امید محمد ؛ بازار: چالش ارزی طی هفت سال گذشته باعث شده است که خودروسازان و واردکنندگان. مشکلی که هر روز به جای بهبود روند عرضه ، هر روز منبع تغذیه را تحت الشعاع قرار می دهد. چندی پیش ، خبرهایی از ارز مورد نیاز خودروهای وارداتی برای فعالان در این زمینه وجود داشت ، که با مخالفت انجمن واردکنندگان خودرو روبرو شد ، که برای اصلاحات دوباره مورد بررسی قرار گرفت. اکنون ، حدود شش ماه پس از امسال و اعلام برنامه تولید یک و نیم هزار وسیله نقلیه در سال جاری ، وضعیت ارز خودروسازان و سازندگان قطعات به اندازه واردکنندگان شفاف نیست ، کارشناسان معتقدند که ادامه این شرایط می تواند باعث شکست برنامه تولید شود. ما با توجه به کمبود ارز با کارشناس صنعت خودرو امیر حسن کاکای صحبت کردیم.
* با توجه به اینکه سال گذشته حدود 1 میلیون و 6000 وسیله نقلیه تولید شده است و امسال برنامه تولید 1 میلیون و 6000 وسیله نقلیه است ، فکر می کنید وزارت دارایی برای اجرای این برنامه باید در سال جدید باشد؟
اگر به ارقام سال گذشته نگاه کنید ، چند نکته مهم روشن می شود. یکی از موضوعات مهم صنعت خودرو ، میزان و زمان تخصیص ارز و تأمین ماشین است. زمان -تا زمان بسیار مهم است. زیرا در تولید ، زمان عرضه و روند ساخت و ساز بسیار مهم است. به عنوان مثال ، اگر ما می خواهیم در شش ماه دوم سال تولید قابل توجهی ایجاد کنیم ، آنها باید در شش ماه اول سال برای تولید مواد اولیه ، ارز مناسب را در اختیار سازنده قرار دهند. تهیه و تهیه کالا از خارج از کشور حداقل 2 تا 6 ماه طول می کشد. در این حالت ، تأخیر در تخصیص ارز در واقع تولید ماشین را مختل می کند.
* پیش از این به چالش های ارزی صنعت خودرو اشاره کرده اید ، وضعیت ارز خودروسازان در سال گذشته و امسال چقدر است؟
خودروسازان یا سازندگان قطعات برای دریافت ارز به بانک ها می روند ، اما نقدینگی آنها معمولاً 1 تا 6 ماه در فرآیند تخصیص و دریافت درگیر است. حتی اگر سرانجام ارز اختصاص یابد ، سرمایه این تولید کنندگان به موقع آزاد نمی شود. مواردی وجود داشت که مواد یا قطعات به کشتی تحویل داده می شدند و به ایران می آمدند ، اما به دلیل عدم پرداخت مرخص نشده بودند. این مشکلات نه تنها به دلیل کمبود ارز بلکه ضعف ساختار ریالی کشور و بوروکراسی پیچیده است.
برای شرکت های شرکت های خودروهای بخش خصوصی ایجاد شده ، این تعهدات معوق ناشی از عدم برنامه ریزی مناسب در فرآیند تخصیص ارز به صنعت خودرو است
* سال گذشته وضعیت واردات خودرو چقدر بود؟ آیا این فعالان موقعیت بهتری نسبت به خودروسازان داشتند؟
واردات خودرو نیز از این قاعده مستثنی نبود ، اما واردکنندگان توانستند به هر طریقی کار خود را انجام دهند. تفاوت بین واردات و تولید در این است که وارد کننده وسایل نقلیه ای که از کارخانه مادر خریداری نمی کند. در عوض ، از بازار آزاد جمع می شود. با این حال ، نتایج سال گذشته نشان داد که چالش های اساسی در زمینه تولید وجود دارد. به عنوان مثال برای شرکت های شرکت های خودروهای بخش خصوصی این تعهدات معوق ایجاد شده ناشی از عدم برنامه ریزی مناسب در فرآیند تخصیص ارز به صنعت خودرو است.
* آیا فکر می کنید چالش های ارزی به دلیل عدم برنامه ریزی مناسب در وزارت بهداشت یا عدم قوانین حمایت است که قانونگذار باید اصلاح کند؟
مشکل اصلی این است که سیاست های صنعتی در کشور در اولویت قرار نمی گیرد. مجمع مشورتی اسلامی و سیاست گذاران بیشتر به سمت تصمیمات پوپولیستی حرکت کردند. نگاه آنها این است که صنعت خودرو 5 ساله بوده و اکنون باید مجازات شود. این تفکر عملاً توسعه صنعتی کشور و واردات تقویت شده را فلج کرده است.
* برای اصلاح وضعیت فعلی صنعت خودرو و توسعه خودروسازان چه راه حلی ارائه می دهید؟
اولین قدم افزایش آگاهی از قانونگذاران است. باید مشخص باشد که کشور به توسعه صنعتی احتیاج دارد یا خیر. اگر جواب مثبت باشد ، سیاست ها باید بر اساس پشتیبانی هدفمند و شفاف از تولید داخلی باشد. بدون این تغییر نگرش ، هر راه حلی نیز ارائه می شود.
تعرفه در ایران بیشتر به عنوان ابزار درآمدی برای دولت استفاده می شود و ابزاری برای حمایت از تولید نیست
* این روزها تعرفه های واردات خودرو به کشور نگرانی هایی را ایجاد کرده است. به نظر شما این می تواند در حمایت از تولید باشد؟
تعرفه در ایران بیشتر به عنوان وسیله ای برای درآمد برای دولت مورد استفاده قرار می گیرد و ابزاری برای حمایت از تولید نیست ، این روند باید تغییر کند. در کشورهای توسعه یافته مانند چین ، ایالات متحده یا اتحادیه اروپا ، پشتیبانی پنهان از صنایع داخلی ارائه شده است که به نظر می رسد تعرفه ها را پایین نگه می دارد ، اما در عمل یارانه ها و خدمات دولتی به تولید کنندگان ارائه می شود. برعکس در ایران عمل می کند. مالیات و لوازم جانبی تولید کننده را به زمین می اندازد.
عملکرد دولت را در تخصیص ارز برای واردات خودرو چگونه ارزیابی می کنید؟
من معتقدم که تخصیص ارز ظاهراً برای واردکنندگان اعلام شده است ، اما در واقع تخصیص نامتعادل و نامتعادل است. سال گذشته ، بیشتر ارز مورد نیاز برای وارد کردن اتومبیل به جای اتومبیل های مسافربری به کشنده اختصاص داده شد. در ذهن عمومی تخصیص ارز برای واردات خودروهای مسافربری ، این نوع ناآرامی در تخصیص ارز نتیجه نقاط ضعف قوانین و ساختارهای سازنده تصمیم گیری بود.
* کارشناسان معتقدند که جاده اختصاصی در حال وقوع است ، نظر شما چیست؟
مگر اینکه ساختار قانونگذاری اصلاح شود و سیاست های توسعه صنعتی جدی گرفته نشود ، بهبودی واقعی امکان پذیر نیست. متأسفانه ، دیدگاه کوتاه مدت کشور کشور غالب و تمام امید آنها به مذاکرات خارجی برای فروش نفت و عرضه ارز است. با این حال ، توسعه واقعی باید مبتنی بر تولید داخلی و اصلاح ساختارهای اقتصادی باشد ، دقیقاً مانند مسیری که چین سالها طی کرده است.