آخرین مطالب

همکاران

ساعت بیولوژیک زنان موضوع حساسی است که به راحتی نمی توان در فیلم ها آن را نمایش داد

زهرا شاهین فر در گفتگو با خبرفری در پاسخ به این سوال که یک کارگردان زن با چه مشکلاتی مواجه است که کارگردانان مرد به آن دست نمی زنند، اظهار داشت: معتقدم تفاوت هایی که جامعه بین زن و مرد در نظر می گیرد در همه عرصه ها تاثیرگذار است. اینکه بگوییم در کارگردانی خانم ها این مشکل را دارند که آقایان ندارند و بالعکس درست نیست و موضوع خیلی کلی تر و اساسی تر است.

وی نوع نگاه به کارگردانان زن را مثبت دانست و گفت: من تجربه منفی از کارگردانی زن نداشتم. شاید در بحث مشارکت و سرمایه گذاری کمتر به زنان اعتماد می شود اما در موارد دیگر نه. من حتی تجربیاتی از تشویق داشتم و اینطور نیست که جامعه نگاه درستی به کارگردانان زن نداشته باشد.

این مستندساز با اشاره به اینکه در مستندسازی میزان نزدیک بودن کارگردان به موضوع مهم است و سطح صلاحیت کارگردان را افزایش می دهد، ادامه داد: موضوعی داشتم که به خودم و سنم مربوط می شود و حتی وقتی تحقیق کردم دیدم. که محدود به جغرافیا بود. خاص و فراگیر نیست.

شاهین فر دغدغه خود را که منجر به ساخت مستندی شد، موضوع ساعت زیستی زنان دانست و اظهار داشت: ساعت بیولوژیک به زمانی گفته می شود که احتمال بارداری زن وجود دارد و هر چه سنم بالاتر رفت نگران شدم. در مورد اینکه آیا باید از این دوره استفاده کنم یا نه و اگر از آن استفاده کنم چه مشکلاتی خواهم داشت؟

وی افزود: این روند ربطی به ازدواج زنان نداشت و بدن زن مرتباً اعلام می کند که دوران بارداری دارد و فارغ از اینکه متاهل است یا نه، با این موضوع مواجه می شود و به آن فکر می کند.

کارگردان فیلم مستند «ساعت زیستی» تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که در ساخت این مستند وجود داشت این بود که زنانی که هنوز تشکیل خانواده نداده اند، جامعه پزشکی، خانواده و دولت چگونه باید او را از این مقوله آگاه کنند و چه زن باید انجام دهد

به گفته شاهین فر یکی از روش ها فریز کردن تخم مرغ بود که در مستند به آن اشاره شد. اما مشکل اصلی در ساخت این مستند حساسیت موضوع بود زیرا دیدگاه کلی تشویق برای بچه دار شدن است. در حالی که این مستند به دنبال افزایش آگاهی است.

وی افزود: فرزندآوری یک امر اجتماعی و یکی از عوامل امید به زندگی است. اینکه زوجین را به بچه دار شدن تشویق کنیم و بگوییم همه مسئولیت ها با آنهاست درست نیست و در بهزیستی می بینیم که دولت چقدر به والدین کمک می کند تا بچه دار شوند.

این کارگردان و مستندساز اضافه کرد: مشکلی که در ساخت این فیلم داشتیم این بود که نباید به آن نگاه منفی داشت و در تقابل با فرزندآوری تصور می شد.

او معتقد است که وظیفه فیلمساز تعیین این نیست که چه باید کرد و چه نباید کرد. به سادگی می تواند یک سوال مطرح کند و یک نگرانی را منعکس کند تا مخاطب بتواند خودش تصمیم بگیرد.

لازم به ذکر است، فیلم «ساعت زیستی» در هجدهمین جشنواره بین المللی فیلم مستند ایران «سینما حقیقت» به نمایش درآمد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *