900 دلار توانست برای اولین بار در مارس 2024 بالای قیمت 2000 دلار تثبیت شود و با شکستن سقف تاریخی، قیمت از این ناحیه رشد 40 درصدی را تجربه کرد.

قیمت فعلی آنا طلای جهانی منطقه عرضه بالایی است و به همین دلیل و با توجه به تقویت شاخص دلار، رشد قیمت جهانی در حال حاضر متوقف شده است. در نتیجه ریسک قیمت در این زمینه کمی بالاست و احتمال همراه شدن آناهای جهانی با اصلاحی وجود دارد. وجود دارد اما ممکن است خرید بانک های مرکزی جهان ادامه یابد و تنش های سیاسی افزایش یابد و در نتیجه قیمت طلا نیز افزایش یابد. بنابراین نمی توان با اطمینان ادعا کرد که روند جهانی در حال افزایش است. از این منظر روند به گونه ای است که فردی که می خواهد در موقعیت خرید قرار گیرد باید ریسک خود را محاسبه کند. حتی احتمال کاهش 15 درصدی ارز جهانی و رسیدن به 2400 دلار نیز وجود دارد.

بنابراین به طور کلی می توان نتیجه گرفت که در هشت ماه گذشته بازار جهانی رشد زیادی داشته و به محدوده مقاومتی رسیده است و هر چقدر احتمال شکسته شدن مقاومت وجود داشته باشد ممکن است شروع به اصلاح کند. در صورت اصلاح و سقوط بازار جهانی، ممکن است شاهد افت قیمت سکه در بازار طلا و سکه نیز باشیم.

تاثیر نرخ ارز بر حباب سکه

نرخ ارز به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت طلا و نقره کاملا متاثر از دو موضوع انتخابات آمریکا و احتمال پاسخ ایران به اسرائیل و ادامه تنش هاست. در حال حاضر نرخ ارز در بازار غیر رسمی حدود 69 هزار تومان است.

بنابراین اساساً ممکن است در بلندمدت شاهد افزایش نرخ ارز باشیم. از این منظر هیجان مشاهده شده در بازار ارز ناشی از انتظارات تورمی است. یعنی بازار با یک خبر نوسان می کند. وقتی انتظارات بدبینانه شکل می‌گیرد، بخشی از آن در نرخ ارز تخلیه می‌شود، اما چون معاملات ارزی رسمی، قانونی و جامع نیست، بخش زیادی از دارایی‌ها به کالای استاندارد با ارزشی مانند سکه می‌رود.

بنابراین حساسیت قیمت سکه نسبت به انتظارات بسیار بیشتر از نرخ ارز است، بنابراین با خبرهای خوب ممکن است قسمت بزرگی از حباب سکه تخلیه شود و افتهای سنگین 10 یا 20 درصدی رخ دهد و با خبرهای بد، ممکن است به شدت افزایش یابد.

در خاتمه ذکر این نکته ضروری است که شرایط فعلی سکه چه از نظر نرخ ذاتی و چه از نظر حباب قیمتی در شرایطی است که ریسک خرید را به شدت افزایش می دهد و هر لحظه ممکن است بازار معکوس شود و با آن مواجه شویم. یک سقوط . بنابراین در چنین شرایطی فعالان بازار به هیچ وجه خرید را توصیه نمی کنند و حداقل باید یکی دو هفته منتظر بود تا تحولاتی رخ دهد و بازار ساختار و مسیر خود را پیدا کند.

تمبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *