امید محمدی; بازار: شنیده ها در جاده ویژه حاکی از آن است که سید محمد اتابک، وزیر امنیتی دولت چهاردهم، دو گزینه جدی به نام های سیدجواد سلیمانی و سعید زرندی برای سکانداری سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) روی میز دارد. . سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تاثیر جدی در رشد و ارتقای صنعت خودرو دارد. زیرا تدوین و اجرای بخشی از سیاست های صنعتی راه ویژه در این سازمان انجام می شود. انتخاب «رئیس کمیته کاری ایدرو» از سوی وزیر ایمنی می تواند وضعیت جاده ویژه را تغییر دهد و در برنامه تولید سال جاری تاثیرگذار باشد. در اینجا لازم به ذکر است که تاخیر در فرمان دهی ایدرو می تواند بر روند تولید صنعت خودرو نیز تاثیر منفی بگذارد.
سوابق کاری زرندی حکایت از آن دارد که در صورت سکان هدایت «ایدرو» می تواند استراتژی مناسبی برای نوسازی صنایع، بهبود شرایط تولید و هماهنگی بین نهادهای ذیربط تدوین و اجرا کند.
نگاهی به سوابق زرندی در وزارت حریم خصوصی
سعید زرندی یکی از گزینه های بردبار است “رئیس هیات عامل ایدرو” معرفی شد؛ زرندی فارغ التحصیل است مدیریت دولتی گرایش توسعه در مقطع دکتری دانشگاه علامه طباطبایی است. نامبرده دارای مدرک مهندسی معدن از دانشگاه تهران در سوابق تحصیلی خود می باشد، بنابراین می توان گفت نقطه مشترک همکاری با سید محمد اتابک وزیر صمت دولت چهاردهم است.
زرندی در کارنامه کاری خود مدیرعامل هلدینگ سرمایه گذاری صنایع شیمیایی ایران عضویت در شوراهای برون مرزی وزارت حراست از جمله شورای بورس و شورای پول اعتبار، مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه پیام، معاونت برنامه ریزی و برنامه ریزی وزیر کشور را در کارنامه خود دارد. برنامه حراست و معاون وزیر در کمیسیون اقتصادی دولت و شورای اقتصاد مقاومتی. با توجه به اینکه زرندی با تشکیل استان البرز اولین رئیس صنایع و معادن استان البرز بود و در راستای تدوین سیاست های صنعتی در وزارت حراست نیز فعالیت هایی داشت، می توان گفت که وضعیت بهبود سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو).
سوابق کاری زرندی نشان می دهد که در صورت سکان هدایت «ایدرو» می تواند استراتژی مناسبی برای نوسازی صنایع، بهبود شرایط تولید و هماهنگی بین نهادهای ذیربط تدوین و اجرا کند.
انتخاب سلیمانی به عنوان «رئیس هیئت مدیره ایدرو» می تواند کمک زیادی به «سید محمد اتابک» وزیر حراست در بهبود تولید و تنظیم بازار خودرو کند.
آیا سلیمانی با ماشین به ایدرو می رود؟
«سید جواد سلیمانی» دومین گزینه محتمل برای رهبری سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران است، سلیمانی فارغ التحصیل رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه صنعتی شریف است. وی در سوابق تحصیلی خود مدیریت اجرایی از سازمان مدیریت صنعتی در مقطع کارشناسی ارشد را نیز دارد.
«سید جواد سلیمانی» یکی از چهره های صنعت خودرو در جاده مخصوص است. وی در کارنامه خود مدیرعاملی گروه خودروسازی سایپا، قائم مقام ارشد گروه صنعتی ایران خودرو، مدیرعاملی پتروشیمی تبریز و امیر کبیر قائم مقام مدیرعامل شرکت مگا موتور، رئیس هیئت مدیره است. شرکت ایران خودرو در کشورهای بلاروس و سنگال است و ریاست هیات مدیره سایپا یدک را بر عهده دارد.
انتخاب سلیمانی به عنوان “رئیس هیات عامل ایدرو” می تواند به “سید محمد اتابک” وزیر ایمنی در بهبود تولید و تنظیم بازار خودرو کمک زیادی کند.
وزیر صامت اگر بخواهد بر اساس طرحی که در مجلس برای ارتقای صنعت خودرو ارائه کرده عمل کند باید مدیری فارغ از منافع سیاسی را برای هدایت سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران انتخاب کند.
تلاش جاده ویژه برای تصاحب صندلی ایدرو
گفته می شود؛ برخی از مدیران برکنار شده در جاده ویژه که سابقه کاری درخشانی ندارند در روزهای اخیر تلاش زیادی برای تصدی ریاست هیات مدیره ایدرو داشته اند. شنیده ها حاکی از آن است که رئیس هیات مدیره یک واحد بزرگ خودروسازی کشور نیز اخیرا تلاش هایی را برای هدایت سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران انجام داده است. اگر این شنیده ها در جاده ویژه صحت داشته باشد، وزارت صمت باید پس از انتخاب رئیس کمیته اجرایی ایدرو با این افراد برخورد کند.
اگر وزیر صامت بخواهد بر اساس طرحی که در مجلس برای ارتقای صنعت خودرو ارائه کرده عمل کند، باید بدون توجه به منافع سیاسی، مدیری را برای هدایت سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران انتخاب کند. زیرا تغییر ریاست هیات عامل ایدرو منجر به تغییر مدیریت در سطوح مختلف صنایع از جمله خودروسازی می شود. «صنعت خودرو» به دلیل نبود استراتژی یا سند بالادستی همواره به عنوان پاشنه آشیل وزارت حریم خصوصی معرفی می شود. انتخاب فرد مناسب برای هدایت ایدرو می تواند بخشی از مشکلات این صنعت را در وزارت حریم خصوصی حل کند. شاید زرندی یا سلیمانی بتوانند به «سید محمد اتابک» وزیر صلح برای بهبود صنعت خودرو در دولت چهاردهم کمک کنند.