به گزارش بازار، مصطفی تنها سخنگوی انجمن تایرسازان کشور در خصوص توزیع و قیمت لاستیک گفت: در حال حاضر تفاوت چندانی بین قیمت لاستیک دولتی و آزاد وجود ندارد و دلیل آن این است که در 6 تایر اول ماه های سال تا جایی که می توانستیم تولید می کردیم. افزایش دادیم به طوری که با وجود تمام مشکلاتی که در 6 ماهه اول سال داشتیم، 12 درصد افزایش تولید لاستیک سواری داشتیم که بیشتر آن مربوط به رینگ 13 بود و در بازار اختلاف قیمت بین رایگان و دولتی بیشتر از سایزهای دیگر بود و از آنجایی که تولید آن دشوارتر است، بنابراین بیشتر روی این نوع لاستیک تمرکز کرده ایم.
سخنگوی انجمن صنفی تایرسازان کشور با اشاره به افزایش قیمت لاستیک گفت: ما مقصر گرانی نیستیم و باید به متولیان اقتصاد کشور بگوییم. زیرا در چند ماه اخیر قیمت ارز افزایش یافته و حدود 30 درصد مواد اولیه خود را از خارج وارد می کنیم. در نتیجه قیمت تمام شده نیز 30 درصد افزایش می یابد و به دنبال آن، بقیه اقلام نیز افزایش چشمگیری پیدا می کنند.
وی تنها تصریح کرد: موادی که در داخل کشور خریداری می کنیم از ابتدای زنجیره تولید به طور مستمر در حال افزایش قیمت بوده و طبیعتا این افزایش قیمت در لاستیک خود را نشان می دهد و از آنجایی که مصرف کننده با لاستیک تماس دارد و با لاستیک تماس دارد. دوده ساز و پتروشیمی. خیر، بالاخره وقتی محصول نهایی فروخته می شود، متقاضیان از خود می پرسند که چرا قیمت آن افزایش یافته است؟
سخنگوی انجمن تایرسازان کشور ادامه داد: بورس کدال نشان می دهد که تایرسازان نسبت به گذشته سود بیشتری نبرده اند بلکه این سطح عمومی قیمت ها است که افزایش می یابد و دلیل آن تورم است که گریبان اقتصاد کشور را گرفته است. و تقصیر لاستیک سازان نیست و این در مورد لنت ترمز، باطری خودرو و … نیز وجود دارد و وضعیت اقتصاد کشور تولیدکنندگان و مصرف کنندگان را رودررو کرده است.
تنها در پاسخ به این سوال که آیا دولت به تایرسازان ارز نیمایی می دهد؟ وی گفت: ارز را با نیم نرخ به ما می دهند اما نرخ هم افزایش یافته است. در واقع لاستیک سواری را 9 درصد افزایش داده ایم و در بورس کالا فقط اقلام مربوط به لاستیک مصنوعی است و حدود 80 الی 90 ماده مختلف را ترکیب کرده و از آنها لاستیک تولید می کنیم و از آنها فقط لاستیک مصنوعی. که توسط یکی دو شرکت پتروشیمی خاص تولید می شود و در بورس کالا عرضه می شود و برای بقیه باید با سازنده مذاکره کنیم.
سخنگوی انجمن صنفی تایرسازان کشور درباره کیفیت لاستیک های تولید داخل افزود: لاستیک هایی تولید می کنیم که کیفیت آن ها با لاستیک های خوب چینی باشد. نه آنهایی که حدود 150 میلیون یورو در سال هزینه دارند، زیرا همه صنعت تایر ایران اینقدر نیست.