امید محمد ؛ بازار: در حالی که صنعت تایر به عنوان یکی از مهمترین ستون های صنعت خودرو و حمل و نقل کشور شناخته می شود ، در زمینه تأمین ارز ، واردات غیر ضروری ، اختلال در سفارش ثبت نام و سیاست های تعرفه ناعادلانه با چالش های جدی روبرو شده است. این چالش ها نه تنها رشد تولید تایر را به چالش کشیده است ، بلکه باعث می شود که برنامه های توسعه صنعت در حالت عدم اطمینان اجرا شود. بنابراین ما با جمال میرزی ، مدیر عامل گروه صنعتی بارز و عضو هیئت مدیره انجمن صنعت تایر ایران صحبت کردیم ، در مورد نگرانی های تولید کنندگان و چشم انداز چشم امسال در صنعت تایر.
* با توجه به چالش های ارزی و تهیه مواد اولیه ، از ابتدای سال جاری وضعیت تولید کنندگان تایر چه بوده است؟ امسال چه برنامه ای برای تولید تایر خودرو دارید؟
در حال حاضر ، شرایط سازندگان تایر واقعاً نگران کننده است ، ما در تأمین ارز چالش جدی داشته ایم و از ابتدای سال جاری نتوانسته ایم ارز مناسبی را برای صنعت تایر فراهم کنیم. با این حال ، ما سال گذشته شرایط بهتری داشتیم. چالش تخصیص و تأمین ارز قطعاً بر تولید تایر امسال تأثیر خواهد گذاشت. Tiremakers در حال مشاوره برای تهیه ارز به نوعی برای تهیه مواد هستند. متأسفانه ، سیستم جامع تجارت بیش از دو ماه متوقف شده است و باعث ایجاد مشکلات جدی برای ثبت نام در مواد شده است ، به گونه ای که ما نتوانستیم سفارشات را به درستی ثبت کنیم. به طور کلی ، شرایط تولید صنعت تایر با موانع بسیاری روبرو است که باید در اسرع وقت حل شود.
* اگر در حال حاضر سیاست های ارزی ادامه یابد ، امسال چند درصد در تولید تایر خودرو کاهش می یابد؟
ما انتظار داشتیم امسال حدود 6000 تن به ظرفیت تولید تایر کشور اضافه شود و ظرفیت کلی تولید لاستیک های اتومبیل به بیش از 6000 تن برسد. اما متأسفانه در دو ماه اول سال جاری ، به دلیل چالش هایی که قبلاً به آنها اشاره کردم با کاهش تولید روبرو شدیم. به ویژه ، گروه صنعتی بارز به دلیل مشکلات سیستم جامع تجارت و عدم ترخیص گمرکی مجبور شد 7 روز تولید خود را متوقف کند.
سال گذشته در کل یک میلیارد یورو به واردکنندگان تایر اختصاص یافت. با این حال ، نیاز واقعی تولید کنندگان فقط 5 میلیون یورو بود و سرانجام کمتر از 5 میلیون یورو به صنعت تایر اختصاص یافت.
* سال گذشته چه مقدار ارز به واردکنندگان تایر اختصاص داده شد و چه سهم از تولید کنندگان را داشتند؟
سال گذشته در کل یک میلیارد یورو به واردکنندگان تایر اختصاص یافت. با این حال ، نیاز واقعی تولید کنندگان فقط 5 میلیون یورو بود و سرانجام کمتر از 5 میلیون یورو به صنعت تایر اختصاص یافت. این عدم تعادل نشان می دهد که سیاست های ارزی به هزینه تولید داخلی است.
* در مورد واردات غیر ضروری وضعیت چیست و تأثیر آن بر بازار چه خواهد بود؟
متأسفانه ، واردات تایر بیش از 5 ٪ افزایش یافته است. فقط بیش از 5 میلیون حلقه در بخش تایر وارد شده است و بیش از 5 میلیون حلقه در لاستیک اتوبوس وارد می شود ، حتی بیشتر از نیاز سالانه کشور. این واردات نه تنها باعث کاهش قیمت نمی شود بلکه تولید کننده و وارد کننده رقابت ناسالم را نیز ایجاد می کند و تولید تایر را در کشور ایجاد می کند.
* آیا تبعیض تعرفه بر رشد واردات تایر به کشور تأثیر گذاشته است؟
بله ، متأسفانه برخی از لاستیک های وارداتی با ارز ترجیحی وارد کشور شدند و تعرفه تایر اتوبوس تقریباً صفر است. با این حال ، ما مواد اولیه خود را با تعرفه بالا و ارز آزاد وارد می کنیم. تعرفه واردات مواد اولیه 2 ٪ است ، اما واردات تایر خودرو صفر است ، این سیاست منطق اقتصادی ندارد.
* با توجه به چالش ارزی سازندگان تایر در ساخت تنگ ، چقدر سازندگان خودرو برای تولید کنندگان تایر ماشین دارند؟
به طور کلی ، بدهی سازنده خودرو به صنعت تایر بیش از 6 تریلیون دلار (سه) است.
ما سالهاست که اعتراض می کنیم که چرا واردکنندگان مشمول قیمت گذاری نیستند ، اما سازنده مجبور است با دست بسته رقابت کند و با قیمت های دستوری کار کند؟
* از سال گذشته صنعت تایر به دنبال آزادسازی قیمت لاستیک های اتومبیل است ، آیا این سال جاری است؟
اگر قیمت گذاری انجام شود ، باید برای وارد کننده و سازنده انجام شود. ما سالهاست که اعتراض می کنیم که چرا واردکنندگان مشمول قیمت گذاری نیستند ، اما سازنده مجبور است با دست بسته رقابت کند و با قیمت های دستوری کار کند؟ این وضعیت به حقوق سهامداران کیفیت و آسیب پذیر آسیب می رساند. اگر قیمت گرامری ادامه یابد ، باید عادلانه و برای همه باشد. در غیر این صورت ، باید کاملاً از بین برود.