بازار ؛ گروه ماشین: یکی از اعضای کمیته صنایع و معادن ماجلیس معتقد است که بحران نقدینگی در صنعت خودرو منجر به افزایش ضررهای انباشته شده است که ریشه در سیاست های دستوری دارد.
Abolghasem Jararah گفت: “در سالهای اخیر ، صنعت خودرو به دلیل چالش قیمت گذاری و ایجاد تفاوت بین قیمت کارخانه و بازار آزاد ، آسیب جدی وارد کرده است.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل عدم تعادل بین هزینه هزینه ها و قیمت های بازار ، خودروسازان آسیب دیده اند ، و افزود که به دلیل اختلاف قیمت کارخانه با بازار برای دلالان بسیار جذاب است و برخی از سودجویان از این فرآیند سود می برند ، باید یک قیمت واحد برای هزینه های تولید اعمال شود.
یکی از اعضای کمیته صنایع و معادن ماجلیس اظهار داشت که ضررهای انباشته شده توسط خودروسازان از بین رفته است و اظهار داشت: “مسئله نقدینگی در فرآیند خودرو هر روز بسیار مهم تر می شود.” هزینه هزینه ها منجر به افزایش ضرر می شود و صنعت خودرو سنگین تر می شود.
وی ادامه داد: ضررهای کامبوج منجر به کاهش صنعت خودرو در بین سایر صنایع می شود ، که می توان با حل بحران نقدینگی در صنعت و حرکت به سمت قیمت واقعی هزینه ها حذف شد.
این نماینده مجلس گفت: “هنگامی که هزینه ها به طور دقیق مشخص می شوند و میزان پشتیبانی از صنعت به طور رسمی اعلام می شود ، می توان قیمت واقعی محصول نهایی را تعیین کرد و منجر به کاهش شدید ضررهای انباشته شده شد.”
یکی از اعضای کمیته پارلمان صنایع و معادن افزود: “در حال حاضر عوامل مختلفی وجود دارد که بر افزایش قیمت خودرو تأثیر می گذارد ، که در نهایت فشار بیشتری را به خودروسازان وارد می کند و فشار بیشتری را به مصرف کنندگان وارد می کند.” وضعیت فعلی ضرر- ضرر برای تولید کننده و مصرف کننده است.
وی افزود: ادامه این روند منجر به کاهش شدید سطح تولید و قدرت تولید کننده خواهد شد. ” از آنجا که صنعت خودرو از قیمت گذاری واقعی و آمار شفاف دور می شود ، فضا برای محصولات خارجی با کیفیت پایین فراهم می شود.