به گزارش بازار، احمد آقایی درباره تولید اتوبوس های برقی در کشور گفت: برخی شرکت های داخلی توانایی تولید اتوبوس های برقی در حالت مونتاژ را دارند.
وی با بیان اینکه فناوری اصلی خودروهای برقی (اتوبوس و تاکسی) باتری است، تصریح کرد: در ابتدای تولید خودروهای برقی، باتری این خودروها از طریق واردات تامین می شود تا شرکت های دانش بنیان وارد شوند. تولید باتری خودروهای الکتریکی do البته در حال حاضر یکی دو شرکت داخلی وارد بحث تولید شده اند و روی بسته بندی سلولی و باتری خودروهای برقی کار کرده اند تا با افزایش سطح، گلوگاه تولید این خودروها را برطرف کنیم.
سرپرست معاونت حمل و نقل وزارت امنیت با بیان اینکه چند خودروساز داخلی وارد بحث تولید اتوبوس برقی شده و نمونه هایی را ساخته اند، تاکید کرد: اما با توجه به شرایط قیمتی، تولید اتوبوس های برقی باید بر اساس سفارش باشد. بنابراین خودروساز باید سفارش را دریافت کند و سپس طبق برنامه سالانه تولید کند.
وی افزود: ظرفیت تولید اتوبوس های برقی در کشور توسط شرکت های داخلی بیش از هزار دستگاه است که تنها در نوبت ثبت سفارش است، بنابراین در صورتی که سفارش تولید این خودروها توسط شرکت های حمل و نقل انجام شود، وزارت حراست این خودرو را انجام خواهد داد. بلافاصله نسبت به عرضه و تخصیص ارز اقدام کنند. .
آقایی گفت: با برنامه تولید مستمر و مستمر سالانه حداقل هزار دستگاه اتوبوس برقی عرضه می شود.