مهدی فرجی در حالی به نشست خبری سریال «نون خا» آمد که هم مخاطبان و هم اهالی رسانه از او پرسیدند که آیا این سریال ادامه خواهد داشت یا خیر؟
در کنار مهدی فرجی تهیه کننده سریال، مسعود کریمی خضراء به عنوان مدیر گروه طنز مرکز سیمافیلم در نشست خبری حاضر شد. همچنین سهبا شرافتی، کاظم نوربخش و ماشاءالله وروایی نیز به رسانه ها پاسخ دادند. نشست خبری با موفقیت این سریال در جذب مخاطب و پیشرفت در این حوزه نسبت به فصل گذشته آغاز شد.
مهدی فرجی در این خصوص گفت: امسال این سریال درصد قابل توجهی از فصل پیش نمایش را داشت که دلایل مختلفی داشت از جمله اینکه توانستیم سراغ قومیت دیگری برویم. امروز در سامانه 162 با افراد زیادی آشنا شدم که برایم جالب بودند، از یک پسر 8 ساله تا یک پیرزن 80 ساله که از “نونخ” صحبت می کردند. اجازه بدهید از رئیس صداوسیما و رئیس مرکز سیمافیلم تشکر کنم که زمینه را برای صحبت ما در مورد قومیت بلوچ فراهم کردند.
اما صحبت های تهیه کننده سریال درباره حساسیت های مذهبی و قومیتی یکی از حاشیه های این نشست شد. زیرا وی خاطرنشان کرد: “پرداخت به قومیت ها حساسیت های زیادی دارد که باید با دقت انجام شود. هر برنامه ای و هرکسی نمی تواند به راحتی با قومیت ها برخورد کند. زیرا به اصطلاح این کار نوعی طناب بازی است که خدای ناکرده هیچکس نباشد. توهین شده است و هر کسی و هرکسی می تواند به راحتی با این مسائل کنار بیاید.»
اما چرا این نکته به یک حاشیه و چالش تبدیل شد؟ عبارت خط قرمز مهدی فرجی باعث شد تا خبرنگاری از او درباره خط قرمز سازمان صدا و سیما و حساسیت برخورد با قومیت ها بپرسد. پاسخ داد: شاید حرفم را درست نگرفتم وگرنه اصلا منظورم خط قرمز نبود، می خواستم بگویم برخورد با قومیت ها آنقدر حساس است که برنامه سازان سراغش نمی روند، چون خودشان هم هستند. باید با زوایای مختلف لهجه، فرهنگ، پوشش و… سر و کار داشته باشد. در این زمینه خط قرمزهای زیادی وجود دارد و می گویند «سری که درد نمی کند، چرا دستمال بپوشند». همکاران کمتر روی قومیت تمرکز می کنند و به خود تهران می پردازند، زیرا نمی توان از جاهای دیگر شوخی کرد یا از آنها انتقاد کرد و از طرف دیگر، حیف است پرداختن به این موارد به جذابیت سریال کمک می کند، مناظر شگفت انگیز، صنایع دستی درجه یک و غیره در شهرهای مختلف ما وجود دارد، پس چرا از آنها برای سریال استفاده نکنیم.
فرجی در بخشی دیگر از این نشست خبری به برخورد «نونخ» با کولبرها اشاره کرد و گفت: باید از شما تشکر کنم که اجازه دادید به ماجرای کولبرها بپردازیم. امروز خانمی با عصبانیت و اشک به من گفت که این سریال ما را با داستان این افراد آشنا کرد. شاید خودمان فکر می کردیم که پرداختن به این مسائل سخت است، اما از شما تشکر می کنم که اجازه دادید در کنار کمدی و لحظات شاد، نقد هم داشته باشیم. امروز مردم می گفتند یکی از دلایل علاقه به کار این است که در کنار لحظات خوش، درد مردم هم گفته می شود.
ماشا الله، وروای یا آموکاووس داستان «نونخ» در ادامه افزود: پسر یکی از کولبرها با من صحبت می کرد و می گفت که پدرش چه شغل سخت و طاقت فرسایی دارد. عامه مردم از این سریال تعریف کردند و گفتند تلویزیون باید چنین داستان هایی بسازد. صهبا شرافتی بازیگر نقش روناک در این سریال گفت: فصل پنجم برای من خیلی سخت بود. گواهینامه سطح دو نداشتم و اولین بار بود که سوار مینی بوس می شدم. این فصل برای من بسیار چالش برانگیز بود و خیلی لذت بردم.
کاظم نوربخش بازیگر نقش سلمان همان طور که صهبا شرافتی در صحبت های خود گفت: مردم از ما می خواهند که فصل بعدی سریال را بسازیم یا می گویند «نونخ» به شهر و روستای ما بیاید. و مکان را نیز در این زمینه پیشنهاد می کردند.
مسعود کریمی خضراء به عنوان مدیر گروه طنز سیمافیلم در این نشست خبری حضور داشت و به قربانیان این سریال اشاره کرد و گفت: در این سریال گروه پیشکسوتان «نون. ایکس» و همه شخصیت ها به نوعی در این فصل با آسیب های متفاوتی مواجه شدند.
از دیگر سوالات چالش برانگیز این نشست، شکایت حسین صفامنش خواننده از سعید آقاخانی به دلیل استفاده از موسیقی او در سریال است. در یکی از فصل ها از «شیرین شیرین» آقای محمدیان استفاده کردیم و ایشان تماس گرفتند و تشکر فراوان کردند و گفتند که این موسیقی باعث خوشحالی و تحسین ایشان شده است. ما در قسمت کولبر از موسیقی آقای صفامنش استفاده کردیم، البته منکر موضوع مالکیت معنوی نیستم، اما فکر نمی کردم شکایت کنند. فکر کردم قراره زنگ بزنه و بگه دمت گرم، وقتی به کولبرها پول دادی از این قطعه استفاده کردی. البته در خصوص حقوق مادی و معنوی این حق متعلق به آقای صفامنش است و قطعاً برای جبران شرایط در خدمت هستم. در 2 فصل قبل تلاشی برای مذاکره با او صورت گرفت. اما سعید آقاخانی به دنبال صدای باکری بود که نتوانستیم از او استفاده کنیم. برایشان آرزوی موفقیت دارم.
فرجی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا سازمان صدا و سیما به عنوان درخواستی از آنها خواسته به بلوچستان بروند، افزود: اگر به تاریخچه سریال ننخ از فصل اول تا کنون نگاه کنیم، کاملاً پیشنهاد خود آقاخانی برای رسیدگی به این موضوع بوده است. قومیت کرد. متنی به او دادم گفت متن خیلی خوبی است اما انگیزه ای ندارد مگر اینکه به سمت یکی از اقوام برویم. رئیس سازمان صدا و سیما در دیدار اخیر با عوامل گفت که تمرکز بر مردم کرد باید هر بار خطاب به مردم دیگری باشد و خود آقاخانی هم دغدغه همه ایران را داشت. اما این نکته را هم بدانید، کسانی که در تلویزیون کار می کنند ممکن است به سفارش کار کنند، چون کارفرمای ما تلویزیون است، اما ما مذاکره می کنیم و سعید آقاخانی با ظرافت به مسائل برخورد می کند. ما خودمان ممیزی های اولیه را انجام می دهیم و می دانیم که ممکن است به کسی ضربه بزند.
اما نکته دیگری که از سوی بسیاری از خبرنگاران و اهالی سامانه 162 مطرح شد مربوط به ساخت فصل ششم «نونخ» بود. فرجی گفت: هنوز برای صحبت در مورد سری ششم زود است. آقای آقاخانی پستی گذاشت و گفت این فصل پایانی سریال راهبه است. است
تهیه کننده سریال همچنین آخرین وضعیت سعید آقاخانی و مجروح «نونخ» را اینگونه توضیح داد: دست و پای هفت نفر شکست. آقای آقاخانی از بلندی سقوط کرده بود و 10 روز در بیمارستان بستری بود و در حین فیلمبرداری با عصا دیدیم که نقش او کمی تغییر کرد. خوشبختانه الان سالم هستند و مشکلی ندارند.
فرجی همچنین اضافه کرد که درباره نسخه سینمایی «نخ» بحث خاصی وجود نداشته و تصمیمی برای ادامه ساخت این سریال در نسخه سینمایی گرفته نشده است.
وی در پاسخ به این سوال که عملکرد نامطلوب لهجه بلوچستانی و واقعه کرمانی وجود دارد، تاکید کرد: انتقادی به گویش بلوچ ندیده ام. ما بازیگران مختلفی از زاهدان و زابل و نقاط مختلف استان داشتیم. در مورد کردها هم همینطور بود و از شهرها و جاهای مختلف حضور داشتند. اما در مورد هموطنان کرمانی باید این توضیح را بدهم، توضیحاتی را به مسئولان کرمان دادم و گفتم سوء تفاهم شده و برخی از نکاتی که مطرح کردند ربطی به کرمان ندارد. فردی که نشان دادیم در هزار کیلومتری کرمان بود و هیچ یک از خانواده اش لهجه کرمانی نداشتند. ما احساس نارضایتی از مردم کرمان نداشتیم.
فرجی در خصوص اینکه آیا این سریال حذفیات و سانسورهایی داشت، خاطرنشان کرد: سعید آقاخانی علاقه مند بود منطقه ای را انتخاب کند که دارای ساحل و دریا و جاذبه های بصری باشد که پس از جمع بندی قومیت بلوچ انتخاب شد. در نهایت طبیعتاً کمکاری داشتیم، اما آنقدر نبود که به کارمان لطمه بزند. شاید کمتر از بسیاری از مجموعه های ممیزی معمولی ما بود.