در آخرین روزهای فروردین 1359 جمعی از بازیگران، کارگردانان و خوانندگان سینما و تلویزیون از جمله زری خوشکام، پریسا، ایرن، رضا کرمرضایی، سیاوش. [محمدرضا شجریان] و… برای توضیحات به دادگاه انقلاب احضار شدند. در اعتراض به این اقدام، جمشید مشایخی، رئیس وقت اداره تئاتر با نامه ای سرگشاده خطاب به حسن حبیبی، وزیر فرهنگ و آموزش عالی وقت، از سمت خود استعفا داد. متن نامه او که در 31 فروردین 59 منتشر شد به شرح زیر بود:
جناب آقای حسن حبیبی وزیر فرهنگ و آموزش عالی:
برنده احضار جمعی از هنرمندان به دادگاه انقلاب اوین، این جمشید مشایخی است که پس از انقلاب واقعی ملت ایران، از سوی مقامات مسئول به ریاست اداره برنامه های تئاتر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب شد. آموزش عالی. من معتقدم احضار هنرمندانی چون رضا کرمرضایی مدیر این بخش، آقای [محمدرضا] شجریان و پریسا خانم توهین به هنر و هنرمندان و هنردوستان است. لذا به نشانه اعتراض به این اقدام ضدانقلابی از سمت خود استعفا می دهم.
اعتراض اتحادیه مدیران
در همان زمان زمزمه های مصادره سینماها به گوش می رسید تا جایی که محمدعلی نجفی رئیس مرکز سینمایی کشور در واکنش به این موضوع و مصائب پیش آمده برای جامعه هنری از سمت خود استعفا داد. در پی استعفای محمدعلی نجفی رئیس مرکز سینمایی کشور و جمشید مشایخی رئیس اداره تئاتر و شایعه توقیف سینماها، اعضای کانون کارگردانان از جمله مسعود کیمیایی، بهمن فرمان آرا، عباس شباویز، عباس جوانمرد، علی حاتمی، حمید سااریگیان، امیر قدری، محمدعلی نجفی، رضا کرمرضایی و تعدادی دیگر از دست اندرکاران با تشکیل جلسه ای اعتراض خود را نسبت به اقدام دادستانی انقلاب در احضار پی در پی هنرمندان اعلام کردند. آنها در قطعنامه ای تاکید کردند که به احضاریه توجهی نخواهند کرد و در دادگاه انقلاب حاضر نمی شوند.
متن این قطعنامه که در تاریخ 17 اردیبهشت 1359 در مجله «جوانان امروز» به چاپ رسیده است به شرح زیر است:
در پی اطلاعیه های دادستانی انقلاب مبنی بر فعالیت فعالان جامعه هنری کشور
بدینوسیله به اعضای سندیکای مدیران اعلام میشود که این سندیک صلاحیت فعالیتهای هنری را ندارد و سندیکا تنها مرجع ذیصلاح در موضوعات مرتبط است.