علی میرزایی; بازار: خودروسازان چینی برخلاف جریان بازار جهانی که با کاهش تقاضا برای خودروهای برقی مواجه شده اند، همچنان بر اساس برنامه ریزی های از پیش تعیین شده اقدام به تولید این خودروها می کنند.
خودروسازان اروپایی، آمریکایی، ژاپنی و کره جنوبی با شکست شدیدی در وضعیت اقتصادی بازار چین مواجه شدند، رشد سریع چینی ها در زنجیره تولید و عرضه خودروهای برقی باعث شده خودروسازان غربی با خطر جدی نابودی مواجه شوند. صنعت آنها؛ زیرا در حال حاضر چینی ها کنترل کاملی بر تولید خودروهای برقی ارزان دارند. وضعیت بازارهای جهانی و تولید مازاد این خودروها باعث شده خودروسازان چینی به دنبال بازارهای جدیدی برای صادرات محصولات خود به صورت مونتاژی باشند. سابقه مونتاژ این دستگاه ها در کشور نشان می دهد که چین از اشتباهات خودروسازان غربی درس گرفته و حاضر به انتقال دانش فنی به بازارهای جدید نیست.
وزارت بازرگانی چین به شرکت های خودروسازی توصیه کرده است که از روش “CKD” برای صادرات خودرو استفاده کنند.
چین حاضر به انتقال فناوری نیست
بدون شک خودروسازان چینی پیشتاز توسعه خودروهای جدید در بازارهای جهانی هستند که سرعت و پیشرفت این خودروسازان قابل تحسین است. اما طرح چین فقط بر این موضوع متمرکز نیست. بلکه تلاش می کنند تا بر بازار جهانی خودرو مسلط شوند و در این مسیر با چالش های زیادی مواجه شدند.
چین سرمایه گذاری قابل توجهی برای تصاحب جایگاه فعلی تولید خودروهای الکتریکی در جهان انجام داده است. بنابراین می توان گفت که «پیشرفت» در خودروسازی «ارزان» نیست. اکنون چینی ها با استفاده از تجربه کشورهای پیشرو در صنعت خودرو انتظار دارند حداکثر بازده مالی را از سرمایه گذاری و تلاش خود در مدت زمان کوتاهی به دست آورند.
به گزارش رسانه های غربی؛ دولت چین قویا به خودروسازان خود دستور داده است که دانش فناوری های پیشرفته را به خودروهای برقی به سایر کشورها منتقل نکنند. بر اساس این دستور، دولت چین از خودروسازان خواست تا فناوری مذکور را در کشور خود حفظ کنند.
با توجه به درخواست دولت چین از خودروسازان خود، حتی اگر تولید خودرو در خارج از چین انجام شود، نباید فناوری برای داخلی سازی به کشور مقصد منتقل شود. دولت این کشور برای جلوگیری از تعرفه های صادراتی غربی ها تمایل دارد تولید خود را به خارج از چین گسترش دهد.
وزارت بازرگانی چین به شرکت های خودروسازی توصیه کرده است که از روش “CKD” برای صادرات خودرو استفاده کنند. یعنی قطعات خودرو باید در چین تولید شود و مونتاژ نهایی فقط در خارج از این کشور انجام شود. دولت این کشور در توصیه اخیر خود از خودروسازان خواسته است که در صنعت خودروسازی «هند» سرمایه گذاری نکنند.
این استراتژی برای محافظت از تخصص صنعت خودروهای الکتریکی چین است، پکن به دنبال تشویق خودروسازان خود به مونتاژ در کشورهای خارجی با سیاست صادراتی سبک “CKD” است. طبق این سیاست، قطعات اصلی خودرو باید قبل از مونتاژ نهایی در بازارهای جهانی در چین تولید شوند.
قابل ذکر است که درخواست های دولت چین از خودروسازان به ویژه شرکت های «چری» و «بی وای دی» زمانی رسانه ای شد که این سازندگان به دلیل تقاضای جهانی برای خودروهای اقتصادی، در کشورهایی مانند اسپانیا، تایلند و مجارستان سرمایه گذاری کردند. گذاشتند و تولید کردند.
لازم به ذکر است خودروسازان چینی که قصد سرمایه گذاری در ترکیه را دارند باید هماهنگی های لازم را با وزارت صنعت و فناوری اطلاعات و سفارت این کشور در ترکیه انجام دهند.
«سیاست حمایت گرایانه» چین از خودروسازان و دستاوردهای این سازندگان تعجب آور نیست، در واقع این استراتژی درس های آموخته شده از تجارب کشورهای غربی در قرن های گذشته را نشان می دهد.
با توجه به سیاست دولت چین که قبلاً در مورد آن صحبت کردیم؛ این یک چالش جدی برای خودروسازان داخلی یا وزارت امنیت است که به دنبال انتقال فناوری از چین به صنعت خودروسازی داخلی است. چرا که خودروسازان داخلی باید دست از “منافع ملی” بردارند و فقط به دنبال تفکر پوسیده “سی کی دی” کاری باشند. شاید وقت آن رسیده است که سیاستگذاران صنعتی کشور به جای مونتاژ، سیاست جدیدی برای تبدیل خودروسازان داخلی به تولیدکننده اتخاذ کنند.
شب گذشته اتحادیه اروپا از اعمال تعرفه 45 درصدی بر خودروهای الکتریکی وارداتی از چین حمایت کرد.
اروپا چه سیاستی برای مقابله با چینی ها دارد؟
شب گذشته اتحادیه اروپا از اعمال تعرفه 45 درصدی بر خودروهای الکتریکی وارداتی از چین حمایت کرد. این تصمیم در واکنش به سیاست پکن در پرداخت یارانه به خودروسازانی که اکنون صنعت خودروسازی اروپا را هدف گرفته اند، اتخاذ شده است.
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در این رابطه گفت: صنعت خودروسازی اروپا برای وسایل نقلیه الکتریکی دارای پتانسیل عظیمی برای رقابت آتی این قاره و رهبری صنعت سبز است. برای رویارویی با صنعت خودروی چین، صنعت خودروسازی اروپا با حمایت سیاستمداران اتحادیه اروپا از صنعت خود، سرمایه گذاری های مشترک و ایجاد نوآوری هایی برای توسعه کامل و جدید خودروهای برقی انجام می دهد. با وجود سرمایه گذاری چینی ها در اروپا، باید منتظر ماند و دید سیاستمداران این کشور چه تصمیم جدیدی برای مونتاژ محصولات چینی در قاره سبز خواهند گرفت.
با توجه به اینکه مرجع استانداردهای خودرویی در کشور ما استانداردهای اروپایی است، شاید بهتر است سیاستگذاران صنعتی با الگوبرداری از سیاستگذاران اروپایی در مقابل تهدیدات خودروسازان چینی برای صنعت خودرو برنامه ریزی کرده و بایستند.
مطالعه اخیر شرکت های مشاور غربی نشان داده است که از سال جاری تا سال 2030 بازار هدف خودروسازان چینی کشورهای خاورمیانه و روسیه خواهد بود.
آیا بازار روسیه تحت کنترل چین است یا ایران؟
چندی پیش نمایندگان صنعت خودرو ایران در نمایشگاه خودرو روسیه اعلام کردند که مذاکراتی برای صادرات خودرو از این کشور به روسیه دارند. ظاهرا چینی ها در این زمینه حرف اول را زده اند و بازار روسیه به عنوان بازار هدف صادراتی صنعت خودرو از بین رفته است. زیرا بررسی اخیر شرکت های مشاوره غربی نشان داده است که از سال جاری تا سال 2030 بازار هدف خودروسازان «چینی» کشورهای «خاورمیانه» و روسیه خواهد بود. در این تحقیق عنوان شده است که بیشترین رشد در جذب خودروهای چینی در بازارهای مذکور ایجاد خواهد شد. همانطور که قبلا ذکر شد، سیاست CKD چینی ها به زودی در خاورمیانه فعال تر از گذشته خواهد شد.
با توجه به اینکه در سه سال گذشته بارها و بارها از سوی مدیران عامل «ایران خودرو» و «سایپا» خبر صادرات خودرو به بازار روسیه شنیده شده است، برنامه ریزی اخیر چینی ها و بررسی هایی که پیش از این به آن اشاره شد، باعث شد خودروسازان مذکور. ناتوانی در رقابت با تولیدکنندگان چینی در بازار روسیه. فرصت خودروسازی و رشد صنعت در جاده مخصوص بسیار کمتر از گذشته شده است، وقت آن رسیده است که وزارت کشور دولت چهاردهم برای بهبود این وضعیت راهکاری اتخاذ کند.