آخرین مطالب

همکاران

اتهام پرستو احمدی چیست؟

پس از انتشار خبر تشکیل پرونده قضایی برای پرستو احمدی و گروهش این سوال از سوی کاربران در فضای مجازی مطرح شد که اتهام آنها چیست؟

پیش از تحلیل و تطبیق قوانین جاری کشور در مورد رفتار این خواننده و گروه موسیقی وی، لازم است فتواها و نظرات فقها در این خصوص را مرور کنیم:

حضرت آیت‌الله خمینی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه: شرعاً همخوانی زن و هم آواز خواندن زن چه حکمی دارد؟

در پاسخ گفتند: اگر فسادی در آن نباشد، اشکالی ندارد. علاوه بر این درخواست، برخی از فقها در تفسیر آیات 32 و 33 سوره احزاب گفته اند: معنای متعارف آیه این است: ای بانوان! صدایت را نازک نکن؛ این عمل حرام است; زیرا من که خالق شما هستم می دانم که این کار باعث طمع و وسوسه افراد ضعیف الایمان می شود و این بدان معناست که فردی که فعلاً در قلب بیمار است وسوسه می شود و شخصی که در قلب بیمار نیست. در حال حاضر این کار شما باعث بیماری او می شود و در آینده وسوسه می شود. یعنی این کار مضر است و برخی گفته اند: اگر صدای زن (چه به صورت تکنوازی یا هماهنگ با زنان و چه با مردان) غنایی نباشد و شنیدن صدای او برای لذت و ربا نباشد، مفسده هم است. . اگر مترتب نباشد اشکالی ندارد، اگر مفسده یا شهوت انگیز باشد جایز نیست.

نکته قابل تأمل این است که پایان بحث و تفسیر در این مورد گفته شده است; بنابراین، اگر صدای زنان همراه با موسیقی باشد، به احتمال زیاد طرف مقابل را به هیجان می آورد و به همین دلیل، برخی منابع تاکید می کنند که شنیدن صدای زن ممنوع مطلق است، خواه آن فرد تحریک شود یا نه، به دلیل ویژگی های آن لذا در این موضوع لازم است هر فردی به فتوای و نظر مرجع خود رجوع کند و تسلیم این حکم شود.

علاوه بر مسائل فقهی، مستندسازی لازم است.

اصل قانونی بودن جرم و مجازات = ماده ۲ قانون مجازات و اصل ۳۶ قانون اساسی

اصل برائت = اصل 37 قانون اساسی

اصول حقوقی؛ تفسیر مضیق از قوانین جزایی و تفسیر به نفع متهم

حدیث رفع پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله درباره شکل گیری رفتار مجرمانه

عنصر قانونی (ماده ای در قوانین کیفری کشور) تایید می کند که رفتار پرستو احمدی و نوازندگان گروهش را می توان به آن نسبت داد و رفتار آنها را رفتار مجرمانه تعریف کرد. تأیید چنین سندی برای جرم انگاری رفتار شهروندان ضروری و الزامی است.

دانشجویان حقوق می دانند که تحقق رفتار مجرمانه و به عبارت دیگر جرم انگاری یک رفتار مستلزم تحقق سه رکن یا رکن است و ایجاد رکن قانونی مقدمه واجب آن است، بنابراین تا زمانی که چنین رکنی توضیح داده نشود. حتی اگر رفتار فرد یا افراد دخیل باشد اگر جامعه رفتار زشت و زشت را تعریف کند، امکان برخورد قضایی با مرتکب چنین رفتاری وجود ندارد، نوبت به موضوع می رسد. عنصر یا ستون که شامل عملیات اجرایی برای شکل‌گیری رفتار است. جرمی که در رکن قانونی تصریح شده است مانند ربودن مال دیگری که رکن مادی جرم سرقت است و در ماده 267 ق.م.ا به عنوان رکن قانونی این جرم ذکر شده است و در نهایت آخرین قطعه از این پازل، تعیین قصد مجرمانه یا قصد سوء شخص است. ارتکاب جرم است که به آن عنصر روانی می گویند.

حال با این ویژگی ها رفتار پرستو احمدی در بحث آواز و با پوشش اختیاری مشمول کدام آیین نامه قانون جزا است؟ پاسخ ممکن است در ماده 638 ق.م.ا و تبصره آن آمده باشد که مقرر می دارد:

هر کس در ملاء عام و اماکن عمومی و معابر علناً تظاهر به ارتکاب فعل حرام کند علاوه بر مجازات عمل به حبس از ده روز تا دو ماه یا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد. فقط به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد. تبصره: زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند به حبس از ده روز تا دو ماه و یا از ۵۰ هزار تا ۵۰۰ هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد.

بدیهی است برای نسبت دادن رفتار پرستو احمدی به مفاد این ماده قانونی باید به چند سوال پاسخ داد.

رفتارش در خیابان بود یا در جمع؟

آیا خوانندگی بر اساس شرع و احکام غیر قانونی است؟

آیا با توجه به شرایط جامعه رفتار ایشان به عفت عمومی لطمه زده است؟

و یک سوال اساسی؛

آیا برای جرم انگاری رفتار او باید تمام مولفه های تعریف شده در ماده مرجع رعایت شود؟

به عنوان آخرین نکته ممکن است برخی رفتار وی را به دلیل انتشار فیلم عملکرد وی در فضای مجازی در زمره جرایم رایانه ای قرار دهند که باید گفت مستند به بدیهیات دانش حقوق و اصول حقوق جزا است. رفتار او و گروهش بدون هیچ یک از مقررات و اعمال مشخص شده است. در مواد 742 تا 743 تحت عنوان جرایم منافی عفت و اخلاق عمومی با فصل جرایم رایانه ای سازگاری ندارد.

محمدهادی جعفرپور وکیل دادگستری شیراز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *