انتقال بازار نیما به بازار ارز توافقی/ حذف تعدد نرخ‌ها در بازار

محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی ضمن تشریح سیاست جدید ارزی بانک مرکزی گفت: سامانه بازار توافقی ارز در بانک مرکزی در یک سال گذشته با استفاده از سامانه بازار ارز ایجاد و راه اندازی شده است. بهترین متخصصان فناوری اطلاعات کشور

وی افزود: آنچه در حال حاضر در قالب ارز توافقی در جریان است، حاصل توافق دو نفر است که با چانه زنی به توافق می رسند، اما در سیستم طراحی شده در بازار، حراج صورت می گیرد و نرخ تعیین می شود؛ در حالی که در بازار به فروش می رسد. تلاش بانک مرکزی «انتقال بازار نیما به بازار توافقی ارز» و تعیین نرخ در این بازار است.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: نرخ ارز در بازار بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا شکل می گیرد و بانک مرکزی بخشی از ارز خود را در آنجا عرضه می کند و تلاش می کنیم نرخ را در یک کانال حرکت دهیم.

فرزین با بیان اینکه با آغاز به کار سامانه توافقی بازار ارز، امکان تبادل ارز برای همه فعالان اقتصادی فراهم می شود، افزود: بانک مرکزی نقش ناظر را در این بازار ایفا می کند و تنها در صورت لزوم سیاست خود را اتخاذ می کند. با ورود به بازار اقدام می کند. به عنوان تامین کننده ارز در این بازار عمل خواهد کرد.

وی چارچوب سیاست ارزی را یک نرخ شناور دانست و تاکید کرد: نرخ شناور به معنای رها شدن در بازار ارز نیست و در همه کشورها بانک مرکزی از ابزارهای اقتصادی برای کنترل و مدیریت نرخ ارز شناور استفاده می کند و ما نیز سود می بریم. از این ما استثنا نخواهیم بود.

حذف چند نرخی در بازار ارز تهران

رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر ایجاد ثبات و رفع تعدد نرخ ها در بازار ارز تصریح کرد: زمانی که اصلاحات را در سیاست های ارزی آغاز کردیم بیش از 8 نرخ ارز در کشور وجود داشت و تلاش شد. برای کاهش تعداد نرخ های ایجاد رانت و جلوگیری از تشویش در اقتصاد کشور ساخته شده است.

فرزین هدف از اعلام نرخ 28 هزار و 500 تومانی را آرامش بازارها عنوان کرد و گفت: با اعلام این نرخ، بلاتکلیفی در بازارها به اوج خود رسیده بود و باید نرخی تعیین می شد تا تولیدکننده بتواند اقدام کند. فعالیت اقتصادی وی با برنامه ریزی

رئیس کل بانک مرکزی هدف از تشکیل مرکز مبادلات ارز و طلا را ایجاد مرکز مرجع در نرخ ارز، مبادلات ارزی صادرکنندگان و واردکنندگان عنوان کرد و افزود: این مرکز به عنوان مرجع تعیین نرخ ارز شناخته می شود در حالی که پاسخگویی به نیازهای متقاضیان همچنین تعدیل های صورت گرفته در نرخ ارز در این مرکز متناسب با واقعیت های اقتصادی، امکان پیش بینی روند متغیرهای کلان را برای فعالان فراهم کرده است.

عرضه 50 درصد ارز کل در سامانه نیما

فرزین با بیان اینکه در حال حاضر نیمی از کل عرضه ارز در تالار نیما عرضه می شود، افزود: در حال حاضر تنها پتروشیمی ها و پالایشگاه ها ارز خود را در سامانه نیما عرضه می کنند و البته نرخ خوراک آنها نیز بر اساس نرخ نیما تعیین می شود. ارز نیست هیچ صنعت دیگری در نیما عرضه نمی شود. حتی عرضه ارز صنایع فولاد نیز به دلیل مشکلاتی در صادرات از سامانه نیما حذف و به بازار توافقی منتقل شد.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه در حال حاضر 40 درصد ارز در بازار ارز با توافق واردکننده و صادرکننده ارزش گذاری می شود، گفت: در این قالب صادرکنندگان ارز خود را با نرخ توافقی و حتی با نرخ توافقی عرضه می کنند. به تولیدکنندگان صادرکننده اجازه داده شده است. برای واردات اقلام مورد نیاز خود از این محل، این اقدام با هدف رفع بوروکراسی های زائد در فرآیند تامین ارز انجام شد و تنها محدودیت اعمال شده در این زمینه، ممنوعیت جابه جایی منابع ارزی بین صنایع مختلف بود. که با هدف برقراری عدالت تصمیم گیری شد ارز در صنایع مختلف اتخاذ شد.

ایجاد مرکز پاسخگویی به مشکلات ارزی

وی با اشاره به برخی انتقادات مبنی بر لزوم وجود یک مرکز متمرکز برای پاسخگویی به سوالات ارزی و پیگیری امور برای فعالان اقتصادی حوزه ارز گفت: به زودی مکانی در محل مرکز مبادلات ارزی و طلا ایجاد شده است. پاسخگوی فعالان اقتصادی با حضور نمایندگان. بانک مرکزی، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی تشکیل شود و فعالان اقتصادی برای رفع مشکلات خود به صورت حضوری و آنلاین به این مرکز مراجعه کنند تا مشکلات خود را پیگیری کنند. مشکلات در حوزه ارز

دستور تشکیل کارگروه مشترک بانک مرکزی با کارآفرینان

رئیس کل بانک مرکزی همچنین از پیشنهاد مجمع کارآفرینان مبنی بر برگزاری جلسات دوره ای با بانک مرکزی به منظور پیگیری و بررسی مشکلات فعالان اقتصادی استقبال کرد و خواستار تشکیل کارگروه مشترکی برای این منظور شد. نمایندگان کارآفرینان و بانک مرکزی بستر لازم را برای برگزاری نشست مشترک فراهم کنند. هر شش ماه یک بار ارائه می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *