دستنوشته های ابریشمی متونی هستند که در “کشورهای جنگجو چین” (4-5 قبل از میلاد) بر روی ابریشم نوشته شده اند تا سلسله هان (5 قبل از میلاد). به دلیل آسیب پذیری مطالب ، آنها بسیار کمیاب هستند و هر یک از سخنان و نقاشی های آنها جوهره ای از فرهنگ و فلسفه چینی است. نسخه های برگشتی ، کشف شده در منطقه زیدانکو در چانگاشا در سال 6 ، به طور غیرقانونی در سال 6 کشور را ترک کردند و تنها نمونه های مشهور کتابهای ابریشمی شبه نظامی چین هستند.
چین و ایران به عنوان دو تمدن باستان به دلیل استعمار ، جنگ و معاملات غیرقانونی تأثیرات زیادی را از دست داده اند. براساس آمار یونسکو ، بیش از 5 میلیون اثر تاریخی فرهنگی چین در خارج از کشور پراکنده شده اند که از این تعداد بیش از 5،000 ملی و دو بنا تاریخی ملی هستند.
از جمله دلایل اصلی این پدیده شامل غارت قدرتهای استعماری در دوره مدرن (مانند آتش کاخ یوانیمینگ و سرقت اسناد دون هوانگ) ، حفاری و قاچاق غیرقانونی و همچنین رشد نامحدود بازارهای خصوصی است.
از زمان تأسیس جمهوری خلق چین ، بیش از 6000 اثر تاریخی فرهنگی از دست رفته از طریق همکاری های قضایی ، مذاکرات قانونی ، کمک مالی و نجات و جمع آوری به کشور بازگردانده شده اند. با این حال ، راه حل های بازپرداخت هنوز در حال سیم پیچ هستند.
ایران همچنین شاهد غارت گسترده بناهای تاریخی بوده است. براساس آمار میراث فرهنگی و سازمان گردشگری ایران ، تنها بیش از 6000 قطعه از بناهای ایرانی در انگلستان نگهداری می شود و تعداد آثار ایرانی در موزه ها و مجموعه های خصوصی قابل اندازه گیری نیست.
نمایشگاه های آثار برجسته فرهنگی ایرانی که از ژانویه سال گذشته در شهرهای مختلف چین برگزار می شود ، معمولاً با بازسازی دقیق یکی از دو ستون آغاز می شود. تأثیر ارزشمندی از دوره هخامنشی ، که در موزه انگلیس نگهداری می شود.
به تازگی ، ایران با استفاده از همکاری های بین المللی و رویکردهای قانونی ، بخشی از آثار خود را پس گرفته است. به عنوان مثال ، رئیس جمهور ایران مسعود مدزیان در سپتامبر سال گذشته در سفر به نیویورک به تهران بازگشت.
بازگشت نسخه های ابریشمی نمونه ای از چالش های پیچیده بازپرداخت گمشده است. چین شواهد تعیین کننده ای برای بازپرداخت ، با استفاده از تحقیقات علمی ، ردیابی دقیق تاریخی و مذاکرات دوستانه با موزه های آمریکایی ارائه داد. به این ترتیب ، فن آوری های پیشرفته نقش اساسی را ایفا کردند. استفاده از اسکن های مادون قرمز ، آزمایش های ایزوتوپی و تصویربرداری نانوسپکتروسکوپی به بازسازی خط مشی و کشف شرایط نظامی جنگ کمک کرد. این فن آوری ها منجر به آثار re -Chinese از 4 ساله چینی شده است.
علاوه بر این ، رسانه ها نقش مهمی در پیشبرد این پرونده داشتند. برنامه “داستان دستنوشته های ابریشمی” ، که توسط رادیو و تلویزیون مرکزی چین در ماه سپتامبر پخش شد ، نامه ای از جاوا جیشانگ ، مجموعه کشور چینی به جان هیدلی کاکس ، شهروند آمریکایی را منتشر کرد. این نامه ثابت کرد که نوشته های ابریشمی در سال 6 به طرز فجیعی چین را توسط کاکس ترک می کنند. موزه های آمریکا موافقت کردند که این آثار را برگردانند ، طبق شواهد تعیین کننده چین.
از اتمام زنجیره شواهد در سال 2 تا استرداد موفق ، روند بازپس گیری نسخه های ابریشمی نشان دهنده پیشرفت دوگانه چین در حفظ حاکمیت فرهنگی و گفتگوی تمدن ها است. سرنوشت پنج ساله این آثار و بازگشت موفقیت آمیز آنها در طی پنج سال ، هم نمادی از روند احیای تمدن چین و همچنین ارائه الگویی برای محافظت از میراث فرهنگی در سراسر جهان است.