محمد رزا نجفی منش ، رئیس انجمن صنایع همگن تولید کنندگان خودرو و خودرو ، از سیاست های اقتصادی خودرو انتقاد کرد و گفت: “تصمیمات ناگهانی و متناقض در بخش صنعت خودرو به دلیل یک استراتژی اقتصادی خاص نیست ، بلکه به دلیل مقاومت پنهان در برابر خصوصی سازی واقعی است.”
وی افزود: برخی از جریان ها بقای خود را در عدم موفقیت بخش خصوصی می بینند. ” به همین دلیل ، هر زمان که شرایط برای رونق تولید کننده خصوصی فراهم شود ، آنها آن را با تصمیم خنثی می کنند. کاهش ناگهانی تعرفه برای واردات خودروهای زیر 2 سی سی از 2 ٪ به 5 ٪ یکی از جدیدترین نمونه های این سیاست ها است. تصمیمی که کاملاً مغایر با قانون بودجه و بدون اقناع متخصص بود.
نجفی مانش تصمیم به “پاشیدن نمک بر زخمهای تولید داخلی” را تشبیه کرد و گفت که تولید کننده ای که نرخ ارز بالا ، هزینه های بالا و مداخله دولت را با نرمی تحمل می کند ، اکنون باید وارد کننده ای را ببیند که از تعرفه های حمایتی سود می برد.
وی همچنین به کاهش تعرفه در قطعات خودرو اشاره کرد: این تصمیم به تولید کنندگان مؤلفه ، بسته شدن خطوط تولید و وابستگی بیشتر به واردات آسیب می رساند. در حالی که برای حمایت از تولید داخلی ، تعرفه های واردات خودرو باید حداقل 2 ٪ و حداقل 2 ٪ برای قطعات باشد.
نجفی مانش تأکید کرد که حتی در لیبرال ترین اقتصادها ، تعرفه های پشتیبانی نیز برای حفظ تولید داخلی اعمال می شود و کشورهای بزرگی مانند ایالات متحده و چین با سیاست های هوشمندانه از رقابت ناعادلانه واردات ، از صنعت خودرو محافظت می کنند.
وی با اشاره به ماده 5 قانون اساسی ، خاطرنشان كرد كه دولت موظف است از تولید داخلی حمایت كند ، نه اینكه واردات را تسهیل كند و به تولید فشار بیاورد.
وی در ادامه به ضررهای انباشته شده 6 تریلیون تومانس ایران Khodro و Saipa اشاره کرد و افزود: “این ضرر نتیجه مستقیم قیمت گذاری گرامری است ؛ سیاستی که علاوه بر آسیب به تولید ، 6 تریلیون دلار اجاره در شبکه توزیع ایجاد کرده است.
نجفی مانش خواستار اصلاح فوری سیاست های خودروسازی دولت شد و گفت تنها راه نجات صنعت خودرو ، خروج از دولت از مداخله مستقیم ، از بین بردن قیمت گرامری و طراحی یک سیستم تعرفه هوشمند است.
وی همچنین از عملکرد دوگانه دولت در خصوصی سازی سؤال کرد و هشدار داد: برخی از جریانهای دولتی با شکست بخش خصوصی در واقع زمینه عدالت اقتصادی را از بین می برند.
در پایان ، نجفی مانش اظهار داشت: آنچه صنعت خودرو را به زمین انداخته است ، ضعف تولید کننده نیست ، بلکه ترکیبی از سیاسی شدن ، تصمیمات غیر کارآزمایی و مداخلات نامناسب دولت در رقابت است.