بازار ؛ گروه ماشین: اقتصاد این کشور سالهاست که از قیمت گذاری گرامری رنج می برد و به پاشنه صنعت و صنعتگران آشیل تبدیل شده است. براساس آمارهای رسمی ، سیاست قیمت گذاری گرامری در صنعت خودرو منجر به کاهش 3.5 درصدی تولید شده است و ضررهای انباشته شده توسط خودروسازان از 6 تریلیون دلار فراتر رفته است. عباس آرگون ، عضو کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی تهران ، معتقد است که قیمت گذاری دستوری نوعی سیاست ضد تولید است که منجر به حذف بخش خصوصی از اقتصاد کشور می شود. درباره صحبت های او در زیر بیشتر بخوانید.
* یکی از چالش های جدی صنعت کشور ، به ویژه صنعت خودرو ، اقتصاد دستوری است.
توسعه و توسعه هر کشور نیاز به تقویت بخش خصوصی دارد. قیمت گذاری گرامر در هر صنعت نیز عامل اصلی متوقف کردن فعالیت های بخش خصوصی است. توسعه در یک کشور اتفاق نمی افتد مگر اینکه اقتصاد از دولت دستوری خارج شود. مهمترین نتیجه قیمت گذاری گرامری کاهش سهم بخش خصوصی از اقتصاد کشور است. در حال حاضر ، 5 ٪ از اقتصاد این کشور توسط بخش دولتی و تنها 2 ٪ توسط بخش خصوصی اداره می شود و این 2 درصد به دلیل ضد تولید و سیاست های ضد پشتیبانی نامطلوب هستند. قیمت گذاری گرامر نوعی سیاست ضد تولید است که منجر به رشد خسارات انباشته شده ، کاهش تولید ، کاهش کیفیت و حذف بخش خصوصی از صنعت خودروسازی کشور شده است. البته قیمت گذاری فارغ التحصیل صنعت خودرو را تهدید می کند.
* تهدید صنعت خودرو چیست؟
هنگامی که ما به دنبال یک کشور توسعه یافته هستیم ، صنایع باید به مدل و استانداردهای جهانی بروند. هنگامی که قیمت های گرامری بر روی یک صنعت سایه ، سطح تولید از هر عقیده ای کاهش می یابد ، از طرف دیگر ، بخش خصوصی واقعی قادر به رقابت در یک بازار غیرواقعی نخواهد بود. از آنجا که بخش خصوصی از بین می رود و سطح قابل توجهی از اشتغال از بین می رود ، صنعت رشد خواهد کرد. همین دو مورد می تواند یک صنعت را از بین ببرد و در سطح کلان بیکاری ، ورشکستگی شرکتهای کوچک وابسته به صنعت خواهد بود. در نتیجه ، آنها تهدیدی برای کل اقتصاد کشور هستند و نه تنها نور یک صنعت را خاموش می کنند. همچنین می تواند بسیاری از صنایع خودرو را از بین ببرد.
* عواقب قیمت گذاری گرامری برای بازار چیست؟
در حال حاضر بازار غیر رقابتی است ، اما استارت واردات خودرو محدود است. اگر بازار از حالت 2 ٪ غیر رقابتی خارج شود و ماشین قوی تر شود ، تولید کننده داخلی نیز باید با محصولات خارجی سطح باشد ، در صورت افزایش کیفیت ، قیمت ها باید واقعی باشند. رشد تولید نسبت به قیمت گذاری دستوری ندارد. یکی از بحران های صنعت خودرو ، بازار غیر رقابتی است. اگر بازار رقابتی شود و واردات خودرو به سطح بالایی برسد ، قطعاً تقاضا برای محصولات با کیفیت بالا افزایش می یابد. در اینجا است که قیمت گذاری دستوری به یک بحران برای بازار و تولید داخلی تبدیل می شود.
* عواقب قیمت گذاری گرامری از منظر بخش خصوصی چیست؟
اگر بخواهیم به رشد اقتصادی ، اشتغال پایدار ، توسعه صادرات -با محوریت دست یابیم ، به حضور بخش خصوصی در صنعت نیاز داریم. دووات باید از موقعیت رقابت به سمت تغییر پیشرو ، پیشرو و کنترل کننده حرکت کند. حضور بخش خصوصی در اقتصاد به یکی از مهمترین بحث ها برای بهبود محیط کسب و کار نیاز دارد ، بخش تولیدی باید برای بخش واقعی جامعه جذاب باشد و تولید برای بخش خصوصی به یک ارزش تبدیل می شود. عدم اطمینان وجود رقابت ناعادلانه را به حداقل می رساند. بخش خصوصی می خواهد تغییرات و بخش های ایجاد را تثبیت کند که یکی از عوامل بی ثباتی تولید است.
* صنعت استقلال یکی از بازیگران اصلی بازار سرمایه است ، عواقب قیمت گذاری گرامری برای این بخش چیست؟
بازار سرمایه مبتنی بر داده ها و آمار است. براساس مرکز رسمی آمار ، طی 5 سال گذشته ، کلیه کالاهایی که در معرض قیمت گذاری گرامری قرار دارند ، بیش از 5 ٪ تورم را تجربه کرده اند. به عبارت دیگر ، میزان تورم این کالاها بیشتر از تورم عمومی بود. با این حال ، ضررهای انباشته شده سال گذشته 6 تریلیون تومورهای خودروسازان و تولید کمتر از یک میلیون وسیله نقلیه وضعیت نامطلوب این شرکت ها را تحت سایه مدیریت دولت و اقتصاد گرامری نشان داد. این یک هشدار هشدار دهنده برای سرمایه گذاران است و سرمایه گذار واقعی را از بازار سرمایه خارج می کند. در حال حاضر ، بازده صنعت زیر 5 ٪ و تورم بیش از 2 DG است. مطمئناً سرمایه واقعی وارد این بخش نخواهد شد و تولید کننده و سهامداران ناراضی به طور موازی در حال حرکت هستند.
* یکی از مهمترین عوامل در رشد صنایع و سطح تقاضا برای به روزرسانی فناوری ، آیا قیمت گرامری این بخش را نیز به چالش می کشد؟
بله دانش روز در هنگام جذابیت سرمایه گذار وارد صنعت می شود. نزدیک به 5 سال از تغییر بسیاری از اتومبیل ها گذشته است. در صلاحیت و به روزرسانی فناوری خودرو تغییر کمی ایجاد شده است. هنگامی که دولت به طور مستقیم قیمت یک محصول را تعیین می کند ، تولید کننده باید هزینه ها را به حداقل برساند. در نتیجه ، فناوری های روز ، بهترین مواد اولیه و غیره را نادیده می گیرد. در تحریم ها ، تولید کنندگان باید از ظرفیت شرکت های خصوصی واقعی استفاده کنند ، اما مشارکت مستقیم و خصوصی سازی دولت مانع اصلی ورود فناوری مدرن به کشور است. در یک اقتصاد گرامری ، به روزرسانی دانش جایی ندارد. فناوری محصول هنگامی رشد می کند که بازار در وضعیت عرضه و تقاضا قرار دارد و قیمت محصول واقعی محصول ، عرضه و تقاضای بازار و مکانیسم را تعیین می کند. واقعیت این است که اگر رویه قیمت گذاری گرامری برای خودروسازان مطلوب باشد ، ضررهای انباشت صنعت خودرو با سیاست گذاری های مختلف کاهش می یابد ، اما این سیاست ضد تولید ، علاوه بر تضعیف تولید ، حقوق مصرف کننده را نیز از دست داده و سازندگان مجبور شده اند کیفیت را قربانی کنند.