امید محمدی; بازار: دولت ها کمترین توجه را به سهامداران بخش خصوصی دارند که مالکان اصلی گروه صنعتی ایران خودرو و گروه خودروسازی سایپا هستند. این موضوع نیز ریشه در اختلاف نظر در اولویت های اقتصادی، قیمت گذاری، مدیریت صنعت و شفافیت دارد. توسعه صنعت خودرو در ایران نیازمند جلب رضایت سهامداران از سوی دولت و ایجاد بستر مناسب برای ورود بخش خصوصی برای سرمایه گذاری است. طی سه دهه اخیر، منافع تولیدکنندگان و مصرف کنندگان در صنعت و بازار خودرو قربانی فقدان استراتژی و نبود سازوکارهای مهم برای مدیریت منابع مالی برای توسعه و ارتقای خودروسازی شده است. علیرغم گذشت حدود 100 روز از روی کار آمدن دولت چهاردهم، سیاست های شفاف خودرویی برای اعتمادسازی سهامداران اعلام نشده است، سیاستگذاری صنعتی باید در تعامل با سهامداران دو خودروی بزرگ تغییر نگرش داشته باشد. تولید کنندگان
افزایش تیراژ تولید خودرو و رشد اشتغال در این صنعت منوط به افزایش اختیارات سهامداران دو خودروساز بزرگ کشور است.
ذینفعان اصلی؛ سهامداران خودروسازان
سهامداران ایران خودرو و سایپا نقش «کلیدی» و «اصلی» در هدایت و تداوم تولید و فروش محصولات دارند، تأمین منابع مالی، اتخاذ تصمیمات استراتژیک و حفظ اعتماد بازار سه وظیفه سهامداران است. دولت یا به عبارت بهتر وزارت حراست با نادیده گرفتن میزان سهم قانونی خود در دو غول بزرگ خودروسازی، در نظام قیمت گذاری و فروش خودرو دخالت می کند. این موضوع در گام اول باعث کاهش اعتماد بازار به خودروسازان معمولا سهامداران در شرایط بحرانی بازار یا تغییرات عمده در صنعت می شود. آنها سعی کردند نظر تامین کنندگان، مشتریان و بازار را جلب کنند. در ادامه اطلاعات وزارت حراست، لازم به ذکر است که حمایت مستمر سهامداران ایران خودرو و سایپا در عبور از تحریم های ظالمانه موجب تداوم تیراژ تولید و بهبود محصولات شد.
برای افزایش رضایت سهامداران، وزارت حراست باید در خصوص عملیات مالی صنعت خودرو شفاف سازی کند، در عین حال اختیار تصمیم گیری در مورد قیمت گذاری خودرو نیز به سهامداران داده شود. دولت چهاردهم باید با اصلاح سیاست قیمت گذاری دستوری که عامل اصلی نارضایتی سهامداران است، از افزایش زیان هنگفت جلوگیری کند و تولید را به سمت نرخ واقعی تولید سوق دهد. این موضوع باید مدیریت منابع و امکانات مالی در صنعت خودرو را بهبود بخشد و صندوقی مالی برای حمایت از خودروسازان ایجاد کند.
افزایش تیراژ تولید خودرو و رشد اشتغالزایی در این صنعت منوط به افزایش اختیارات سهامداران دو خودروساز بزرگ کشور است در صورتی که وزارت صمت و یا دولت دخالت خود را در مسائل مالی کاهش دهند. ، برنامه های توسعه و تغییر مدیران به حداقل و مشوق های مالی، بهینه سازی فرآیند برای رفع حداکثری موانع تولید. می توانید شاهد رشد و توسعه خودروسازان در کشور باشید.
وزیر ایمنی باید با برقراری ارتباط موثر با سهامداران دو خودروساز بزرگ و برگزاری نشست های تخصصی با این افراد، استراتژی کوتاه مدت و بلندمدت صنعت خودرو را تعیین کند. در این شرایط می توان انتظار برنامه ریزی و اجرای اهداف رشد تیراژ تولید بر اساس زیرساخت های صنعتی را داشت. بهبود فرآیندهایی مانند تسهیل در تامین قطعات، حل مشکلات لجستیکی و گسترش سبد محصولات مشروط به ایجاد انگیزه های فراوان برای سهامداران است.
کیفیت خودروهای داخلی که همواره مورد انتقاد دولتمردان است، ریشه در عدم رضایت سهامداران خودروسازان دارد.
وزارت حریم خصوصی باید چه سیاست هایی را اصلاح کند؟
تصمیمات وزارت حراست طی دو دهه اخیر در راستای حمایت از سهامداران و ایجاد فضای رقابتی در بازار نبوده است. سیاست گذار صنعتی در کشور با بی توجهی به ایجاد شفافیت و اطلاع رسانی در برنامه های راهبردی خودروسازان، با التهاب در جریان سود و مسیر رونق این صنعت مواجه شده است. تاکنون سازوکار مناسبی برای ارتباط سهامداران عمده این دو غول خودروسازی با وزارت حراست ایجاد نشده است. گاهی در جاده مخصوص شنیده می شود که دولت از شنیدن مطالبات سهامداران «دغدغه» دارد.
متأسفانه علیرغم اینکه سیاست گذاران صنعتی بر منافع مشتریان تمرکز می کنند، اکثراً خواسته های دلالان و رانت خواران را دنبال می کنند. شعار حمایت از تولید داخلی زمانی محقق می شود که سیاست صنعت و بازار خودرو با همراهی سهامداران دو خودروساز بزرگ به عنوان پیشرو در عرضه محصولات همراه شود. واردات بی رویه و بی برنامه انواع خودرو ممکن است در کوتاه مدت قیمت خودرو را کاهش دهد اما در بلندمدت ضرر خودروسازان و کاهش اعتماد سهامداران را به دنبال دارد.
کیفیت خودروهای داخلی که همواره مورد انتقاد دولتمردان است، ریشه در عدم رضایت سهامداران خودروسازان دارد. ارتقای کیفیت خودروهای داخلی در کنار رشد فناوری زنجیره تامین یا قطعه سازان نیازمند اعتمادسازی سهامداران از طریق سودآوری محصولات است. وزارت ایمنی باید با اصلاح قوانین و مقررات مرتبط با صنعت خودرو، اعتماد سهامداران را برای سرمایه گذاری در این صنعت بیش از گذشته افزایش دهد.