به گزارش بازار، «فرشاد مقیمی» امروز (یکشنبه) در گفت وگویی اظهار کرد: در اصل 58 قانون اجرای سیاست های کلی، اصل 44 قانون اساسی، تشخیص اقدامات ضدرقابتی به عنوان یکی از وظایف مسابقه ذکر شده است. شورا و شورای مذکور بازار خودرو کشور را انحصاری تشخیص دادند. است
وی بیان کرد: بر این اساس و بر اساس ماده 59 قانون مذکور و ماده 3 دستورالعمل قیمت گذاری شورای رقابت، مبنای تعیین قیمت خودرو بر اساس ضوابط قیمت گذاری مصوب هیأت تعیین و تثبیت قیمت اعلام شده است. لازم است توسط سازمان حمایت محاسبه و به وزارتخانه ارائه شود. سکوت اعلام شود تا برای اجرا به شرکت های خودروسازی ابلاغ شود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: در دستورالعمل قیمت گذاری شورای رقابت، اطلاعیه ارسالی از سوی وزارت حراست به شرکت ها معتبر ذکر شده است. بر این اساس عرضه خودرو در بورس کالا پشتوانه قانونی ندارد و دلیل عدم تداوم عرضه خودرو در بورس کالا در سال 1401 و توقف این روند نیز همین موضوع بوده است.
وی با اعلام اینکه سیاست گذار در اتخاذ هر تصمیمی برای صنعت خودرو به دنبال تامین همزمان منافع بلندمدت ذی نفعان این صنعت اعم از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان است، ادامه داد: اگرچه با محدودیت عرضه خودرو در بورس کالا طی 1401 منافع تولید حتی بیش از آنچه مورد نظر واحدهای تولیدی بود تامین شد، اما نه تنها در بلندمدت و با عرضه مستمر محصولات در بورس کالا این مزایا را تامین نمیکرد، بلکه سود تولیدکننده در ازای ضرر مصرف کنندگان با خرید محصولات به قیمت بالا به این نتیجه رسیدیم که این موضوع به هیچ وجه برای ما به عنوان سیاست گذار در این حوزه مطلوب نیست.
مقیمی تاکید کرد: در شرایط کنونی و با توجه به تنوع محصولات تولیدی، حجم بالای تولید و همچنین آزادسازی واردات و تسهیل شرایط برای واردکنندگان، راه را برای ورود انواع خودروهای مدرن در انواع مختلف باز می کند. طبقات به گفته سیاستگذار بازار خودرو مصداق انحصار نیست. و قیمت گذاری محصولات این صنعت در چارچوب تابلوی تعیین و تثبیت قیمت ضروری است که منافع مشترک تولید کننده و مصرف کننده را تامین کند.
وی افزود: سابقه فروش حدود 50 هزار خودرو در بورس در سال 1401 نشان می دهد که قیمت کشف شده در بازار بیش از قیمت واحدهای تولیدی بوده است که با احتساب سود قانونی، موضوع متضرر شدن مصرف کنندگان در صورت خودرو است. در بورس به فروش می رسد. نشان می دهد
وی تصریح کرد: با افزایش قیمت کارخانه ای خودرو در سطحی که واحدهای تولیدی حداقل سود را کسب کنند، می توان قرارداد برد-برد بین خودروساز و مصرف کننده منعقد کرد و تنها محصولات در اختیار مصرف کننده قرار نگرفت. با قیمت منصفانه بلکه با افزایش انگیزه و امکان تولید بیشتر، عرضه محصولات توسط تولیدکنندگان نیز در میان مدت و بلندمدت افزایش می یابد.
مقیمی با بیان اینکه فروش خودرو در بورس در هیچ کجای دنیا سابقه نداشته است، تصریح کرد: بورس کالا محل عرضه گسترده کالاهای واسطه ای همگن بین تولیدکنندگان (B2B) و کالایی مانند خودرویی است که عرضه نمی شود. همگن یک کالای مصرفی (B2C) است و در انواع، مدلها و رنگهای مختلف با آپشنهای متفاوت تولید میشود و در بخش عرضه دارای محدودیتهایی است که قابل عرضه در بورس کالا نیست.
وی با اشاره به تقاضای بالای سفته بازی در بازار خودرو و عدم تناسب عرضه و تقاضا در شرایط کنونی، در خصوص محدودیت های حوزه عرضه خودرو، گفت: بر اساس تکالیف قانونی موجود، 50 درصد عرضه محصول می باشد. ظرفیت در هر مرحله از فروش به مادران و 20 درصد به اسقاط خودروهای فرسوده اختصاص یافته است که با توجه به طرح های پیش فروش خودروسازان امکان عرضه طیف وسیعی از خودروها در بورس کالا وجود ندارد که دلالت بر آن دارد. کشف قیمت نسبتاً منصفانه برای محصولات و در صورت عملیاتی شدن این مسیر برای فروش محصولات، فشار تقاضا در مواجهه با عرضه محدود محصولات، قیمتهای بسیار بالاتری را برای خودروها نسبت به قیمتهای مورد نظر تولیدکنندگان، حداقل در کوتاه مدت
معاون وزیر صمت عدم امکان برنامه ریزی برای تولید و منابع مالی قابل تملک و همچنین فروش زیان آور محصولات را از جمله پیامدهای بلندمدت عرضه خودرو در بورس برای تولیدکنندگان عنوان کرد.