تعدادی از محوطه های باستانی کشور این روزها با فعالیت گسترده حفاران غیرمجاز مواجه شده است. این در حالی است که عملیات اکتشاف در برخی مناطق متوقف شده است.
برخی از مهم ترین محوطه های باستانی مانند منطقه شامی که 80 سال پیش در آن اثر ارزشمندی مانند مرد شامی پیدا شد، با وجود آثار ارزشمند و مقبره های سنگی زیرزمینی، نه تنها به موزه تبدیل نشده است، بلکه نزدیک به 7 سال است که کاوش های باستان شناسی در این دره باستانی انجام شده است. بسته شده است.
جعفر مهرکیان، باستان شناس و کارشناس الیمایی گفت: در حالی که مهمترین اماکن تاریخی کشور در وضعیت فرسودگی قرار دارند، اولین وزیر وقت میراث فرهنگی معتقد بود که تیم های باستان شناسی باید در هر نقطه ای که در حال کاوش هستند دوربین از راه دور نصب کنند. جلوگیری از سرقت اما امروزه برخی از مهمترین محوطه های باستانی کشور توسط حفاران غیرمجاز در حال تخریب هستند و با این وجود حتی یک دوربین و حتی یک نیروی امنیتی فعال به طور دائم در این مناطق باستانی حضور ندارند.
وی گفت: ایذه نیز مانند بسیاری از محوطه های باستانی دیگر وضعیت مطلوبی ندارد. همین الان که دارم با شما صحبت می کنم، در ارتفاعات محوطه باستانی شامی که مرد مفرغی پیدا شد، در کوهی به نام بیلوا، حفاران غیرمجاز شبانه روز بدون اجازه مشغول حفاری غیرمجاز هستند. که دوربین یا نگهبان یا مانیتورینگ صورت می گیرد.
این باستان شناس با طرح این سوال که؛ آیا بهتر نیست وزیر جدید دستور دهد حداقل برای مناطق مهمی مانند ایذه دوربین های مداربسته نصب شود تا حداقل کنترلی برای جلوگیری از حفاری های گسترده غیرمجاز صورت گیرد و گورستان های تاریخی یکی از مناطقی است که به صورت مستمر در حال انجام است. تخریب شده توسط سوداگران گنج. هستند، وی ادامه داد: مهمترین گورستان های ایران مدام در حال تخریب هستند و متاسفانه هیچ اقدام جدی از سوی مسئولان صورت نگرفته است. برای بازگرداندن چند ظروف سفالی عصر آهن از بلژیک در شیپور می دمند و بازگرداندن آثار تاریخی را یکی از دستاوردهای خود می دانند اما از اقدام جدی برای قاچاق اشیاء تاریخی و قطع دست حفاران غیرمجاز از اماکن تاریخی و باستانی خودداری می کنند! آیا بهتر نیست بخشی از هزینه های استرداد صرف حفظ آثار تاریخی در کشور شود؟
مهرکیان می گوید: ایذه دوران تاریخی درخشانی دارد. در ایذه بعد از هزاره اول گورستان های بی نظیری وجود دارد که با مردگان در فضایی زیرزمینی و سنگی ساخته شده است. تیم مشترک باستان شناسی ایران و ایتالیا سه فصل کاوش در منطقه شامی انجام دادند که این مقبره ها در آنجا کشف شد و تمام بودجه کاوش توسط دانشگاهی در ایتالیا تامین شد، اما به دلایلی کاوش در شامی را رها کردند. منطقه و در حال حاضر در سلوکیه عراق مشغول به کار هستند. کاوش های باستان شناسی وجود دارد و کاوش محلی که مرد شامی سرش را بیرون آورده، 7 سال است که بسته شده است.
وی بیان کرد: این در حالی است که دره شامی مملو از آثار تاریخی و پیش از تاریخ است و راه دیگری برای رسیدن به این منطقه وجود ندارد، اما مسئولان حتی قادرند یک دوربین در ابتدای روستا و یک دوربین در محدوده روستا نصب کنند. منطقه ای که آثار تاریخی پراکنده شده اند. نمی آیند تا با رصد منطقه از این حجم تخریب ناشی از حفاری های غیرمجاز بکاهند.
این سوال مطرح می شود که چرا منطقه برای مقابله با کاوش و قاچاق آثار تاریخی تشویق و ترغیب نمی شود؟ چرا در یکی از مهم ترین محوطه های تاریخی که کاوش های آن تعطیل شده و هنوز به موزه تبدیل نشده نگهبانی قرار نمی گیرد؟
وی گفت: اگر محوطه شامی در برنامه ای پیشرو به موزه یا پارک موزه باستان شناسی تبدیل می شد، نه تنها محققان و باستان شناسان مختلف برای تبادل دانش و پژوهش در این محوطه جمع می شدند، بلکه تعداد زیادی از کارگران جوامع محلی در این محوطه جمع می شدند. در پروژه های باستان شناسی شرکت خواهد کرد. نیروی خدماتی از رانندگان و نگهبانان گرفته تا کارگران و فعالان عرصه میراث فرهنگی با مجموعه همکاری داشتند و قطعاً شاهد این حجم از حفاری غیرمجاز و قاچاق اشیاء تاریخی در منطقه نبودیم.
مهرکیان افزود: سال ها پیش دو تفاهم نامه 5 ساله مشترک با دانشگاه ایتالیا امضا کردیم که تیم مشترک باستان شناسی خود را به ایران اعزام کرد و در اولین پروژه 5 ساله، تمام نقش برجسته ها و کنده کاری های دشت ایذه توسط این دانشگاه ثبت شد. اسکن لیزری هوشمند، و این مستندات بسیار دقیق انجام شده است.” که اکنون می توانیم هزاران نمونه نقاشی را از سخت ترین اشیای فلزی بازسازی کنیم.
این باستان شناس ادامه داد: این پروژه کاملا آینده نگر بود به طوری که اگر کوچکترین آسیبی به کنده کاری ها وارد شد، یک نسخه از آنها را برای آرشیو هزاران نسخه بدون یک میلی متر تغییر در اختیار داشته باشیم. اما متاسفانه این همکاری ها متوقف شد و در صورت ادامه فعالیت ها می شد این اقدام را برای همه بازیکنان مطرح انجام داد. در حال حاضر در نزدیکی جاده فیروزآباد مجسمه بسیار ارزشمندی وجود دارد که نبرد اردشیر و شاپور با اردوان و سربازانش را نشان میدهد و از ظهور و ظهور دوره ساسانی و فروپاشی دوره اشکانی میگوید. اما این تابلو که بزرگترین سنگ نگاره محسوب می شود در حال نابودی است.
وی همچنین از مهم ترین تابلوی الیمایی خنگ اژدر یاد کرد و گفت: خنگ اژدر مهم ترین تابلوی الیما محسوب می شود که از نظر بیان واقعه تاریخی و حرکت مهرداد برای گستره سیاسی پارت به سمت رود میانه و بسیار منحصر به فرد است. سوریه. جلوی این تابلو اثری بود که سال ها پیش به سرقت رفته بود و هنوز اثری از این اثر پیدا نشده است.
وی گفت: سرزمین ایذه بختیاری بهشت باستان شناسی است زیرا تنوع آثار در آن بی نظیر است. استادانی که نقوش تخت جمشید را به این شکل آراسته و شابلون می ساختند، در ایذه تربیت شدند، زیرا شکل اولیه همین نقوش را به شکل کاملاً ابتدایی در کولفره و اشکفت سلمان می توان یافت. اما با تمام آثار ارزشمندی که این منطقه دارد، متاسفانه کوچکترین توجهی به این محوطه عظیم باستانی نشده است.