آخرین مطالب

همکاران

حاشیه‌نگاری در آستانه اعلام لیست فیلم‌های جشنواره فجر

این هفته فیلم های مسابقه جشنواره فجر اعلام می شود و به گمانه زنی ها و شایعات چند روز اخیر پایان داده می شود.

در هفته‌های گذشته بازار پیش‌بینی‌ها درباره نمایش چه فیلم‌هایی در جشنواره داغ بود و با درخواست فیلمسازانی چون حمید نعمت‌الله که متقاضی نمایش فیلم «کتیل و وحشی» است، داغ‌تر شد. ” در جشنواره

درخواست نعمت الله از یک جهت اهمیت ویژه ای دارد. چرا که پاسخ به آن رویکرد برگزارکنندگان جشنواره امسال را به ویژه در زمینه صدور پروانه نمایش فیلم بیشتر مشخص خواهد کرد. جشنواره فجر سال ها یک ویژگی بارز داشت و آن اکران فیلم هایی با کمترین سانسور بود. در مجموع چیزی که جذابیت جشنواره را دوچندان کرد و صف های شلوغی را برای خرید بلیت ایجاد کرد، این بود که علاقه مندان فجر می دانستند که می توانند نسخه ای متفاوت از نسخه عمومی را در این جشنواره تماشا کنند.

اما چند سالی است که صدور پروانه «اکران موقت» جشنواره لغو شده و معمولاً فیلم هایی که در زمان برگزاری جشنواره نتوانند از سد شورای پروانه نمایش عبور کنند با توقیف مواجه می شوند.

از این میان می توان به فیلم هایی اشاره کرد که به دلیل مخالفت با مجوز نمایش برای صدور پروانه نمایش از حضور در جشنواره منع شدند، اما بعدها با اکران آنها نه تنها اتفاق عجیبی رخ نداد، بلکه اکران آنها این سوال را نیز به همراه داشت. دلیل ممنوعیت چه بود نمونه اخیر این موضوع فیلم «علت مرگ: نامعلوم» ساخته علی زرنگار است که سه سال پیش در دولت سیزدهم برای حضور در جشنواره فجر درخواست شد و با اینکه نظر مثبت مردم را جلب کرده بود. کمیته انتخاب، شورای مجوز غربالگری آن را رد کرد. مجوز نداد و حالا که این فیلم پس از سه سال اکران شده، با تحسین سینماگران، منتقدان و مخاطبان حرفه ای مواجه شده است و حیف است که در میان انباشت فیلم های کمدی بی کیفیت، چرا تماشاگران سینماها از تماشای یک فیلم خوش ساخت محروم هستند؟ علاوه بر این، بسیاری از سینماگران بر این باورند که حذف فیلم ها از جشنواره فجر به دلیل ممیزی به اعتبار این رویداد سینمایی لطمه می زند.

درباره جشنواره فجر امسال نیز شنیده می شود که این اتفاق باز هم تکرار می شود و برخی فیلم ها با درخواست ممیزی برای مجوز حضور در جشنواره مواجه شده اند. در همین راستا شورای نمایش پروانه نیز مشغول تماشای فیلم است.

در عین حال استقرار مدیریت جدید سینما و ترکیب شوراهای سینمایی و هیات انتخاب جشنواره نوید تغییرات محسوسی را نسبت به دوره های قبل می داد و می توان انتظار داشت که چهل و سومین جشنواره فیلم فجر در راستای اجرای برنامه های خود را در دستور کار قرار دهد. شعار رئیس‌جمهور با نگاهی مبتنی بر همفکری، انتخاب و نمایش فیلم‌ها به منظور نمایش واقعی‌تر آثار در کنار تنوع موضوعی و ژانری در معرض دید مخاطبان تخصصی جشنواره است.

موضوعی که به نظر می رسد شورای سیاست گذاری جشنواره به مدیران جشنواره توصیه کرده است تا امسال فیلم ها با دید بازتر و حداقل با صدور مجوز اکران موقت در جشنواره اکران شوند.

البته درخواست حذف بازبینی فیلم ها انتقاد برخی سینماگران را در پی داشته است، این در حالی است که بررسی فیلم های دارای پروانه ساخت ویدیو و همچنین فیلم هایی که در یکی دو سال اخیر در جشنواره های خارجی حضور داشته اند نیز اعتراض هایی را در پی داشته است. توسط برخی از صاحبان فیلم های متقاضی شرکت در جشنواره. آنها معتقدند بررسی و پذیرش فیلم‌های دارای مجوز ساخت و نمایش فیلم‌ها و فیلم‌هایی که قبلاً در جشنواره‌های خارجی رونمایی شده‌اند، خلاف مقررات جشنواره است و باعث دلسردی دیگر سینماگران می‌شود. بر اساس پیگیری های ایسنا، تایید می شود که این نوع فیلم ها در هیات انتخاب بررسی شده اند اما مشخص نیست راهکار خاصی برای حضور احتمالی آنها در بخش مسابقه در نظر گرفته شده است یا خیر.

طبق پیگیری های انجام شده، هیات انتخاب جشنواره تا شامگاه 24 آذرماه گذشته حدود نیمی از 100 فیلمی که تماشا کرده بود را به طور کامل رد کرد و هر فیلمی که توانسته بود حتی یک رای از اعضای هیات انتخاب به دست آورد به فینال راه یافت. فهرست جمع بندی نهایی برای اعلام فهرست نهایی فیلم های بخش مسابقه جشنواره فجر در حال انجام است و احتمالا تا دو سه روز آینده اسامی فیلم ها به صورت رسمی اعلام خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *