امید محمدی; بازار: «کاهش» تولید خودرو در حالی رخ داده است که وزارت حراست علاقه ای به شنیدن و توجه به این موضوع ندارد. عدم تعیین سیاست های خودرویی در وزارت ایمنی منجر به بروز پدیده سردرگمی در صنعت و بازار خودرو شده است. تکلیف اجرای طرح تولید یک میلیون و 500 هزار دستگاه خودرو که وزارت امنیت در ابتدای سال جاری اعلام کرد؛ به دلیل «کمبود نقدینگی»، «قیمت گذاری اجباری» و «عدم تخصیص ارز» مشخص نیست. کمبود نقدینگی در خودروسازان کشور به بحران مالی در زنجیره تامین تبدیل شده است، ظاهرا سیاست گذاران صنعتی با تغییر رویکرد فعلی در وزارت امنیت، وضعیت تولید خودرو و چالش ها را دنبال نمی کنند. قطعه سازان خودرو با سیامک مقتدری، مدیرعامل شرکت مهندسی «خور». و عضو هیئت مدیره انجمن صنایع همگن و نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور به گفتگو نشستند؛
* صنعت خودرو در شش ماهه نخست امسال با چالش های زیادی مواجه شد. در نیمه اول امسال چند درصد تولید خودرو نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته است؟
متأسفانه طی 6 ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 10 درصد کاهش تولید خودرو را تجربه کردیم. این کاهش تولید نیز ناشی از چالش های نقدینگی، انرژی و ارز در خودروسازان بوده است.
مشکل مکرر کمبود نقدینگی در ماههای پایانی سال جاری بیش از گذشته نمایان شده است. به عبارت دیگر ورودی مالی خودروسازان بسیار کمتر از هزینه تولید آنهاست
* در حال حاضر وضعیت نقدینگی صنعت خودرو پس از گذشت بیش از شش ماه از سال جاری چگونه است؟
مشکل مکرر کمبود نقدینگی در ماههای پایانی سال جاری بیش از گذشته نمایان شده است. به عبارت دیگر ورودی مالی خودروسازان بسیار کمتر از هزینه تولید آنهاست. متاسفانه تغییری در سیاست «سفارشی قیمت گذاری» خودروها ایجاد نشده است. از سوی بانک ها با اعمال سیاست های انقباضی روند عدم ارائه تسهیلات به صنعت خودرو را دنبال می کنند.
امسال اگر دو مشکل اساسی صنعت خودرو یعنی «نقدینگی» و «تخصیص ارز» برای تامین مواد اولیه یا قطعات بهبود یابد، میتوان انتظار افزایش تولید را داشت و در غیر این صورت باید انتظار افزایش تولید را داشت. کاهش تولید خودرو نسبت به سال گذشته
* با توجه به چالش های مالی صنعت خودرو که قبلاً به آن اشاره کردید، آیا در نیمه دوم امسال باید منتظر افزایش تیراژ تولید خودرو باشیم؟
معمولا حجم تولید خودرو در نیمه دوم سال نسبت به نیمه اول افزایش می یابد، البته در اینجا باید اشاره کنم که به جز سال های استثنایی، روند تولید خودرو در نیمه دوم سال افزایش یافته است. امسال اگر دو مشکل اساسی صنعت خودرو یعنی «نقدینگی» و «تخصیص ارز» برای تامین مواد اولیه یا قطعات بهبود یابد، می توان انتظار افزایش تولید داشت و در غیر این صورت باید منتظر افت بود. در تولید خودرو نسبت به سال گذشته
مقاومت خودروسازان در برابر اصلاح قیمت قطعات برای زنجیره تامین به دلیل تکلیف «قیمت گذاری اجباری» است.
* بسیاری از قطعه سازان از عدم اصلاح قراردادهای خودروسازان و زنجیره تامین گلایه دارند. فکر می کنید این وضعیت در نیمه دوم سال تغییر خواهد کرد؟
مقاومت خودروسازان در برابر اصلاح قیمت قطعات برای زنجیره تامین به دلیل تکلیف «قیمت گذاری اجباری» است. چرا که تولید خودرو توسط دو غول بزرگ خودروسازی با زیان مواجه است و به همین دلیل در شرایط فعلی توان مالی تعدیل قیمت قراردادها را ندارند. خودروسازان معمولا قراردادهای زنجیره تامین را در اواسط یا پایان هر سال بررسی می کنند. قیمت تمام شده خودرو بر اساس نرخ تورم و رشد نهاده های تولید افزایش نیافته است. بنابراین امیدواریم در نیمه دوم امسال چالش های تولید خودرو نسبت به نیمه اول امسال کمتر باشد.