با وجود اینکه خبر قاچاق سنگ قبرهای تاریخی گورستان های قدیمی از یکی از جنوبی ترین جزایر خلیج فارس به تهران مخابره می شود، مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی منطقه آزاد قشم به ایلنا می گوید; از قاچاق این سنگ قبرها اطلاعی ندارد و اداره میراث فرهنگی قشم در تلاش است موزه سربازی سنگ قبرها را در قبرستان های قدیمی قشم راه اندازی کند.
ساکنان محلی قشم درخواست کرده اند درخواست خود برای تشکیل یگان حفاظت میراث فرهنگی قشم را به مسئولان میراث فرهنگی برسانند.
به گفته اهالی محل، بیش از 100 سنگ قبر قدیمی متعلق به قرن ششم و هفتم هجری در دشت توریان قشم وجود دارد که 50 سنگ قدیمی از این گورستان خارج و به صورت قاچاق خارج شده است.
آیا برداشتن 50 سنگ قبر حقیقت دارد؟
درباره این خبر، خبرنگار ایلنا در تماسی با ابراهیم رستم قرانی (مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی منطقه آزاد قشم) جزئیات پدیده قاچاق سنگ قبرهای قدیمی در قشم را جویا شد.
رستم قرانی در پاسخ; وی با اعلام اینکه منطقه آزاد قشم در تلاش است موزه روباز سنگ قبرهای قدیمی سه قبرستان قشم را افتتاح کند، گفت: آمار مربوط به برداشت 50 سنگ قبر از جزیره قشم صحت ندارد.
وی گفت: ویژگی سنگ قبرهای تاریخی قبرستان های قشم این است که علاوه بر اینکه احتمال می رود مربوط به قرن ششم و هفتم هجری باشد، دارای نقوش و پایه های قرآنی بوده و هر کدام دارای لبه هایی مزین به آثار معماری هستند.
مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قشم درباره قاچاق سنگ قبرهای قدیمی قشم و نمایش آنها در موزه های قطر اظهار داشت: ما از این موضوع اطلاعی نداریم و حتی در جزیره هم افرادی نبودند که از دیدن قبرهای قدیمی قشم صحبت کنند. سنگ قبرهای قدیمی قشم در موزه قطر یا به موزه های قطر رفته اند و این آثار را از نزدیک دیده اند. بنابراین گزارشی در دست نیست و مردم محلی از این ماجرا اطلاعی ندارند.
آماری از سنگ قبرها وجود ندارد اما پیگیر هستیم
رستم قرانی تاکید کرد: آماری از تعداد سنگ قبرهای قدیمی قشم طی سال های گذشته وجود ندارد و از آنجایی که تعداد این سنگ قبرها زیاد است، ممکن است تعداد سنگ های قاچاق محدود شود. البته در این مورد اطلاعی در دست نیست و باید این اطلاعات را از مردم محلی و باستان شناسان جزیره قشم جویا شد و پس از کسب اطلاعات دقیق درباره آن اظهار نظر کرد.
مدیر میراث فرهنگی قشم از اجرای طرح احداث موزه سنگ قبر در هر سه محل قبرستان قدیمی جزیره با همکاری جامعه محلی توسط سازمان منطقه آزاد قشم در حال حاضر در دست اجراست و افزود: این طرح در مرحله برآورد و قرار است در کنار سه قبرستان تاریخی قشم، موزه روباز سنگ قبرها ساخته شود. در حال حاضر موضوع تامین روشنایی این گورستان ها برای ساخت موزه در حال اجراست و قرار است سایه ای برای سنگ قبرهای تاریخی این گورستان ها ایجاد شود و پس از آن با دستورالعمل وزارت میراث فرهنگی سنگ قبرهایی که هنوز در زیر خاک پنهان هستند، مورد کاوش و بررسی علمی قرار خواهند گرفت.
وی از وجود چندین سنگ قبر تاریخی در جوار مسجد مربوط به دوران اسلامی جزیره قشم به نام مسجد شیخ برخ خبر داد و گفت: موزه سنگ قبرهای قدیمی و تاریخی در جوار این مسجد احداث می شود.
ابراهیم رستم قرانی تاکید کرد: سنگ قبرها در جای خود هستند و البته بسیاری از آنها در زیر خاک مدفون هستند و باید برای یافتن آنها کاوش های باستان شناسی انجام شود. به همین منظور طرح کاوش قبرستان های قشم برای یافتن سنگ قبرهای قدیمی را به پژوهشگاه میراث فرهنگی ارائه کرده ایم تا با معرفی تیم کاوش باستان شناسی جزیره، مجوز کاوش سنگ قبرها صادر شود.
قبرستان های قشم هنوز کاوش نشده است
مدیر میراث فرهنگی قشم با اعلام اینکه هیچ گونه کاوش باستان شناسی در قبرستان های قشم برای یافتن سنگ قبرهای تاریخی و قدیمی و بررسی آنها انجام نشده است، افزود: تعدادی سنگ قبر که بر زمین افتاده است در موزه قبرستان سرزاب قرار می گیرد. حضور معتمدین جمع آوری کرده ایم
ابراهیم رستم قرانی افزود: قرار است در آذرماه مدیرکل اداره ثبت آثار تاریخی وزارت میراث فرهنگی به همراه تیم خود برای ثبت آثار ملموس و ناملموس جزیره قشم به این جزیره سفر کند.
وی اعلام کرد: در حال حاضر حدود 20 سنگ قبر تاریخی در جزیره قشم به ثبت رسیده است و 78 مورد ثبت آثار ملموس و ناملموس قشم در انتظار بازدید تیم اداره کل اسناد و مدارک تاریخی وزارت میراث فرهنگی از این شهرستان است. جزیره