با مذاکرات انجام شده توسط سازمان تاکسیرانی شهر تهران، وام نوسازی به تاکسیرانی پایتخت دو برابر شده است که می تواند موتور محرکی در روند نوسازی تاکسی های فرسوده باشد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم ، ضرورت توسعه و نوسازی حمل و نقل عمومی در کلانشهر تهران با جمعیت انبوه آن یک ضرورت انکارناپذیر است و در این دوره از مدیریت شهری سعی شد به این حوزه که شامل مترو، اتوبوسرانی می شود. و تاکسی، تا حد امکان. پرداخت شود
علاوه بر اقدامات انجام شده برای ناوگان اتوبوسرانی و شبکه مترو در این سال ها، نوسازی تاکسی های فرسوده و راه اندازی تاکسی های برقی نیز بخشی از برنامه های مدیریت شهری به منظور تغییر چهره شهر، افزایش است. آسایش مسافران و رانندگان تاکسی و گامی در جهت کاهش آلودگی هوا بردارید زیرا حدود نیمی از 80 هزار تاکسی تهران فرسوده هستند.
بر این اساس در این دوره مدیریت شهری نزدیک به 8 هزار تاکسی نوسازی شد که از این تعداد 171 دستگاه خودرو برقی بود. در طول 10 تا 11 ماه گذشته، حدود 3300 مورد نوسازی تکمیل شده است که بسیاری از آنها در سال جاری تحویل داده شده است.
با این حال شهرداری تهران برای کمک به تسریع روند نوسازی تاکسی، تسهیلاتی را در اختیار تاکسیرانی قرار داده است.
شادی مالکی مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهر تهران گفت: یکی از دغدغه های اصلی و مهم سازمان تاکسیرانی شهر تهران نوسازی ناوگان تاکسیرانی پایتخت است. در این زمینه به تمامی رانندگان تاکسی دارای خودروهای فرسوده وام کم بهره برای نوسازی اعطا می شود.
وی افزود: با مذاکرات انجام شده توسط سازمان تاکسیرانی شهر تهران، وام نوسازی به تاکسیرانی پایتخت دو برابر شده و از 150 میلیون تومان به 300 میلیون تومان افزایش یافته است.
مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران ادامه داد: این وام شامل تمامی رانندگان تاکسی می شود و رانندگان تاکسی می توانند پس از طی مراحل قانونی وام دریافت کنند.
ملکی با اشاره به سود دریافتی از وام به بانک امل گفت: سود بانک امل از اعطای این وام 8 درصد سود و شامل خودروهای دوگانه سوز (غیر برقی) می شود.
البته مسیر نوسازی تاکسی ها دارای موانع و فراز و نشیب هایی است که یکی از آنها هزینه اسقاط خودروهای فرسوده است; خوشبختانه مبلغ پرداختی برای اسقاط خودرو در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش یافته است، اما پرداخت این مبلغ به راننده تاکسی ممکن است تا سه ماه طول بکشد در حالی که راننده هنگام ثبت نام باید این مبلغ را به عنوان ودیعه ارائه کند.
اگر این روند به گونه ای تغییر کند که هزینه انصراف در مراحل اولیه یا حتی قبل از شروع ثبت نام پرداخت شود (همانطور که در گذشته انجام شده است) می تواند به سرعت بخشیدن به فرآیند کمک کند.
کمبود خودرو به عنوان جایگزین تاکسی های فرسوده نیز یکی دیگر از موانع در مسیر نوسازی بوده است. سال گذشته فقط یک خودرو سورن در طرح نوسازی وجود داشت اما امسال چهار خودرو در سبد موجود است. اما اگر تعداد خودروهای ارائه شده افزایش یابد و قیمت ها رقابتی و منطقی شود، قطعا به بهبود طرح کمک می کند.
در طرح جدید نوسازی ناوگان تاکسیرانی، متقاضیان می توانند خودروی B511 تولید شرکت فردا موتور، خودروی سمند سورن گازسوز تولید ایران خودرو و دو خودروی برقی دیگر را انتخاب کنند.
اگرچه زمینه ورود و توسعه تاکسی های برقی در تهران فراهم شده است، اما گرانی آنها چالشی جدی است. اگرچه این خودروها به دلیل استفاده از سوخت پاک تاثیر مثبتی در کاهش آلودگی هوا دارند، اما در صورت اختصاص کمک به این بخش بر اساس ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر، رانندگان بیشتری به خرید خودروهای برقی تشویق خواهند شد. .