صنعت خودرو تشنه بازار آزاد| بازار در گروگان قیمت دستوری؛ صنعت ویران!

صنعت خودرو تشنه بازار آزاد| بازار در گروگان قیمت دستوری؛ صنعت ویران!

بازار ؛ گروه ماشین: قتل این کشور نه تنها بیش از 5 سال از مزایای بازار آزاد بهره مند شده است. در عوض ، دسترسی به افراد به صنایع با کیفیت و سود به دلیل تأثیر گروه ها و مزایای مختلف برای مردم دشوار شده است. مسئله قیمت خودرو برای صنعت و بازار به چالش کشیده شده است زیرا خودروسازان مسیر خصوصی سازی را طی کرده اند. کامران ندری ، استاد اقتصاد دانشگاه امام سدگ ، معتقد است که پروژه قیمت گذاری دستوری در همه صنایع شکست خورده است و این سیاست برای هیچ جا ضرر ندارد و این منجر به بیشتر خودروسازان و تمایل مشتریان به کالاهای خارجی خواهد شد. جزئیات این گفتگوی استاد پولی و مالی را در زیر بخوانید.

* مهمترین مشکلی که قیمت گرامر برای صنعت خودرو ایجاد می کند چیست؟

کشور ما سالهاست که رنج می برد. سیاست های گرامر در بازار ارز ، کالاهای اساسی ، صنایع و حتی مواد غذایی نتوانسته اند این کار را انجام دهند ، اما دولتمردان همچنان به ضرب و شتم طبل طبل می پردازند. در مورد صنعت خودرو ، این سیاست شکست خورده مانند بدبختی است که به هیچ کجا نمی رود و ادامه این مسیر هیچ ارتباطی با شکست تولید ندارد. به معنای عدم موفقیت در تعطیلی خودروسازان نیست. در عوض ، کاهش سطح تولید ، کاهش کیفیت و از دست دادن تمایل بازار و مشتری به کالاهای خارجی در هر شرایطی و قیمت.

* چگونه قیمت گذاری دستوری فضای محصولات خارجی را در بازار داخلی گسترش می دهد؟

وفاداری مشتری اکنون به طور مستقیم با کیفیت و افزایش سطح خلاقیت مرتبط است. در صنعت خودرو ، مخاطب تمایل دارد ویژگی های خلاقانه محصول را افزایش دهد. با تغییر نسل ، این تقاضا در بازار خودرو به طرز چشمگیری افزایش یافته است. در حال حاضر ، این خودرو برای افراد مصرف کننده است و به طور متوسط ، هر شخص تمایل به داشتن ماشین دارد ، بنابراین ویژگی های محصول منحصر به فرد می تواند تقاضای آن را افزایش دهد. هنگامی که قیمت این خودرو از نظر گرامری است ، خودروسازان مجبورند هزینه ها را برای مدیریت هزینه ها و فن آوری های مورد نیاز هزینه های زیادی از محصولات را از بین ببرند ، اما سرکوب قیمت به خودروساز اجازه نمی دهد تا این محصول را با ویژگی های دنیای جدید و بالا به بازار عرضه کند. در سالهای اخیر ، اتومبیل های چینی بازار ایران را با همین استراتژی توقیف کرده اند و چندین برابر قیمت یک ماشین داخلی فروخته شده اند. سرکوب قیمت گذاری همچنین شرکت های چینی را فراهم کرده است و از طرف دیگر ، شرکت های داخلی در بحران هستند.

مشکل یک ماشین خارجی نیست ، مشکل سیاست گذاری اتومبیل های خانگی. بدون شک ، خودروسازان کشور ما توانایی ، دانش و ظرفیت تولید اتومبیل های اختیاری را دارند ، اما وقتی مشخص شود که یک ماشین با قیمت غیرحرفه ای به بازار عرضه می شود ، تولید کننده دیگر قادر به افزایش گزینه ها نیست.

آیا این چالش با ممنوعیت واردات حل نمی شود؟

مشکل یک ماشین خارجی نیست ، مشکل سیاست گذاری اتومبیل های خانگی. بدون شک ، خودروسازان کشور ما توانایی ، دانش و ظرفیت تولید اتومبیل های اختیاری را دارند ، اما وقتی مشخص شود که یک ماشین با قیمت غیر حرفه ای به بازار عرضه می شود ، تولید کننده امکان افزایش گزینه ها را ندارد. با این حال ، اتومبیل های خارجی با این مشکل روبرو نیستند. در بسیاری از موارد ، اتومبیل های خارجی از کیفیت بسیار خوبی برخوردار نبوده اند ، اما این گزینه ها به بازار رسیده اند. قیمت گذاری گرامر سرکوب مستقیم سازنده است.

هنگامی که واردات ممنوع است ، هنوز خلاقیت ندارد ، زیرا ریشه مشکل در جای دیگر است. در حال حاضر ، خودروسازان در مسیر خصوصی سازی قرار دارند و بدون شک بخش خصوصی تمایل جدی برای حضور در یک بازار آزاد و رقابتی است. هرچه رقابت گسترده تر باشد ، پتانسیل رشد صنعت و خروج بحران صنعت خودرو بیشتر است. در صورت سرکوب قیمت ها ، دولت می تواند بازار ارز را در سالهای اخیر کنترل کند. درست همانطور که سیاست گرامری ارزش ارز ملی را کاهش می دهد ، منجر به بحران در صنعت خودرو می شود.

* آیا قیمت گذاری دستوری منجر به کاهش ارزش ارز ملی می شود؟

کاهش ارزش ارز ملی یک جریان است. درست همانطور که یک محصول یک شبه تولید نمی شود ، ارزش ارز ملی به یکباره کاهش نمی یابد. هنگامی که یک جریان ضد تولید در کشور است. زنجیره های تولید از هم جدا می شوند ، فضای سرمایه گذاری ناامن است ، کالاهای مصرفی به کالاهای سرمایه تغییر می کنند و ارز ملی به تدریج رو به کاهش است. در مورد صنعت خودرو ، در صورت ادامه سیاست های دستوری. تولید هزینه ای نخواهد داشت. زمان تولید به شدت افزایش می یابد. این امر در افزایش سطح تقاضا و ایجاد تقاضای دروغین در بازار و بازار آشفته تأثیر دارد. تاخیر در تحویل خودرو یکی از اثرات قیمت گذاری گرامری است که در دوره های مختلف بازار خودرو را کاهش داده است. در سالهای اخیر ، با تحمیل سیاست های گرامری و کاهش انگیزه تولید و اختلال در عرضه ، تحویل تأخیر به مشتریان ایجاد شده است. تأخیر در عرضه هنوز هم فضایی را برای افزایش بازار سیاه فراهم می کند و ارز ملی را کاهش می دهد. با افزایش اجاره و سیاست های گرامری در صنعت ، اقتصاد تضعیف می شود.

تفاوت قیمت همیشه برای برخی از سودجویان جذاب است. با ایجاد یک بازار سیاه ، مشتریان مجبور می شوند ماشین را با قیمت بالاتر از قیمت تعیین شده خریداری کنند

* اگرچه دولت ها برای حمایت از علاقه مندان بر قیمت گذاری قیمت ماشین خودرو تأکید می کنند ، چرا بازار خودرو را متعادل نمی کنیم؟

دلیل اصلی ایجاد یک بازار سیاه است. تفاوت قیمت همیشه برای برخی از سودجویان جذاب است. با ایجاد یک بازار سیاه ، مشتریان مجبور می شوند ماشین را با قیمت بالاتر از قیمت تعیین شده خریداری کنند. هزینه های جانبی مانند کمیسیون کارگزاران و هزینه خرید از بازار سیاه نیز به قیمت نهایی خودرو اضافه می شود. واقعیت این است که قیمت گذاری دستوری در صنعت خودرو می تواند کیفیت را کاهش دهد ، قیمت ها را افزایش دهد ، پس از مشکلات خدمات فروش ، تحویل تأخیر ، کاهش قدرت انتخاب و نارضایتی مشتری.

* چگونه خدمات پس از فروش با قیمت گذاری گرامری مختل می شود؟

نگاهی به ارقام سنگین تجمع خودروسازان بیندازید. همه اینها نتیجه قیمت گذاری گرامری است. به دلیل مشکلات مالی ناشی از قیمت گذاری دستوری ، گاهی اوقات قادر به ارائه خدمات مناسب پس از فروش به مشتریان نیستند. عرضه قطعات یدکی اصلی و با کیفیت بالا مختل می شود ، گاهی اوقات به دلیل افزایش قیمت به دلیل نرخ ارز ، یک قطعه نادر است و خودروساز نمی تواند با کمترین قیمت به محصول با کیفیت دسترسی پیدا کند ، بنابراین تهیه این قطعه ممکن است مشتری و حتی خودروساز شود. همه بخش های صنعت با هم زنجیر می شوند ، جایی که هر نقطه ای که سرکوب شود منجر به کاهش زنجیره و از دست دادن همه تلاش ها می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *