حسین پورفرزانه گفت: اگرچه محدودیتی برای ورود هواپیما به کشور وجود ندارد اما تامین منابع مالی برای شرکت های هواپیمایی و سرمایه گذاران سخت شده است.
وی ادامه داد: در شرایط فعلی سرمایه گذاران ایرانی مجبور به واردات هواپیماهای 27 ساله با مبلغ 4 تا 5 میلیون دلار هستند و هزینه های سنگینی را برای بهره برداری از آنها متحمل می شوند. این در حالی است که در کشورهای دیگر با همین مبلغ تنها 10 درصد قیمت یک هواپیمای 50 میلیونی پرداخت می شود.
وی درباره قیمت بلیت هواپیما و تصمیم دیوان عدالت اداری گفت: تصمیم دیوان صریح و منطقی بود. ما معتقدیم قیمت بلیت باید بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شود و مداخلات دستوری در اقتصاد مضر خواهد بود. دولت فقط باید نقش نظارتی و نظارتی داشته باشد.
وی تاکید کرد: قیمت سوخت یکی از عوامل تاثیرگذار در قیمت بلیت است اما در حال حاضر سهم آن کمتر از 2 درصد است. در صورت افزایش قیمت سوخت، این سهم ممکن است به 10-11 درصد برسد.
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری تعداد هواپیماهای فعال در کشور را 85 فروند اعلام کرد و افزود: در مجموع بین 130 تا 140 هواپیما در کشور خدمات پروازی ارائه می کنند. اما افزودن هواپیماهای جدید به تنهایی کافی نیست و باید ساختار اقتصادی صنعت هوانوردی اصلاح شود.
پورفرزانه تاثیر افزایش نرخ دلار بر قیمت صندلی های پرواز را ناچیز دانست و گفت: حتی در شرایط فعلی ایرلاین ها بلیت برخی مسیرها را با 50 درصد تخفیف از نرخ مجاز می فروشند./تسنیم