در این رده بندی، «هوش مصنوعی» به کارگردانی استیون اسپیلبرگ در جایگاه اول و بالاتر از آثاری چون «جاده مالهالند»، «2046» و «خون به پا خواهد شد» قرار دارد. گفته می شود این انتخاب بر اساس کیفیت هنری و سینمایی آثار در کنار توجه به سلیقه و علایق نسل های جوان شکل گرفته است.
اگرچه از زمان انتشار لیست مذکور انتقاداتی وارد شده است، اما ایندی وایر به عنوان یکی از رسانه های مطرح سینمایی جهان همچنان از انتخاب خود دفاع کرده است. IndieWire یک وب سایت خبری برای جامعه سینمای مستقل است که از 12 ژانویه 1998 به طور روزانه اخبار فیلم مستقل را منتشر می کند. این وب سایت موضوعات مربوط به فیلم های مستقل، مستند، فیلم های خارجی، گزارش جشنواره فیلم، مصاحبه با فیلمساز و نقد فیلم را پوشش می دهد.
این رسانه مهم سینمایی در مقدمه انتشار این فهرست اظهار داشت: فیلمهای این فهرست نیز مانند دهه اول قرن جدید در واکنش به تحولات عمیق و برگشت ناپذیر دنیای معاصر ما انتخاب شدهاند. بعید است که برای آنها یک هویت منسجم در نظر گرفته شود، زیرا این فیلم ها در یک دوره زمانی خاص بین دو دوره زمانی بسیار متفاوت ساخته شده اند و زمان حال وقتی که خورشید در آغاز هزاره جدید طلوع کرد، اکثریت قریب به اتفاق فیلم ها در سینماها نمایش داده می شدند، فیلم های ابرقهرمانی یک قمار عجیب به حساب می آمدند، آتروفی طبقه متوسط بحران نگران کننده سینمای آمریکا بود. کامرون بزرگترین کارگردان کرهای بود: «ده سال بعد، سینمای دیجیتال حاکم این عرصه بود.
IndieWire همچنین نوشت که این لیست بارها تغییر کرده است و البته تعدادی از فیلم ها به طرز “دردناکی” از لیست خط خورده اند. فیلم هایی مانند «شب مال ماست» ساخته جیمز گری و «مامبوی هزاره» ساخته هو شیائوکسین تا «دنیای جدید» ساخته ترنس مالیک، «قتل جسی جیمز توسط رابرت فورد بزدل» ساخته اندرو دومینیک، مونیخ» اثر استیون اسپیلبرگ و بسیاری از شاهکارهای دیگر که نادیده گرفتن آن بسیار دشوار بوده است.
از سوی دیگر، Indiewire به فیلمهایی اشاره میکند که در پایان این دهه در صدر نظرسنجیها قرار داشتند و اکنون با آثار دیگری جایگزین شدهاند. در حال و هوای عشق اثر وونگ کار وای برای همیشه یک شاهکار باقی خواهد ماند، اما بی ثباتی قرن بیست و یکم اکنون دنباله آن، 2046 را مهم تر و ضروری تر کرده است. تعدادی از آثار دیگر در زمان اکران چندان مورد توجه قرار نگرفتند، اما گذشت زمان ارزش های آنها را بیشتر در معرض دید مخاطبان و منتقدان قرار داد. در این فهرست «هوش مصنوعی» استیون اسپیلبرگ، «ییییی» ادوارد یانگ و «جاده مالهالند» دیوید لینچ سه نفر اول هستند. «2046»، «35 پیک رام»، «خون به پا خواهد شد»، «انیس سواحیلی»، «گمشده در ترجمه»، «زمانی که مباد» و «شهر ارواح» به ترتیب در رده های چهارم تا دهم قرار دارند.
فیلم آفساید جعفر پناهی که در ردیف یازدهم قرار دارد در سال 1384 ساخته شده و به موضوع حضور زنان در استادیوم های فوتبال می پردازد.